Pripravimo praznične jedi iz lokalnih sestavin | Lokalno | Zgodbe o naši super hrani

Pripravimo praznične jedi iz lokalnih sestavin

Narava nas tudi v zimskem času obdaruje z lokalnimi pridelki, ki jih lahko spremenimo v okusne jedi ter s tem sledimo našim predhodnikom, ki so uporabljali sezonske sestavine.

V preteklosti so ljudje praznične jedi pripravljali iz sezonske hrane, saj v trgovinah še ni bilo na voljo takega obilja. Naj nam bo letos to vodilo in zgled, da sestavine za praznične pojedine nakupimo pri lokalnih kmetih ter si zagotovimo živila, ki so polna vitaminov in mineralov.

Spremenimo lokalne sestavine v okusne jedi

Lokalno pridelana sadje in zelenjava imata višjo hranilno vrednost ter več mineralov in vitaminov, saj so živila obrana ob idealni dozorelosti, zagotovljena pa je tudi kratka pot od njive do krožnika.

Eno od nepogrešljivih sezonskih živil je zagotovo slovensko zelje, ki ga lahko pripravite na različne načine. Ena izmed možnosti je dušeno kislo zelje, ki je odlična priloga zimskim jedem.

Dušeno kislo zelje – recept

Nikakor ne spreglejte tudi našega recepta za pripravo sarm, ki je še okusnejša naslednji dan, ko jo ponovno pogrejete.

Sarma kot nekoč – recept

Uporabite lokalno sadje

Še vedno so na voljo slovenska jabolka, iz katerih lahko pripravite okusno jabolčno pito.

Domača jabolčna pita – recept

Če imate na voljo orehe, lahko pripravite prav posebne skutine štruklje z orehi ter jim dodate tudi slovenski med.

Skutni štruklji z orehi in medenim prelivom – recept

Tudi pri mesninah bodite pozorni na slovensko poreklo

V prazničnem času se na mizah pogosto znajdejo tudi mesnine. Priporočamo vam, da preizkusite slovensko kranjsko klobaso, ki se ponaša tudi s simbolom zaščitene geografske označbe. S polnim okusom vas bo razveselil tudi kraški zašink, ki je naša kulinarična posebnost in se prileže kot narezek.

Tudi pri izbiri mesa za božično ali novoletno pojedino bodite pozorni na izvor in se odločite za najvišjo kakovost.

Kje lahko nakupite slovenska živila?

Ponudnike sezonske zelenjave, mleka, mesa in drugih živil najdete na našem Zemljevidu ponudnikov lokalne hrane.

Odločite se za najvišjo kakovost živil

Če želite izbrati najboljše, bodite pozorni na oznako Izbrana kakovost – Slovenija, ki jo najdete na številnih slovenskih mlečnih in mesnih izdelkih (govejih in perutninskih) ter na sadju. Ob nakupu tovrstnih živil ste lahko prepričani, da je bilo živilo v celoti pridelano in predelano v Sloveniji, pri čemer je moralo zadostiti strožjim kakovostnim kriterijem, kar jamčijo tudi dodatne kontrole s strani certifikacijskih organov.


Sorodni članki

Ob dnevu jabolk poudarek na prednostih lokalnega sadja

21. oktober – dan jabolkV okviru kampanje Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v sodelovanju s slovenskimi pridelovalci in predelovalci sadja organizira poseben dogodek, na katerem se bodo na šestih lokacijah po Sloveniji obiskovalcem stojnic delila jabolka z znakom »izbrana…

Več...

Zakaj je dobro posegati po ekološki lokalni hrani?

Ekološka hrana ni zgolj še en „trend“ na področju prehranjevanja, temveč je dejansko nujen in nepogrešljiv temelj tako za zdravje sodobnega posameznika kot tudi za okolje in družbo kot celoto. Kadar ekološka hrana izvira iz lokalnega okolja, pa se njene…

Več...

Ekološki kmet Macerl: Zame je ekološko kmetovanje logična izbira

Pogovarjali smo se z Urošem Macerlom, ekološkim kmetom, ki je izpostavil nekatere pomembne vidike ekološkega kmetovanja. Poudaril je, da je tak način pridelave podvržen strogim pravilom, zaradi česar je lahko tudi zaupanje potrošnikov v ekološko pridelavo večje, saj vedo, da…

Več...

Zakaj izbrati slovensko jagodičevje?

Dr. Darinka Koron z Oddelka za sadjarstvo, vinogradništvo in vinarstvo na Kmetijskem inštitutu Slovenije izpostavlja, da lahko lokalno pridelano jagodičevje uživamo skozi vse leto – sveže, zamrznjeno ali predelano v najrazličnejše dobrote.Slovenija je pravi sadni raj, v katerem je sadje…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem