Jajca, skoraj popolno živilo | Jajca | Prehranski nasveti, Zdrava in uravnotežena prehrana

Jajca, skoraj popolno živilo

Zakaj so jajca zdrava za nas in kakšne so prednosti in slabosti primerkov iz različnih vrst rej

Jajce, pogosto slišimo, je popolno živilo, popoln dar narave. “In to skoraj drži,” pravi prehranska strokovnjakinja Marija Merljak. “Vsekakor je eno popolnejših, saj mu od pomembnejših, zdravju koristnih sestavin manjkajo samo vitamin C in vlaknine!”

Jajca so vsekakor popoln vir beljakovin, ki ga odlikuje tudi pravilno ravnovesje med esencialnimi aminokislinami. Tudi minerali so v jajcu prisotni v ustreznem razmerju, kar je ključno za učinkovito presnovo in dober izkoristek zaužitega. Jajca vsebujejo dva pomembna antioksidanta, lutein in zeaksantin, ki igrata pomembno vlogo pri krepitvi vida in preprečujeta nastanek sive mrene.

“Pomembno je vedeti, da so jajca tudi vir vitamina D,” izpostavlja Marija Merljak, “ampak samo, če se je kokoš prosto pasla – torej če je videla nebo in zemljo in predvsem sonce! Če hočemo imeti od jajca kot živila optimalen izkoristek, moramo izbrati jajca iz proste reje. Taka jajca imajo tudi karotenoidne snovi, ki nas varujejo pred prostimi radikali.”

Kako hitro prepoznati način reje

Potrošniku je lahko pri izbiri v veliko pomoč uradna oznaka. Kot ponazarja slika, predstavlja prva številka v nizu kodo za način reje kokoši nesnic, sledi ISO-koda za državo porekla, zatem pa še registrska številka konkretnega proizvajalca.

Koda na jajcu, ki se začne s številko noč (0) pomeni ekološko pridelana jajca. Za ta način reje je določeno, da mora imeti vsaka kokoš vsaj 2500 cm2 prostora in čez dan prost dostop do pašnika. Za ekološko rejene kokoši nesnice velja tudi, da jim lastnik ne sme skrajšati kljunov.

Oznaka 1 označuje jajca iz tako imenovane proste reje, kar pomeni, da imajo kokoši podnevi dostop do pašnika ali so izpuščene na prosto. V hlevu je vsaki kokoši namenjenega vsaj 1100 cm2 prostora.

Tudi v hlevski reji z oznako 2 je vsaki kokoši odmerjenega 1100 cm2 prostora, s tem da se lahko po hlevu prosto gibljejo ter uporabljajo gnezda, nastilj za brskanje, prašne kopeli in gredi za počitek. Najmanj prijetno je življenjsko okolje kokoši iz tako imenovane baterijske reje pod kodo 3, ki jim kletke zagotavljajo vsaj 750 cm2 prostora.

Za lažje presojanje plusov in minusov potrošniške izbire velja navesti podatek, da je pri jajcih kokoši v pašni in ekološki reji prisotna večja nevarnost kontaminacije jajc z zloglasno bakterijo salmonelo. “V teh rejah so kokoši namreč bolj izpostavljene okoljskim dejavnikom,” je mnenja Dušan Terčič z Biotehniške fakultete. “Gre predvsem za kontakt z blatom in vektorji prenosa salmonel, kot so na primer divje ptice.”

Ob tem pa je prehranjevanje z jajci s kodo 0 ali 1 nekoliko bolj tvegano tudi zaradi okužb z dioksini – neugodnimi snovmi, ki lahko s počasno akumulacijo v telesu dosežejo zdravju škodljive količine.

Nekaj praktičnih napotkov za ravnanje z jajci

Pri jajcih nikakor ni vseeno, kje in kako jih shranjujemo. Jajca morajo biti nepoškodovana in čista. Če so poškodovana, je lahko tveganje za zdravje veliko. Umazanih jajc ne smemo prati ali brisati, lupina je namreč porozna in se lahko na ta način onesnaži njihova vsebina. Za preprečitev navzkrižne kontaminacije lupina jajc ne sme priti v stik z drugimi živili.

Jajca se skladiščijo in prodajajo na sobni temperaturi zaradi kondenza, ki bi nastal, ko bi jih peljali iz hladilnice oziroma iz trgovine. Zaradi poroznosti lupine bi vanje s kondenzom lahko prišle tudi bakterije, ki so na njej. Ko jajca kupimo, jih je najboljše skladiščiti na hladnem, najbolje v hladilniku.


Sorodni članki

Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem