Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >
Izdaja odločb za plačilo prispevka za promocijo v sektorju sadja za leto 2020.  Preberite več >

Belokranjska pogača – tradicionalni recept

Belogranjska pogača 17.9.2020

Naša tradicionalna jed Belokranjska pogača, je zaščitena kot evropska shema kakovosti »zajamčena tradicionalna posebnost«, zato sta zanjo zelo natančno določena priprava in tudi končni videz.

Sestavine:

  • 500 g mehke bele moke
  • 3 dcl mlačne vode
  • 2 kavni žlički soli
  • 20 g kvasa
  • 1 ščepec kumine
  • 1 celo jajce
  • pol kavne žličke sladkorja
  • ščepec debelozrnate morske soli
  • kvasni nastavek

Priprava:

Kvasni nastavek

Kvas se skupaj s tremi žličkami bele mehke moke in pol decilitra mlačne vode zmeša v gosto snov. Kvasni nastavek pustimo toliko časa, da se mu poveča volumen za več kot enkrat.

Priprava testa

Iz mehke bele moke, mlačne vode, soli in kvasnega nastavka pripravimo zmes. Potrebno jo je gnesti 8 do 10 minut oziroma tako dolgo, da postane gladko. Testo se ne sme prijemati rok in ne sme biti pretrdo.

Vzhajanje testa

Testo pokrijemo in pustimo vzhajati v posodi. Počakamo, da postane volumen testa enkrat večji.

Oblikovanje testa

Vzhajano testo stresemo na pomaščen pekač: Nato ga z rokami razprostremo v velikosti premera 30 cm in ga potlačimo do debeline 1 do 2 cm. Pozorni bodimo, da se proti robu debelina zmanjšuje. Testo se ne sme dotikati stranic pekača, saj mora biti rob pogače nižji od sredine.

Premaz, posip in rezanje površine

Po raztegnjenem testu se do dna pekača, iz ene na drugo stran, zarežejo poševne črte s približno 4 cm medsebojno razdaljo. Zarez naj bo sedem, na sredini ena in na vsako stran po tri. Na tako pripravljeno testo namažemo stepeno jajce. Nato posujemo z zrni kumine in še enkrat premažemo z jajcem. Nato po vrhu testo posujemo še s ščepcem debelozrnate morske soli.

Pečenje

Testo za belokranjsko pogačo se peče v predhodno ogreti pečici pri 220 °C. Belokranjsko pogačo pečemo od 20 do 25 minut. Pečena mora biti svetlo rjavo zapečena, v sredini visoka 3 do 4 cm ob robu pa od 1 do 2 cm.

* Recept je povzet iz potrjene specifikacije za belokranjsko pogačo s priznano označbo tradicionalna posebnost s strani Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS z dne 28. 10. 2004 (324-25/01).

Več o belokranjski pogači in njenem izvoru lahko preberete na povezavi.

Preberite tudi:

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.


Sorodni recepti

Domača jabolčna pita – recept

  • Sestavine Testo: 350  gramov moke pol pecilnega praška 1 vanili sladkor 120 gramov sladkorja v prahu 150 gramov masla izbrana kakovost Slovenija 2 rumenjaka 4 žlice kisle smetane izbrana kakovost Slovenija Moko in pecilni prašek presejemo, dodamo zmehčano maslo, sladkor…

  • Več...

Domač kruh – osnovni recept

  • Sestavine:1 kg bele moke2 žlički soli0,5 dl olja0,5 l tople vodeZa kvasec: 1 dl mleka, 1 žlica sladkorja, 1,5 kocke kvasa (63 g)Priprava:V manjši posodi nekoliko segrejemo mleko ter v sredino nasujemo sladkor. Nanj nadrobimo kvas in pustimo na toplem,…

  • Več...

Domače maslo - recept

  • Čas priprave: 15 min
    • #
    • #
    • #
  • Zgodi se, da v zadnjem hipu ugotovite, da imate v hladilniku premalo masla. Lahko pa se zgodi tudi, da vam ostaja sladka smetana. Ta preverjeni recept nam je posredovala Marjana Marodi, soavtorica vsebin na strani oblizniprste.si. Priporočamo vam, da posegate…

  • Več...

Pražen krompir - recept

  • Čas priprave: 60 min
    • #
    • #
    • #
  • Sestavine: 80 dag krompirja 1/2 dl olja (še boljša je svinjska mast) 8 dag čebule sol in poper po okusu Priprava: Neolupljen krompir kuhamo iz mrzle vode in zavremo. Čas kuhanja je odvisen od velikosti gomoljev, krompir pa je dovolj…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem