Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >
OBVESTILO za sektor sadja o ponovnem začetku plačevanja prispevka za promocijo od 1.1.2022 dalje!  Preberite več >

Pripravimo praznične jedi iz lokalnih sestavin

Narava nas tudi v zimskem času obdaruje z lokalnimi pridelki, ki jih lahko spremenimo v okusne jedi ter s tem sledimo našim predhodnikom, ki so uporabljali sezonske sestavine.

V preteklosti so ljudje praznične jedi pripravljali iz sezonske hrane, saj v trgovinah še ni bilo na voljo takega obilja. Naj nam bo letos to vodilo in zgled, da sestavine za praznične pojedine nakupimo pri lokalnih kmetih ter si zagotovimo živila, ki so polna vitaminov in mineralov.

Spremenimo lokalne sestavine v okusne jedi

Lokalno pridelana sadje in zelenjava imata višjo hranilno vrednost ter več mineralov in vitaminov, saj so živila obrana ob idealni dozorelosti, zagotovljena pa je tudi kratka pot od njive do krožnika.

Eno od nepogrešljivih sezonskih živil je zagotovo slovensko zelje, ki ga lahko pripravite na različne načine. Ena izmed možnosti je dušeno kislo zelje, ki je odlična priloga zimskim jedem.

Dušeno kislo zelje – recept

Nikakor ne spreglejte tudi našega recepta za pripravo sarm, ki je še okusnejša naslednji dan, ko jo ponovno pogrejete.

Sarma kot nekoč – recept

Uporabite lokalno sadje

Še vedno so na voljo slovenska jabolka, iz katerih lahko pripravite okusno jabolčno pito.

Domača jabolčna pita – recept

Če imate na voljo orehe, lahko pripravite prav posebne skutine štruklje z orehi ter jim dodate tudi slovenski med.

Skutni štruklji z orehi in medenim prelivom – recept

Tudi pri mesninah bodite pozorni na slovensko poreklo

V prazničnem času se na mizah pogosto znajdejo tudi mesnine. Priporočamo vam, da preizkusite slovensko kranjsko klobaso, ki se ponaša tudi s simbolom zaščitene geografske označbe. S polnim okusom vas bo razveselil tudi kraški zašink, ki je naša kulinarična posebnost in se prileže kot narezek.

Tudi pri izbiri mesa za božično ali novoletno pojedino bodite pozorni na izvor in se odločite za najvišjo kakovost.

Kje lahko nakupite slovenska živila?

Ponudnike sezonske zelenjave, mleka, mesa in drugih živil najdete na našem Zemljevidu ponudnikov lokalne hrane.

Odločite se za najvišjo kakovost živil

Če želite izbrati najboljše, bodite pozorni na oznako Izbrana kakovost – Slovenija, ki jo najdete na številnih slovenskih mlečnih in mesnih izdelkih (govejih in perutninskih) ter na sadju. Ob nakupu tovrstnih živil ste lahko prepričani, da je bilo živilo v celoti pridelano in predelano v Sloveniji, pri čemer je moralo zadostiti strožjim kakovostnim kriterijem, kar jamčijo tudi dodatne kontrole s strani certifikacijskih organov.


Sorodni članki

Domač jabolčni kis je nepogrešljiv v vsakem gospodinjstvu

Preberite, kako lahko ob nakupu prepoznate naraven in kakovosten jabolčni kis brez dodatkov in barvil. Na koncu najdete tudi recept, kako lahko jabolčni kis pridelate kar sami doma.Jabolčni kis je eno od tistih živil, ki že iz preteklosti slovi po…

Več...

V novem letu izbirajmo več lokalne hrane

Najbolj kakovostna hrana je hrana lokalnega izvora, ki ne prepotuje dolgih razdalj in ima številne prednosti. Seznanite se, na kaj je potrebno biti pozoren pri nakupu in kako izbrati najvišjo kakovost.Slovenija ima raznovrstno in dobro ohranjeno naravno okolje, kjer je…

Več...

Kako do lastne zelenjave pozimi?

V zimskih mesecih nas že zanima, kaj lahko postorimo, da bo domači vrt pripravljen na novo sezono in bo dobro uspeval. Še posebej nas je zanima, kaj že lahko zasejemo. Da za neučakanost pri urejanju lastnega vrta ni prostora, je…

Več...

10 nasvetov za manj živilskih odpadkov

Z nekaj preprostimi odločitvami lahko bistveno zmanjšamo viške hrane ter se usmerimo v bolj trajnostno prehranjevanje. Zelo veliko viškov nastaja v gospodinjstvih, ki proizvedejo kar 52 % odpadne hrane, zato je najbolje začeti pri sebi. Z vami delimo nekaj kratkih…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem