Nacionalna shema

Evropska shema

Slovenska potica – pehtranka s skuto

Potica s pehtranovim nadevom, obogatenim s skuto in kislo smetano, združuje svežino pehtrana in kremasto teksturo nadeva. Ta aromatična različica slovenske potice je popolna izbira za vse, ki prisegajo na bogate in sočne okuse. Idealna za praznične dni ali posebne priložnosti!

Pehtranova potica s skuto – sveža in dišeča različica slovenske klasike

Pehtranova potica s skuto je lahkotna, nežno sladka in prijetno aromatična. Združuje bogato kulinarično tradicijo slovenske potice, ki je kot ena redkih slovenskih jedi zaščitena z evropsko shemo zajamčena tradicionalna posebnost.

Zakaj ravno pehtran in skuta?

Pehtran je zelišče s specifičnim, rahlo sladkastim in hkrati osvežilnim okusom. V slovenski kulinariki ima dolgo zgodovino, zlasti v vzhodnem delu države. Ko mu dodamo še svežo skuto, dobimo nadev, ki je bogat, a hkrati nežen. Skuta mu doda polnost, pehtran pa prepoznavno aromo, ki je ni mogoče zamenjati z ničimer drugim.

Pomembnost lokalnih sestavin z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«

Pri potici s skuto in pehtranom so v ospredju mlečni izdelki. Skuta, maslo, mleko in tudi kisla smetana naj bodo iz mleka, pridelanega in predelanega v Sloveniji. Poiščimo izdelke z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«, saj nam to zagotavlja:

  • da je mleko 100 % slovenskega porekla,

  • da je celoten postopek pridelave in predelave pod strogim nadzorom neodvisnih certifikacijskih organov,

  • da so izdelki višje kakovosti.

Ponudnike lokalnega mleka, skute, masla in jajc lahko poiščete na našem zemljevidu ponudnikov lokalne hrane, kjer lahko filtrirate po kategorijah in regijah.

Imate doma potičnik?

Potičnik ni kar vsak pekač. Ima značilno okroglo, rahlo stožčasto obliko in je nepogrešljiv pri peki prave slovenske potice. Izdelan je lahko iz različnih materialov, rebrast ali gladek ter potici da tisto prepoznavno obliko, ki diši po tradiciji.

Slovenska potica je del sheme kakovosti

Slovenska potica je del sheme zajamčena tradicionalna posebnost, kar pomeni, da mora biti pripravljena po tradicionalnem postopku in iz natančno določenih sestavin. Med druge slovenske jedi z isto zaščito spadajo tudi kranjska klobasa, prekmurska gibanica in belokranjska pogača.

Moka in jajca so temelj dobrega testa

Tudi moka naj bo pridelana iz slovenskega žita, po možnosti žita z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« . Najpogosteje uporabimo belo pšenično moko, ki zagotavlja rahlo in elastično testo. Vključimo lahko tudi malo pirine moke, če želimo bolj rustikalno noto. Jajca, uporabljena v testu in nadevu, naj bodo prav tako slovenskega porekla.

Kje dobimo pehtran?

Pehtran lahko gojimo doma na vrtu, v koritu ali celo na okenski polici. Najbolj aromatičen je svež pehtran, ki ga nabiramo od pozne pomladi do zgodnje jeseni. V receptih pa se dobro obnese tudi sušen pehtran, če ga hranimo na suhem in temnem mestu. Če ga kupujemo, preverimo izvor in se, če je mogoče, odločimo za lokalno pridelan pehtran brez dodatkov. Včasih ga najdemo tudi pri ponudnikih zelišč na lokalnih tržnicah.

Med dovoljene nadeve okviru zaščite slovenske potice spada tudi pehtranov nadev brez skute, ki je samostojna, tradicionalna različica z izrazitim zeliščnim značajem.

Pehtranova potica s skuto – recept

Ste pripravljeni na okusno ustvarjanje potice? Celoten recept za pehtranko vas čaka v nadaljevanju.

Čas priprave

20 minut

Čas kuhanja

40 minut

Skupni čas

1 ura

Zahtevnost

Srednje

Število oseb

6

Sezona

Zima

Sestavine:

Pehtranov nadev s skuto in kislo smetano

  • 125 g skute
  • 125 g kisle smetane
  • 20 g sladkorja
  • 3 rumenjaki (60 g)
  • 3 beljaki (90 g)
  • 17 g svežega ali zamrznjenega pehtrana ali 15 g posušenega pehtrana

Postopek:

Priprava testa:

Kvašeno testo lahko zamesimo s kvasnim nastavkom ali brez njega. Testo mešamo in mesimo tako dolgo, da je povezano, nelepljivo in gladko.

A: brez vzhajanja

Po mešanju pustimo testo počivati vsaj 15 minut. Nato ga pri strojnem valjanju razvaljamo na debelino vsaj 0,4 cm, namažemo, zavijemo  in potico vzhajamo ter spečemo.

B: z vzhajanjem

Po gnetenju testo 15 minut počiva, nato ga pregnetemo, razdelimo v hlebce, glede na velikost potic in jih vgnetemo, pokrijemo in  pustimo, da vzhaja. Vzhajano testo razvaljamo na debelino mezinca (od 0,5 – 1,5 cm) in ga oblikujemo v pravokotnik. Tako imamo pripravljeno testeno površino, ki jo namažemo z ustreznim nadevom.

Priprava nadeva in potice:

  1. Skuto pretlačimo, dodamo rumenjake in sesekljan pehtran ali suhi pehtran ter stepen sneg s sladkorjem.
  2. Testo razvaljamo na debelino mezinca ali vsaj 0,4cm do 1,5 cm ter namažemo z nadevom. Na 1 kg kvašenega testa nadevamo 300 – 500 g pehtranovega nadeva s skuto.
  3. Potica mora imeti 3 – 4 zavoje do srednje velikega modela (do vključno 29 cm premera) pri večjih modelih lahko ima 1 -2 zavoja več. Testo z nadevom tesno zvijemo v zvitek in ga položimo v okrogel potičnik, ki ga lahko namastimo z maslom in pomokamo. Konca zvitka se morata dobro stikati.
  4. Potico v pekaču pustimo vzhajati
  5. Pred pečenjem potico premažemo po želji z mešanico masla, mleka in rumenjakov ali s posamezno komponento. Potico na več mestih po površini prebodemo in priporočamo pečenje na 160 – 180 °C vsaj 30 minut. Ne glede na priporočeno temperaturo se lahko temperatura in čas pečenja prilagodita glede na vrsto peči in velikost potice.
  6. Potico stresemo iz potičnika, tako da je zgornji del spodaj in jo ohladimo.
  7. Po želji jo potresemo s sladkorjem v prahu in ponudimo narezano na klinaste rezine.

Delite recept

Natisnite recept

Mnenja in ocene

5

(1 ocene)

"*" indicates required fields

S koliko zvezdicami bi ocenili recept?*
This field is hidden when viewing the form
This field is hidden when viewing the form

Vesna

Jun 2025

Božanska (:
Hvala

Trenutno prebirate portal …

Naša super hrana!

Nacionalni projekt »Naša super hrana« je skupni projekt države ter sektorjev, namenjen promociji lokalno pridelane in predelane hrane.

Bogat nabor izobraževalnih vsebin

Z izobraževalnimi vsebinami in nasveti spodbujamo poseganje po lokalno pridelani hrani ter opozarjamo na odgovorno ravnanje s hrano.

Sheme kakovosti

Izbrana kakovostekoloski-2zaščitena označba poreklazaščitena geografska označbazajamčena tradicionalna posebnostLogotip_Integrirana-pridelavaVišja kakovost logotip

O lokalni hrani

chickenIkona mlekoIkona-ribeIkona-sadjeIkona-zelenjavaIkona-zito