Skutni štruklji z orehi in medenim prelivom - recept | Med, Orehi, Tradicionalna jed | Recepti

Skutni štruklji z orehi in medenim prelivom – recept

5/5 - (3 votes)
Mirenski praznični štrukelj
  • Čas priprave:40
  • Zahtevnost:
    • #
    • #
    • #

Izberite sestavine lokalnega porekla

Skutini štruklji bodo najboljši, če izberete sestavine slovenskega porekla. Najbližje ponudnike moke, medu, orehov, mleka in jajc lahko najdete na našem Zemljevidu ponudnikov lokalne hrane.

Sestavine:

Testo:

  • 30 dag moke
  • 0,5 dl mlačne vode
  • 0,25 dl toplega mleka z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«
  • 1 jajce
  • 3 žlice olja
  • pol žličke soli
  • limonina lupinica

Nadev:

  • 25 dag skute z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«
  • 1 dl kisle smetane z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«
  • 3 žlice lipovega medu
  • 10 žlic mletih orehov

Preliv:

  • gozdni ali lipov med
  • maščoba za pekač
  • jajce za premaz

Priprava:

Iz sestavin za testo zamesimo rahlo maso. Oblikujemo kepo in premažemo z oljem, pokrijemo s prtom in pustimo počivati pol ure.

Nato testo razvaljamo približno 2 mm na debelo in ga narežemo na 5 cm široke in 15 cm dolge trakove. Med tem zmešamo sestavine za nadev.

Vsak trak posebej namažemo z nadevom in zvijemo v rožico. V namaščen pekač za mufine postavimo zavitke pokončno v luknjice in jih premažemo z razžvrkljanim jajcem.

Pečemo jih največ 25 minut na 180 stopinjah Celzija. Pečene štruklje še vroče prelijemo z medom, ki smo ga nekoliko segreli nad soparo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja


Sorodni recepti

Belokranjska pogača – tradicionalni recept

  • Naša tradicionalna jed Belokranjska pogača, je zaščitena kot evropska shema kakovosti »zajamčena tradicionalna posebnost«, zato sta zanjo zelo natančno določena priprava in tudi končni videz. Sestavine: 500 g mehke bele moke 3 dcl mlačne vode 2 kavni žlički soli 20…

  • Več...

Repjača – recept

  • Čas priprave: 2 uri
    • #
    • #
    • #
  • Jed sodi med posebnosti severovzhodnega dela Slovenije in je tako, kot marsikatera, dobila ime po nadevu, ki ga je pogojeval letni čas, običaj ali razpoložljivost. Na jedilniku je bila predvsem ob dnevu mrtvih. Njena sorodnica je tikvača, ki so jo…

  • Več...

Bider - recept

  • Čas priprave: 2 uri
    • #
    • #
    • #
  • Sestavine: 50 dag pšenične moke 3dl toplega mleka pol kocke kvasa 5 dag masti 3 žlice sladkorja 3 jajca ščepec soli 10 dag rozin žlica sladkorja v prahu Priprava: Pripravimo kvasec in ko narase, ga zmešamo s sladkorjem, mastjo in…

  • Več...

Pletenice - recept

  • Čas priprave: 2,5 ure
    • #
    • #
    • #
  • Sestavine: 50 dag moke 0,5 dll olja 4 dag sladkorja nekoliko ruma 1 celo jajce 1 rumenjak za premaz 1 vanili sladkor 0,5 dl mleka (toplega) vinski kamen 2 dag kvasa sol Priprava: V skledo vsujemo moko, dodamo vinski kamen,…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem