Prekmurska gibanica, ambasadorka Slovenije

V seriji prispevkov o slovenskih zaščitenih pridelkih in živilih smo že predstavili shemi zaščitene geografske označbe in višje kakovosti. Zdaj je prišla na vrsto tudi shema ZAJAMČENA TRADICIONALNA POSEBNOST. Gre za označbo, s katero sta zaščitena predvsem receptura ali način pridelave in predelave posameznega živila oziroma jedi. »Sama proizvodnja tega živila ali jedi ni omejena na določeno geografsko območje,« nas o shemi pouči knjižica Slovenski zaščiteni kmetijski pridelki in živila, »saj lahko te kmetijske pridelke ali živila proizvajajo vsi, ki se držijo predpisane recepture, postopka ali oblike.«

zajamcena-tradicionalna-posebnosttradicionalna_kakovost

Slovenski in evropski znak »Zajamčena tradicionalna posebnost« ki ga nosi prekmurska gibanica

Tipični predstavniki dotične sheme so idrijski žlikrofi, belokranjska pogača in prekmurska gibanica, ki jo bomo tukaj postavili pod drobnogled. Kdo še ni slišal za to našo žlahtno posebnost med sladicami – to neskončno sočno simfonijo nadevov in okusov? »Treba je priznati, da napravi šele gibanica pravi praznik v hiši,« je o njej napisal Miško Kranjec v literarni klasiki Povest o dobrih ljudeh. Eden od likov iz istega romana pa pravi: »Lahko rečem, da bi se je lotil, čeprav bi ležal na smrtni postelji in dobro vedel, da mi ne more več koristiti. In še v nebesih bi žaloval po njej, če bi jo moral pustiti celo na svetu.«

Beseda gibanica se je rodila iz besede güba (guba) in glagola gibati oziroma pregibati. Da znajo to vrsto peciva v Prekmurju peči že dolgo, pričajo mnogi viri, najstarejši pisni seže v daljno leto 1828. Bralca, ki bi se želel podrobneje seznaniti s konkretno recepturo, lahko usmerimo na vrsto knjig, ki so izšle v zadnjih petnajstih letih. Na primer Cilka Sukič s knjigo Jedi nekdanjih in sedanjih dni in Jože Zadravec ter Branko Časar s knjigo Boug žegnjaj ali pa Prekmurske dobrote avtorjev Stanka Renčlja in Romane Karas. Društvo za zaščito in promocijo prekmurskih dobrot je na podlagi vloge pri Evropski komisiji zaščitilo prekmursko gibanico na ravni EU. V vlogi je natančno uradno določen izgled, postopek izdelave, recept, sestavine in lastnosti prekmurske gibanice. Lepo sta postopek in receptura tudi v sliki predstavljena tukaj.

Kot najbrž vsi vemo, gre za sladico, ki je zaradi nenavadno bogatega nadeva ni enostavno pripraviti, vendar pa se proizvaja po tradicionalnem receptu in postopku, zato je tudi idealno živilo za vključitev v shemo zajamčena tradicionalna posebnost.

»Nesporno je, da je prekmurska gibanica prava zvezda prekmurske kulinarike,« pravi Janko Kodila, predsednik društva za zaščito in promocijo prekmurskih dobrot. »Lahko rečemo, da je naša najbolj prepoznavna kulinarična specialiteta. Je velika ambasadorka Prekmurja nasploh – pa ne samo Prekmurja, v resnici je ambasadorka cele Slovenije! Gre za izjemno kompleksno živilo, tako po sestavinah kot po videzu, priprava je tehnično precej zahteven podvig … In prav zato je tako pomembno, da si lahko kupec oziroma gost privošči res tisto pravo, z znakom zajamčene tradicionalne posebnosti podprto inačico. Nikar naj torej ne naseda cenenim ponaredkom!« Teh žal na tržišču ne primanjkuje. »Marsikje namreč prodajajo gibanico, ki ni v skladu z uveljavljenimi standardi. To preprosto ni prav. Omenjeni ponudniki bi morali pokazati več ponosa in zavesti. Zakaj zlorabljati tradicijo svoje regije in na ta način pred bolj pazljivimi in ozaveščenimi strankami še izpasti plagiator? Če gost začuti, da si kot gostinec v resnici povezan s svojim okoljem, se bo pač toliko raje vrnil k tebi. Če mu boš podtaknil neki hitri ponaredek, potem pač ne.«

In kako lahko obiskovalec loči izvirnik od ponaredka? Prav tu odigra ključno vlogo shema zajamčena tradicionalna posebnost, ki potrošniku jamči pristnost in odličnost kulinarične izkušnje. »Obiskovalci naj bodo vsekakor pozorni, da res kupujejo ‘prekmursko gibanico’,« svetuje Janko Kodila, »saj ta besedna zveza jamči, da bodo dobili certificirano in strogo kontrolirano kulinarično mojstrovino. Kupci naj bodo zelo pazljivi tam, kjer na meniju preprosto piše samo ‘gibanica’. ‘Prekmurska gibanica’ je namreč uveljavljena blagovna znamka, tako kot Adidas in Nike, okrog takih pa se žal zbira veliko ponaredkov, ki niso z uradnimi parametri skladni ne po recepturi ne po kakovosti.« Zaščitni znak »Zajamčena tradicionalna posebnost« uporabljajo vsi certificirani proizvajalci na embalaži ali pa na vidnem mestu v gostinskem lokalu.

Lahko bi rekli, da s podporo proizvajalcem, ki imajo ustrezen certifikat, izkažemo zaupanje in pomagamo celi prekmurski regiji. Samo če bomo znali sami dovolj ceniti našo odličnost, jo bodo znali ceniti tudi obiskovalci iz tujine. »Prekmurska gibanica vsekakor je kulinarična posebnost tudi v svetovnem merilu,« je nedvoumen predsednik društva za zaščito in promocijo prekmurskih dobrot. »Tako kot se Grki ponašajo recimo s sirom Feta in Francozi s šampanjci, bi se mi lahko s prekmursko gibanico. To je še posebej pomembno, ker še nismo niti približno do konca izkoristili potenciala za turizem v naši regiji.«

Tudi zato vse tiste, ki nameravate v kratkem obiskati Prekmurje, ali se želite posladkati s prekmursko gibanici drugje po Sloveniji, prijazno vabimo, da si ogledate seznam vseh štiridesetih certificiranih proizvajalcev te kulinarične mojstrovine in ambasadorke cele Slovenije, ki nosi ime prekmurska gibanica.


Sorodni članki

Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v vaši regiji ter v celotni Sloveniji?
Ostani na tekočem