Kazalo:
Po čem izstopa ekološka zelenjava?
Ekološka zelenjava je zaradi številnih antioksidantov in vitaminov, kot so vitamin A, C, E, kalija, magnezija, kalcija in sekundarnih rastlinskih snovi, bogatejša s hranili kot klasična zelenjava. Vse je pridelano ob pravem času in na ta način lahko ekološka zelenjava razvije svoje pozitivne lastnosti.
Ekološka zelenjava je boljšega okusa, vsebuje manj nitratov, manj ostankov kemičnih sredstev in težkih kovin. Ekološka zelenjava še posebej izstopa glede senzoričnih lastnosti. Vzroka sta višja vsebnost suhe snovi in ravni pravi čas zorenja ekološke zelenjave.
Zakaj se ekološka zelenjava bistveno razlikuje od konvencionalne?
Ekološka zelenjava ne vsebuje ostankov pesticidov, sredstev za dezinfekcijo in ostalih kemikalij, ki jih potem s hrano zaužijemo. Če kupujemo lokalno, tudi podpiramo lokalno skupnost, hrano dobimo na mizo po najkrajši poti ter zaužijemo izdelke visoke kakovosti, polne hranil.
Zakaj izbrati ekološko zelenjavo:
- pri pridelavi se ne uporablja sintetičnih gnojil in pesticidov,
- uporabljajo se metode naravi prijaznega biotičnega varstva rastlin,
- vsebuje manj vode kot konvencionalna zelenjava,
- ima večjo gostoto hranil in ima odlično senzoriko,
- ekološka zelenjava vsebuje več antioksidantov,
- pridelano ob pravem času,
- varuje podtalnico.
»Naj bo večina tiste hrane, ki jo pojemo, ekološka. Obiščite eko tržnice, pogovarjajte se z ljudmi, vprašajte, kako pridelajo zelenjavo in če imate kakšen košček zemlje, pridelajte tudi sami.«
Dejan Struna,
potrošnik ekološke hrane
Več informacij boste našli na strani Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.
Na spletni strani MKGP najdete več informacij o tej obliki pridelave.
Kakšne so posebnosti sheme Ekološki proizvodi za posamezne sektorje?
Pomagajte si z naslednjimi povezavami.
Pri nakupovanju …
… bodite pozorni na označbo:
Evropska shema
Ekološki proizvodi
Več o shemi
Poiščite ponudnike ekološke zelenjave
Na zemljevid