Ali veste, zakaj je dobro izbrati sadje z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«? | Izbrana kakovost, Sadje | Izbrana kakovost - Slovenija
Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >
OBVESTILO za sektor sadja o ponovnem začetku plačevanja prispevka za promocijo od 1.1.2022 dalje!  Preberite več >

Ali veste, zakaj je dobro izbrati sadje z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«?

Uživanje sadja je del uravnotežene prehrane. Je vir za zdravje pomembnih snovi, kot so vitamini, minerali, vlaknine in antioksidanti. Vsebnost teh pomembnih snovi se med sadjem razlikuje, zato je pomembno, da izberemo sadje ali izdelke iz sadja višje kakovosti. Prav te pa označuje znak »izbrana kakovost – Slovenija«.

Čeprav je domača pridelava sadja med Slovenci priljubljena, veliko ljudi sadje in izdelke iz sadja kupuje v trgovini. Na bogato obloženih trgovskih policah najdemo raznovrstno sadje skozi celo leto. Če smo pozorni pri izbiri, lahko opazimo tako sadje iz Slovenije kot tudi tujine. Kljub lepemu videzu sadju, ki je prestalo dolgo pot, pogosto manjkajo okus, aroma in sočnost. Če želimo resnično prvovrsten, sočen sadež, polnega okusa, je najboljše izbrati sadje, lokalne pridelave.

Naše, domače, lokalno … Kako se znajti?

Na trgovskih policah je množica izdelkov, tudi sadja, ki potrošnika s pomočjo različnih oznak nagovarja, da gre za živila iz naše bližine. Da bi potrošniki lažje prepoznali kakovostno hrano slovenskih pridelovalcev, je bila vzpostavljena nacionalna shema kakovosti, imenovana »izbrana kakovost«. Ta določa pogoje, pod katerimi morajo biti živila, med njimi tudi sadje, pridelana in predelana. Vključitev v shemo je prostovoljna, pridružijo pa se lahko vsi členi v prehrambni verigi. Pri sadju se lahko denimo pridružijo sadjarji, obrati, ki sadje predelujejo, skladiščijo in pakirajo, pa tudi distributerji.

Ali pridelovalci in predelovalci sadja dosledno izpolnjujejo dodatne kriterije sheme »izbrana kakovost«, presojajo pooblaščeni neodvisni certifikacijski organi. Po tem, ko preverijo, ali so bili vsi postopki izvedeni skladno s potrjeno specifikacijo, pridelovalci in predelovalci pridobijo certifikat, kar jim omogoča uporabo znaka »izbrana kakovost – Slovenija«. Rezultat je sadje, ki izpolnjuje dodatne kriterije kakovosti, je redno kontrolirano ter v celoti pridelano in predelano v Sloveniji.

Sadje in plodovi na leseni mizi
Sadje je vir za zdravje pomembnih snovi.

En znak, trojno sporočilo

Znak »izbrana kakovost – Slovenija« je v pomoč potrošnikom pri izbiri sadja in izdelkov iz sadja na policah trgovin. Prednost lokalno pridelanega sezonskega sadja s takšnim znakom je trojna: v preverjeni kakovosti, slovenskem poreklu in dodatni neodvisni kontroli.

Pri sadju, ki prihaja iz različnih koncev sveta, je izziv sledljivost. To pomeni, da je na primer oteženo preverjanje porekla, časa obiranja ali ustreznosti skladiščenja. Za pridobitev znaka »izbrana kakovost – Slovenija« pa mora sadje dosegati dodatne kakovostne kriterije. Ob spravilu mora dosegati optimalno stopnjo suhe snovi, torej sladkorjev, ki je določena za vsako vrsto sadja posebej. S tem je povezano tudi obiranje sadja v času njegove optimalne zrelosti. To časovno okno določajo strokovnjaki in pridelovalci glede na parametre zrelosti sadja. S tem ima potrošnik zagotovilo, da je sadje optimalno zrelo in zato zares okusno, sočno in hranljivo.

Dobra izbira za nas in okolje

Z izbiro sadja z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« potrošniki podpiramo slovenske pridelovalce, ki jim je mar za naše okolje. Pri pridelavi sadja je namreč omejen letni vnos čistega dušika v tla, kar pripomore k zmanjšanju spiranja dušika v podtalnico. Omejena je tudi širina herbicidnega pasu, kar prispeva k ohranjanju trajne zatravljenosti sadovnjakov in zmanjšanju rabe herbicidov. Z vidika varstva rastlin smejo pridelovalci uporabljati le sredstva za varstvo rastlin, ki so registrirana v Sloveniji in se uporabljajo na način, kot je predpisan v ekološki ali integrirani pridelavi.

V okviru sheme »izbrana kakovost« so predpisani tudi pogoji predelave sadja, skladiščenja in priprave za trg pri predelovalcu, v hladilnici ali sortirnici. Pridelovalci in predelovalci morajo upoštevati tudi posebne pogoje trženja tako sadja, ki ni predpakirano, kot tudi izdelkov iz sadja. Čeprav je pri predelavi sadja dovoljena tudi uporaba surovin, kot so sladkor, čokolada, kava, kokos in začimbe, ki jih ni mogoče pridelati v Sloveniji, njihova vsebnost ne sme presegati četrtinskega masnega deleža končnega izdelka. Zato so tudi izdelki iz sadja z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« višje kakovosti.

Uživajmo sadje višje kakovosti skozi vse leto

Vse to v praksi pomeni, da sta na primer jabolko ali jabolčni sok z znakom »izbrana kakovost – Slovenije«, ki ju v množici izdelkov vzamemo s trgovinske police, pod budnim nadzorom vse od sadovnjaka do naše košarice. Sadje je odlično za surovo uživanje, za uporabo v tradicionalnih slovenskih jedeh ali kot sestavina sadnih dobrot po receptih kuharskih mojstrov širom sveta. Zato izberimo »Naše super sadje« pri svojem naslednjem nakupu!

Za spodbujanje uživanja lokalnega sezonskega sadja in izdelkov iz sadja slovenski pridelovalci in predelovalci sadja v sodelovanju z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano izvajajo promocijsko kampanjo s sloganom »Najboljše imamo doma«. Kampanja pod okriljem nacionalnega projekta »Naša super hrana« je namenjena osveščanju, da imamo v Sloveniji veliko pestrost sadnih vrst visoke kakovosti, ki so dostopne čez celo leto. Potrošniki lahko na trgovskih policah najdejo sadje in izdelke iz sadja z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«, ki je jamstvo za preverjeno kakovost, slovensko pridelavo in predelavo ter dodatno neodvisno kontrolo.

Poseganje po izdelkih z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« pomeni podporo slovenskim pridelovalcem in slovenski prehrambni industriji. Naj bo torej slogan kampanje »Najboljše imamo doma« čim večkrat naše vodilo pri nakupih.

Naše super sadje logotip

Sorodni članki

Le znak »izbrana kakovost – Slovenija« vam zagotavlja 100 odstotno slovensko mleko

Ste vedeli, da napis »proizvedeno v Sloveniji« na mleku in mlečnih izdelkih še ne zagotavlja, da je tudi osnovna surovina, torej mleko, slovenska? Kraj izvora surovine (od kod mleko dejansko prihaja) je namreč prostovoljna navedba. Če želite 100‑odstotno slovensko poreklo,…

Več...

Uživajmo v bogatem okusu slovenskih jagod

Kako prepoznati prave, slastne slovenske jagode smo vprašali dr. Darinko Koron, strokovno raziskovalno sodelavko na Oddelku za sadjarstvo, vinogradništvo in vinarstvo pri Kmetijskem inštitutu Slovenije. Preberite, kaj nam je svetovala.  V času sezone jagod jih lahko najdemo tako rekoč povsod. Vendar niso…

Več...

Zakaj izbrati sadje z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«?

Z nakupom sadja z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« pridelovalci in predelovalci potrošniku jamčijo, da je bilo sadje v celoti pridelano in predelano v Sloveniji. Znak odraža visoko kakovost in zagotavlja redni nadzor proizvodnje, zato lahko potrošniki pričakujejo kakovostno sadje…

Več...

Naj bo meso izbrane kakovosti tudi na jedilnikih slovenskih vrtcev

Kakovostno meso je izrednega pomena za zdrav razvoj in rast otrok. Otroci v Vrtcu Radovljica uživajo meso in mesne izdelke slovenskega porekla, ki ima pridobljen certifikat »izbrana kakovost«, kar pomeni, da so bile živali rojene in rejene v Sloveniji. Otroci…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem