Nacionalna shema

Evropska shema

Belokranjska pogača – tradicionalni recept

Belokranjska pogača je tradicionalna slovenska jed iz Bele krajine, znana po svoji preprosti pripravi in značilnem videzu. Pečena ima zlato rjavo skorjo in mehko notranjost.

Belokranjska pogača je kraljica gostoljubja

Belokranjska pogača je ena tistih jedi, ki s svojo preprostostjo in toplino poveže ljudi. Njena priprava ni zapletena, a ima veliko simbolno in kulturno težo. V Beli krajini jo tradicionalno ponudijo kot pozdrav dobrodošlice, in sicer še toplo, narezano v značilne kvadrate, da se jo lažje deli z gosti. In prav zaradi svoje posebnosti si je prislužila tudi zaščito z evropsko shemo zajamčena tradicionalna posebnost, kar pomeni, da se njen način priprave in sestavine ohranjajo v skladu s stoletno tradicijo.

Kruh ali nekaj čisto posebnega?

Za pripravo belokranjske pogače potrebujemo nekaj osnovnih sestavin: belo pšenično moko, toplo vodo, kvas, sol in sladkor, za končno oblogo pa še jajce in kumino. Recept se zdi preprost, vendar je natančnost pri pripravi ključna, da dobimo pogačo, ki je rahla, nežno zapečena in ravno prav slana.

Za najboljši rezultat priporočamo uporabo moke slovenskega porekla, pri čemer bodimo pozorni na znak »izbrana kakovost – Slovenija«. Ta znak potrjuje, da je žito pridelano in predelano v Sloveniji pod dodatnim nadzorom certificiranih organov.

Kaj pomeni označba »Zajamčena tradicionalna posebnost«?

Evropska shema kakovosti zajamčena tradicionalna posebnost ni vezana na geografsko poreklo, temveč na postopek izdelave. Gre za recept, ki se dosledno ohranja skozi čas, s preverjeno sestavo in tradicionalnim načinom priprave. To pomeni, da belokranjsko pogačo lahko spečemo kjer koli, če upoštevamo tradicionalni recept in postopke.

Med drugimi jedmi z oznako Zajamčena tradicionalna posebnost so tudi kranjska klobasa, prekmurska gibanica in idrijski žlikrofi.

Več kot le moka in kvas

Pri pripravi belokranjske pogače je poleg moke pomembna tudi sol, ki naj bo kakovostna. Priporočamo uporabo Piranske soli, ki je zaščitena z označbo zaščitena označba porekla in pridelana ročno v solinah brez dodatkov. Takšna sol poudari naravni okus pogače in jo hkrati obogati s pomembnimi minerali.

Za premaz je nujno uporabiti jajca, po možnosti iz slovenskih kmetij, ki so sveža, sledljiva in pridelana v skladu z višjimi standardi živinoreje in nadzora.

Zakaj izbrati slovenske sestavine?

Z nakupom sestavin pri slovenskih ponudnikih dobimo sveža in nadzorovana živila, poleg tega pa tudi podpiramo domače kmete in krajše transportne poti, s čimer zmanjšujemo vpliv na okolje. Oznake kakovosti vam lahko olajšajo odločitev, saj pomenijo več nadzora, višjo kakovost in spoštovanje do pridelovalcev.

Ponudnike lokalne moke, soli in jajc lahko hitro poiščete na našem zemljevidu ponudnikov lokalne hrane, kjer lahko filtrirate po kategorijah in regijah.

Belokranjska pogača: recept

Celoten recept s postopkom priprave najdete spodaj. Čaka vas natančen opis vzhajanja, oblikovanja in peke, s katerim boste lahko doma pripravili pravo belokranjsko pogačo tako, kot jo znajo speči le v Beli krajini.

Čas priprave

15 minut

Čas kuhanja

25 minut

Skupni čas

40 minut

Zahtevnost

Srednje

Število oseb

6

Sezona

Vsi letni časi

Sestavine:

  • 500 g mehke bele moke
  • 3 dcl mlačne vode
  • 2 kavni žlički soli
  • 20 g kvasa
  • 1 ščepec kumine
  • 1 celo jajce
  • 0,5 kavne žličke sladkorja
  • 1 ščepec debelozrnate morske soli
  • kvasni nastavek

Postopek:

Kvasni nastavek

Kvas se skupaj s tremi žličkami bele mehke moke in pol decilitra mlačne vode zmeša v gosto snov. Kvasni nastavek pustimo toliko časa, da se mu poveča volumen za več kot enkrat.

Priprava testa

Iz mehke bele moke, mlačne vode, soli in kvasnega nastavka pripravimo zmes. Potrebno jo je gnesti 8 do 10 minut oziroma tako dolgo, da postane gladko. Testo se ne sme prijemati rok in ne sme biti pretrdo.

Vzhajanje testa

Testo pokrijemo in pustimo vzhajati v posodi. Počakamo, da postane volumen testa enkrat večji.

Oblikovanje testa

Vzhajano testo stresemo na pomaščen pekač: Nato ga z rokami razprostremo v velikosti premera 30 cm in ga potlačimo do debeline 1 do 2 cm. Pozorni bodimo, da se proti robu debelina zmanjšuje. Testo se ne sme dotikati stranic pekača, saj mora biti rob pogače nižji od sredine.

Premaz, posip in rezanje površine

Po raztegnjenem testu se do dna pekača, iz ene na drugo stran, zarežejo poševne črte s približno 4 cm medsebojno razdaljo. Zarez naj bo sedem, na sredini ena in na vsako stran po tri. Na tako pripravljeno testo namažemo stepeno jajce. Nato posujemo z zrni kumine in še enkrat premažemo z jajcem. Nato po vrhu testo posujemo še s ščepcem debelozrnate morske soli.

Pečenje

Testo za belokranjsko pogačo se peče v predhodno ogreti pečici pri 220 °C. Belokranjsko pogačo pečemo od 20 do 25 minut. Pečena mora biti svetlo rjavo zapečena, v sredini visoka 3 do 4 cm ob robu pa od 1 do 2 cm.

* Recept je povzet iz potrjene specifikacije za belokranjsko pogačo s priznano označbo tradicionalna posebnost s strani Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS z dne 28. 10. 2004 (324-25/01).

Delite recept

Natisnite recept

Mnenja in ocene

5

(2 ocene)

"*" indicates required fields

S koliko zvezdicami bi ocenili recept?*
This field is hidden when viewing the form
This field is hidden when viewing the form

Tina

Jul 2025

Slastna je in vedno uspe!

Bernarda

Maj 2025

Zelo zelo dobra pogača

Trenutno prebirate portal …

Naša super hrana!

Nacionalni projekt »Naša super hrana« je skupni projekt države ter sektorjev, namenjen promociji lokalno pridelane in predelane hrane.

Bogat nabor izobraževalnih vsebin

Z izobraževalnimi vsebinami in nasveti spodbujamo poseganje po lokalno pridelani hrani ter opozarjamo na odgovorno ravnanje s hrano.

Sheme kakovosti

Izbrana kakovostekoloski-2zaščitena označba poreklazaščitena geografska označbazajamčena tradicionalna posebnostLogotip_Integrirana-pridelavaVišja kakovost logotip

O lokalni hrani

chickenIkona mlekoIkona-ribeIkona-sadjeIkona-zelenjavaIkona-zito