Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >
OBVESTILO za sektorja mleka in mesa o ponovnem začetku plačevanja prispevka za promocijo od 1.10.2020 dalje! Preberite več >

Naš super oreh

Oreh skoraj zagotovo zaseda svoje mesto v nostalgiji vsakega od nas. Nekateri smo orehe v mladosti trli ali mleli in po babičinih navodilih ob tem žvižgali, da jih ne bi pojedli preveč. Orehova potica je zadišala iz peči in krasila mize ob vseh večjih praznikih. Še danes se orehi pogosto znajdejo na Miklavževih krožnikih, brez njih pa ni potice niti prekmurske gibanice.

Po navedbah Nacionalnega inštituta za javno zdravje, so oreščki bogat vir koristnih nenasičenih maščob, predvsem omega 6, orehi pa vsebujejo tudi beljakovine in prehranske vlaknine, bogati so z ogljikovimi hidrati, magnezijem in vitamini E, B1, B2 in B7.

Mogočno orehovo drevo s cenjenim lesom lahko zraste zelo visoko, glede podnebja pa ni izbirčno. Najdemo ga tako ob morju kot tudi v notranjosti. Babice bi znale povedati, da se lahko uporabijo tako zeleni plodovi, listi in seveda zreli plodovi. Zaradi značilne močne barve so lušine uporabljali tudi za barvanje las, nekateri pa so jih shranili za spomladansko barvanje pirhov. Orehovo olje je uporabno tako v prehrani kot tudi za kozmetične namene – znano je, da iz njega izdelujejo mazilo za kožo ali lase, uporablja pa se tudi za učinkovito naravno zaščito pred soncem. In že od nekdaj je orehovo jedrce sestavni del študentskih prigrizkov skupaj z rozinami, lešniki in drugimi vrstami sušenega sadja.

V današnji prehrani priporočajo uživanje orehov zaradi njegovih številnih koristnih vsebnosti. A tako kot velja za vsa hranila, naj bo tudi pri orehih količina zmerna.

Hramba

Orehe so nekoč sušili na krušni peči ali v žaklovini v pokritem prostoru. Ko so osušeni jih najbolje hranimo kar v lupini, da ne postanejo žarki. Celi orehi morajo imeti zdravo, suho, nepoškodovano in čisto luščino. Jedrca morajo biti čvrsta, zdrava, brez plesni in vidnih tujih primesi, brez tujega vonja in okusa ter ne smejo biti žarka.

Prekmurska gibanica je posebnost

Prekmursko gibanico pripravljamo z orehi. Ponaša se z evropsko zaščito zajamčene tradicionalne posebnosti.  Na ravni Evropske unije sicer poznamo tri sheme kakovosti, ki služijo zaščiti in promociji tradicionalnih in izdelkov z značilnostmi zaradi geografskega izvora. Ločimo med tremi označbami, ki so predpisane z evropskimi uredbami: zaščitena označba porekla, zaščitena geografska označba in zajamčena tradicionalna posebnost. Označbe potrošnikom pomagajo prepoznati tradicionalno kakovost kmetijskih proizvodov, ki jih kupujejo. Potrjujejo pristnost izdelkov glede regijskega porekla ali tradicionalnega načina pridelave. Sheme kakovosti pa hkrati pomagajo tudi pridelovalcem zakonsko zaščititi svoje izdelke pred kopiranjem ali zlorabo imena izdelka. Skupina proizvajalcev prekmurske gibanice združuje 33 nosilcev certifikata.

Najbolj poznana je verjetno orehova potica

Orehova potica je slovensko, pretežno praznično pecivo (pogača), ki se lahko peče kot podolgovata štruca v štirioglatem modelu, najpogosteje pa polžasto ali obročasto (z luknjo v sredini) zavito v okroglem modelu z gladkim ali rebrastim obodom. Že od nekdaj velja, da mora biti potica ne le dobra, ampak tudi lepa.

Danes je oreh dobrodošla sestavina številnih jedi. Gospodinje ga uporabljajo v različnih pecivih v obliki nadeva ali posipa, znajde se v omakah, štrukljih, solatah in še bi lahko naštevali. Najbolj preprosto pa orehe postrežemo kar v jedrcih kot hladno predjed s sirom in grozdjem ob kozarčku vina.

Svojo pot je oreh utrl tudi v slovenske pregovore. To je verjetno pripisati naporu, ki ga je treba vložiti v tretje. Ljudje so lastnosti prenesli tudi v metafore, saj Čim trši je oreh, tem manjše je jedro, ali pa je situacija res kot trd oreh.

Pa še zanimivost, člani Slovenskega strokovnega društva lupinarjev so ustanovili in zaščitili svojo blagovno znamko “Slovenski oreh” v želji, da bi potrošnikom omogočili razlikovanje med orehi. Znamko lahko nosijo izključno orehi, pridelani v Sloveniji. Gre za znane in kakovostne žlahtne sorte, ki so preizkušene in primerne za naše podnebje in način pridelave.


Sorodni članki

Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem