Zakaj se odločiti za lokalno pridelano sadje? | Lokalno, Sadje, Samooskrba | Prednosti lokalnega okolja, Zgodbe o naši super hrani
Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >

Zakaj se odločiti za lokalno pridelano sadje?

Lokalno pridelano sadje prinaša številne ključne prednosti tako za naše zdravje, saj imamo priložnost uživati sadje višje kakovosti, kot tudi za lokalne pridelovalce in delavce v živilsko-predelovalni industriji.

Sadje ima pomembno vlogo v prehrani ljudi in je njuno v okviru uživanja raznovrstne in uravnotežene prehrane, ki podpira prehranske zahteve zdravega in aktivnega posameznika. Ob tem je zelo pomembno, da posegamo po svežem, sezonskem in lokalno pridelanem sadju, ki z več vidikov izstopa v primerjavi s sadjem iz oddaljenih koncev sveta.

Sadje lokalnega izvora ima višjo hranilno in biološko vrednost

Ena izmed ključnih prednosti lokalno pridelanega sadja je ta, da ga je mogoče obirati, ko je optimalno zrelo, kar je izrednega pomena tako z vidika okusa kot biološke vrednosti. Zaradi krajše poti od pridelovalca do potrošnika pa ima lokalno sadje tudi višjo hranilno vrednost in vsebuje manj pesticidov. Hranilna vrednost plodu namreč začne padati od trenutka, ko je plod odrezan od svojega vira hrane in vode ter mora zaradi tega začeti uporabljati lastne zaloge.

Lokalno pridelano sadje je pobrano v optimalni zrelosti, medtem ko so pridelki iz tujine potrgani pred tehnološko zrelostjo in kasneje umetno dozorijo med prevozom in skladiščenjem. Tudi dr. Matej Gregorič z Nacionalnega inštituta za javno zdravje poudarja: »Lokalno pridelano sadje ima visoko vsebnost vlaknin ter zaščitnih in bioaktivnih snovi, ki krepijo zdravje ljudi. Zaradi optimalne dozorelosti imata višjo biološko vrednost, zaradi krajšega časa med pridelovalcem in potrošnikom pa tudi višjo hranilno vrednost.«

Breskve v drevesni krošnji

Prednosti optimalno zrelega sadja, ki jih dobesedno okusimo

Lokalno pridelano sadje, obrano v optimalni zrelosti, ima veliko polnejši okus in sočnost, kar opazimo tako ob uživanju svežega sadja kot ob predelavi. Tako sadje ima tudi zadostno stopnjo naravno prisotnih sladkorjev, zaradi česar prepriča z značilno aromo.

Pomen sezonskega sadja

Sadje je torej najbolj kakovostno, ko je sveže obrano, saj večina sadnih vrst po obiranju ne prenaša dobro daljšega skladiščenja in ga je mogoče uživati le kratek čas. V spomladanskem, poletnem in jesenskem času je tudi zelo zaželeno, da v prehrano vključimo sadje, ki takrat zori, saj telesu zagotovi optimalno razmerje vsega, kar tedaj potrebuje.

Pomen uživanja sadja za zdravje

Sadje vsebuje številne snovi, ki pomagajo preprečevati nastanek nekaterih kroničnih bolezni. Prav tako pa uživanje določenih vrst sadja ugodno vpliva tudi na lažji potek bolezni. Ko ugriznemo v plod, dobimo poleg snovi, ki nam dajo okus in energijo, tudi številne snovi, ki so pomembne za normalno delovanje našega telesa. Poleg vitaminov in mineralov so to tudi vlaknine in razne snovi, ki veljajo za antioksidante.

S kupovanjem lokalnega sadja podpiramo lokalne pridelovalce in lokalno samooskrbo

Lokalna trajnostna oskrba ima poleg zagotavljanja bolj kakovostnih živil tudi širši družbeni pomen, saj z nakupom podpiramo lokalno kmetijstvo, samooskrbo in okolje. Na ta način pripomoremo k temu, da bodo imeli tudi prihodnji rodovi dostop do polnovredne in sveže lokalne hrane ter do tradicionalnih, avtohtonih vrst.

Sadje in plodovi na mizi

Sorodni članki

Jabolka in hruške: najpogostejša izbira med pečkarji in sadjem nasploh

Star slovenski rek pravi, da ne smemo mešati jabolk in hrušk. Ta trditev kaže na razlike med sadnima vrstama. A če se poglobimo, ugotovimo, da obstajajo tudi podobnosti, izpostavlja dr. Robert Veberič, redni profesor na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani.…

Več...

Jagodičje: slastni majhni sadeži za čisti užitek

Lepota naše dežele je v njenih naravnih danostih. Ključna pogoja za pridelavo raznovrstnega sadja v Sloveniji sta predvsem ugodno podnebje in razgibanost pokrajine. Med sadnimi vrstami, ki jih najdemo predvsem na gozdnih robovih in tudi v domačih vrtovih, so jagodičaste…

Več...

Kaj ostane sveže tudi do enega leta? Lupinasto sadje!

Ali veste, da v Sloveniji pridelujemo lupinasto sadje višje kakovosti? Ko govorimo o lupinastem sadju ali lupinarjih, mislimo na obsežno skupino sadnih rastlin, ki je razširjena po vsej zemeljski obli, tudi pri nas. Poleg tega, da so odličnega okusa, imajo…

Več...

Jabolko - tradicionalna sadna osvežitev iz naših krajev

V Sloveniji pridelujemo raznoliko sadje, ki lahko zadovolji še tako zahteven okus potrošnika. Med vsemi vrstami sadja prevladuje pečkato sadje, katerega tipični predstavnik so jabolka, ki jih lokalni sadjarji pridelajo daleč največ. V skupino pečkarjev spadajo tudi hruške, kutina, nashi,…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem