Nacionalna shema

Evropska shema

Orehova potica

Slovenska potica sodi med sladice, ki so jih znali pripraviti že naši predniki. Nosi oznako Zajamčena tradicionalna posebnost, s katero je zaščitenih pet vrst potice glede na njihov nadev: orehov, orehov z rozinami, rozinov, pehtranov in pehtranov s skuto.

Orehova potica  je klasična kraljica prazničnih miz

Orehova potica je nedvomno najbolj prepoznavna slovenska sladica. Njena priprava je obred, njen vonj vedno prikliče spomin na praznike, njen okus pa simbol topline doma. Ni presenetljivo, da je prav slovenska potica kot ena redkih slovenskih jedi zaščitena z evropsko shemo zajamčena tradicionalna posebnost.

Izberimo lokalne sestavine

Slovensko potico lahko napolnimo z različnimi nadevi, kot so orehov z rozinami, rozinov, pehtranov, skutin in mnogi drugi. A med vsemi je potica z orehi tista, ki jo poznamo najbolj in ki velja za osnovno različico.

Za pripravo potrebujemo pšenično moko, slovensko mleko, maslo, jajca, sladkor, kvas in sol. Za nadev pa potrebujemo mlete orehe, mleko, sladkor, maslo ter rum ali vaniljo.

Ponudnike lokalne moke, soli in jajc lahko hitro poiščete na našem zemljevidu ponudnikov lokalne hrane, kjer lahko filtrirate po kategorijah in regijah.

Čeprav je postopek priprave potice lahko dolgotrajen, je nagrajen z mehko, rahlo, ravno prav sladko potico, ki se topi v ustih.

Prava slovenska potica zahteva potičnik

Tradicionalna potica se peče v posebnem okroglem pekaču, imenovanem potičnik. Ta je lahko iz žgane gline, porcelana, emajla ali sodobnejših materialov, kot je kovina s teflonsko prevleko. Potičnik ima rahlo stožčasto obliko, njegova stena pa je lahko gladka ali rebrasta, pri čemer so rebra vedno postavljena navpično.

Slovenska potica je del sheme kakovosti

Slovenska potica je del sheme zajamčena tradicionalna posebnost, kar pomeni, da mora biti pripravljena po tradicionalnem postopku in iz natančno določenih sestavin. Ta označba zagotavlja, da ohranjamo del kulinarične identitete naroda in da potice ne moremo kar tako imenovati »slovenska potica«, če ne sledi tem pravilom.

Med druge slovenske jedi z isto zaščito spadajo tudi kranjska klobasa, prekmurska gibanica in belokranjska pogača.

Lokalne sestavine za najbolj slasten rezultat

Za dobro potico ni dovolj le dober recept, temveč je pomembna tudi kakovost sestavin. Ključne surovine, kot so mleko, maslo, jajca in orehi, naj bodo slovenskega porekla.

Priporočamo izbiro izdelkov z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«, ki zagotavlja:

  • da je surovina pridelana in predelana v Sloveniji,

  • da so pridelovalci podvrženi dodatnim nadzorom s strani neodvisnih certifikacijskih organov,

  • da so izdelki višje kakovosti.

Orehi so srce potice

Orehi so ključni za dober nadev. Slovenski orehi imajo polnejši okus, so sveže oluščeni in brez grenkobe, ki jo včasih najdemo pri uvoženih. Tudi njih lahko kupimo neposredno pri slovenskih kmetih ali jih naberemo doma, če imamo to srečo.

Uporaba masla iz mleka z oznako »izbrana kakovost – Slovenija« pa doda tisto zaokroženost okusa, ki naredi potico posebno. Če uporabimo še Piransko sol, ki nosi zaščiteno označbo porekla, pa naredimo piko na i.

Orehova potica – recept

Ste pripravljeni, da zavihate rokave? Celoten recept za slovensko potico z orehovim nadevom vas čaka v nadaljevanju.

Čas priprave

1 ura 30 minut

Čas kuhanja

45 minut

Skupni čas

2 uri 15 minut

Zahtevnost

Srednje

Število oseb

6

Sezona

Vsi letni časi

Sestavine:

Testo

Orehov nadev

  • 1 kg zmletih orehovih jedrc
  • 375 g sladkorja
  • 100 g surovega masla z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«
  • 3 beljaki (90 g)
  • 20 g vaniljevega sladkorja
  • 1-2 noževi konici cimeta ali vsaj 3 mg
  • 600 ml mleka z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«

Postopek:

Priprava testa:

Kvašeno testo lahko zamesimo s kvasnim nastavkom ali brez njega. Testo mešamo in mesimo tako dolgo, da je povezano, nelepljivo in gladko.

A: brez vzhajanja

Po mešanju pustimo testo počivati vsaj 15 minut. Nato ga pri strojnem valjanju razvaljamo na debelino vsaj 0,4 cm, namažemo, zavijemo  in potico vzhajamo ter spečemo.

B: z vzhajanjem

Po gnetenju testo 15 minut počiva, nato ga pregnetemo, razdelimo v hlebce, glede na velikost potic in jih vgnetemo, pokrijemo in  pustimo, da vzhaja. Vzhajano testo razvaljamo na debelino mezinca (od 0,5 do 1,5 cm) in ga oblikujemo v pravokotnik. Tako imamo pripravljeno testeno površino, ki jo namažemo z ustreznim nadevom.

Priprava orehovega nadeva in potice:

Zmleta orehova jedrca prelijemo z vročim mlekom ter ohladimo. Zmesi primešamo vaniljin sladkor, sladkor, cimet, omehčano maslo, in nazadnje še stepen sneg iz beljakov. Sneg je lahko narejen tudi iz beljakov in sladkorja. Nadev mora biti mazav, da se testo pri mazanju ne raztrga.

Testo razvaljamo na debelino mezinca vsaj 0,4 do 1,5 cm. Na 1 kg kvašenega testa nadevamo najmanj 1 kg orehovega nadeva. Potica mora imeti 3–4 zavoje do srednje velikega modela (do vključno 29 cm premera), pri večjih modelih lahko ima 1–2 zavoja več.

Z nadevom namažemo testo. Po namazanem nadevu lahko potresemo majhen del suhih mletih orehovih jedrc. Testo z nadevom tesno zvijemo v zvitek in ga položimo v okrogel potičnik, ki ga lahko namastimo z maslom in pomokamo. Konca zvitka se morata dobro stikati.

Potico v pekaču pustimo vzhajati. Pred pečenjem jo po želji premažemo z mešanico masla, mleka in rumenjakov ali s posamezno komponento. Potico na več mestih po površini prebodemo in pečemo na 160–180 °C vsaj 40 minut. Temperaturo in čas pečenja je potrebno prilagoditi glede na vrsto peči in velikost potice.

Potico stresemo iz potičnika tako, da je zgornji del spodaj, in jo ohladimo. Po želji jo potresemo s sladkorjem v prahu in ponudimo narezano na klinaste rezine.

Delite recept

Natisnite recept

Mnenja in ocene

5

(3 ocene)

"*" indicates required fields

S koliko zvezdicami bi ocenili recept?*
This field is hidden when viewing the form
This field is hidden when viewing the form

Uroš

Dec 2024

V orehov nadev ne pozabite dodati z rumom marinirane rozine!

Majda

Dec 2024

Hvala lepa za ta recept. Super je. Sem si ga kar natisnila in je v moji knjigi receptov na prav posebnem mestu.

Boža Černe

Dec 2024

Odlično.

Trenutno prebirate portal …

Naša super hrana!

Nacionalni projekt »Naša super hrana« je skupni projekt države ter sektorjev, namenjen promociji lokalno pridelane in predelane hrane.

Bogat nabor izobraževalnih vsebin

Z izobraževalnimi vsebinami in nasveti spodbujamo poseganje po lokalno pridelani hrani ter opozarjamo na odgovorno ravnanje s hrano.

Sheme kakovosti

Izbrana kakovostekoloski-2zaščitena označba poreklazaščitena geografska označbazajamčena tradicionalna posebnostLogotip_Integrirana-pridelavaVišja kakovost logotip

O lokalni hrani

chickenIkona mlekoIkona-ribeIkona-sadjeIkona-zelenjavaIkona-zito