Pripravimo praznične jedi iz lokalnih sestavin | Lokalno | Zgodbe o naši super hrani

Pripravimo praznične jedi iz lokalnih sestavin

Narava nas tudi v zimskem času obdaruje z lokalnimi pridelki, ki jih lahko spremenimo v okusne jedi ter s tem sledimo našim predhodnikom, ki so uporabljali sezonske sestavine.

V preteklosti so ljudje praznične jedi pripravljali iz sezonske hrane, saj v trgovinah še ni bilo na voljo takega obilja. Naj nam bo letos to vodilo in zgled, da sestavine za praznične pojedine nakupimo pri lokalnih kmetih ter si zagotovimo živila, ki so polna vitaminov in mineralov.

Spremenimo lokalne sestavine v okusne jedi

Lokalno pridelana sadje in zelenjava imata višjo hranilno vrednost ter več mineralov in vitaminov, saj so živila obrana ob idealni dozorelosti, zagotovljena pa je tudi kratka pot od njive do krožnika.

Eno od nepogrešljivih sezonskih živil je zagotovo slovensko zelje, ki ga lahko pripravite na različne načine. Ena izmed možnosti je dušeno kislo zelje, ki je odlična priloga zimskim jedem.

Dušeno kislo zelje – recept

Nikakor ne spreglejte tudi našega recepta za pripravo sarm, ki je še okusnejša naslednji dan, ko jo ponovno pogrejete.

Sarma kot nekoč – recept

Ostali recepti s kislim zeljem

Dušeno zelje s krompirjem – recept

Segedin – recept

Jota – recept

Zavitek s kislim zeljem – recept

Uporabite lokalno sadje

Še vedno so na voljo slovenska jabolka, iz katerih lahko pripravite okusno jabolčno pito ali čežano.

Domača jabolčna pita – recept

Jabolčna čežana – recept

Pripravite lokalne sladice

Če imate na voljo orehe, lahko pripravite prav posebne skutine štruklje z orehi ter jim dodate tudi slovenski med.

Skutni štruklji z orehi in medenim prelivom – recept

Brkinski medeni šmorn – recept

Ajdnek – recept

Odločite se za višjo kakovost živil

Če želite izbrati najboljše, bodite pozorni na oznako Izbrana kakovost – Slovenija, ki jo najdete na številnih slovenskih mlečnih in mesnih izdelkih (govejih in perutninskih) ter na sadju. Ob nakupu tovrstnih živil ste lahko prepričani, da je bilo živilo v celoti pridelano in predelano v Sloveniji, pri čemer je moralo zadostiti strožjim kakovostnim kriterijem, kar jamčijo tudi dodatne kontrole s strani certifikacijskih organov.

Pri mesninah bodite pozorni na slovensko poreklo

V prazničnem času se na mizah pogosto znajdejo tudi mesnine. Priporočamo vam, da preizkusite slovensko kranjsko klobaso, ki se ponaša tudi s simbolom zaščitene geografske označbe. S polnim okusom vas bo razveselil tudi kraški zašink, ki je naša kulinarična posebnost in se prileže kot narezek.

Tudi pri izbiri mesa za novoletno pojedino bodite pozorni na izvor in se odločite za najvišjo kakovost.

Kje lahko nakupite slovenska živila?

Ponudnike sezonske zelenjave, mleka, mesa in drugih živil najdete na našem Zemljevidu ponudnikov lokalne hrane.


Sorodni članki

Aleš Čad: »Osnova naše kulinarične tradicije je kakovostno meso slovenskega porekla«

Okusne jedi z žara, visoka kakovost surovin in topel sprejem so tiste stvari, ki smo jih potrošniki vajeni pri obisku Gostilne Čad. Ta legendarna gostilna pod Rožnikom ima dolgo tradicijo. Uspešno poslovanje temelji na zavezanosti kakovosti ponudbe, ki potrošnike vedno…

Več...

Zakaj izbrati lokalno hrano?

Zdrave prehranjevalne navade, ki med drugim temeljijo tudi na rednem in zadostnem uživanju zelenjave in sadja, so izrednega pomena za zdravje, kakovost bivanja in počutje.  Iz zdravstvenega vidika se priporoča uživanje sezonske zelenjave in sadja iz lokalnega okolja,  lokalna trajnostna…

Več...

V novem letu izbirajmo več lokalne hrane

Najbolj kakovostna hrana je hrana lokalnega izvora, ki ne prepotuje dolgih razdalj in ima številne prednosti. Seznanite se, na kaj je potrebno biti pozoren pri nakupu in kako izbrati najvišjo kakovost.Slovenija ima raznovrstno in dobro ohranjeno naravno okolje, kjer je…

Več...

Če želimo lokalno, izberimo živilo z oznako »kmečki«

Začelo se je z nakupom ene koze leta 1991 in željo pridelovati mleko za svoje otroke. Danes Irena Orešnik s pomočjo družinskih članov na svoji ekološki kmetiji pridela približno 40.000 litrov mleka. Iz njega v Sirarstvu Orešnik izdelujejo jogurte, skuto…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem