Slovenska potica – pehtranka s skuto

Pehtranova potica s skuto – sveža in dišeča različica slovenske klasike
Pehtranova potica s skuto je lahkotna, nežno sladka in prijetno aromatična. Združuje bogato kulinarično tradicijo slovenske potice, ki je kot ena redkih slovenskih jedi zaščitena z evropsko shemo zajamčena tradicionalna posebnost.
Zakaj ravno pehtran in skuta?
Pehtran je zelišče s specifičnim, rahlo sladkastim in hkrati osvežilnim okusom. V slovenski kulinariki ima dolgo zgodovino, zlasti v vzhodnem delu države. Ko mu dodamo še svežo skuto, dobimo nadev, ki je bogat, a hkrati nežen. Skuta mu doda polnost, pehtran pa prepoznavno aromo, ki je ni mogoče zamenjati z ničimer drugim.
Pomembnost lokalnih sestavin z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«
Pri potici s skuto in pehtranom so v ospredju mlečni izdelki. Skuta, maslo, mleko in tudi kisla smetana naj bodo iz mleka, pridelanega in predelanega v Sloveniji. Poiščimo izdelke z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«, saj nam to zagotavlja:
-
da je mleko 100 % slovenskega porekla,
-
da je celoten postopek pridelave in predelave pod strogim nadzorom neodvisnih certifikacijskih organov,
-
da so izdelki višje kakovosti.
Ponudnike lokalnega mleka, skute, masla in jajc lahko poiščete na našem zemljevidu ponudnikov lokalne hrane, kjer lahko filtrirate po kategorijah in regijah.
Imate doma potičnik?
Potičnik ni kar vsak pekač. Ima značilno okroglo, rahlo stožčasto obliko in je nepogrešljiv pri peki prave slovenske potice. Izdelan je lahko iz različnih materialov, rebrast ali gladek ter potici da tisto prepoznavno obliko, ki diši po tradiciji.
Slovenska potica je del sheme kakovosti
Slovenska potica je del sheme zajamčena tradicionalna posebnost, kar pomeni, da mora biti pripravljena po tradicionalnem postopku in iz natančno določenih sestavin. Med druge slovenske jedi z isto zaščito spadajo tudi kranjska klobasa, prekmurska gibanica in belokranjska pogača.
Moka in jajca so temelj dobrega testa
Tudi moka naj bo pridelana iz slovenskega žita, po možnosti žita z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« . Najpogosteje uporabimo belo pšenično moko, ki zagotavlja rahlo in elastično testo. Vključimo lahko tudi malo pirine moke, če želimo bolj rustikalno noto. Jajca, uporabljena v testu in nadevu, naj bodo prav tako slovenskega porekla.
Kje dobimo pehtran?
Pehtran lahko gojimo doma na vrtu, v koritu ali celo na okenski polici. Najbolj aromatičen je svež pehtran, ki ga nabiramo od pozne pomladi do zgodnje jeseni. V receptih pa se dobro obnese tudi sušen pehtran, če ga hranimo na suhem in temnem mestu. Če ga kupujemo, preverimo izvor in se, če je mogoče, odločimo za lokalno pridelan pehtran brez dodatkov. Včasih ga najdemo tudi pri ponudnikih zelišč na lokalnih tržnicah.
Med dovoljene nadeve okviru zaščite slovenske potice spada tudi pehtranov nadev brez skute, ki je samostojna, tradicionalna različica z izrazitim zeliščnim značajem.
Pehtranova potica s skuto – recept
Ste pripravljeni na okusno ustvarjanje potice? Celoten recept za pehtranko vas čaka v nadaljevanju.
Čas priprave
20 minut
Čas kuhanja
40 minut
Skupni čas
1 ura
Zahtevnost
Srednje
Število oseb
6
Sezona
Zima
Sestavine:
- 1000 g bele pšenične moke
- 30 g kvasa
- 100 g surovega masla
- 120 g sladkorja
- 10 g soli
- 3 rumenjaki (60 g)
- 10 g vaniljevega sladkorja
- 10 ml ruma
- 500 ml mleka
Pehtranov nadev s skuto in kislo smetano
- 125 g skute
- 125 g kisle smetane
- 20 g sladkorja
- 3 rumenjaki (60 g)
- 3 beljaki (90 g)
- 17 g svežega ali zamrznjenega pehtrana ali 15 g posušenega pehtrana
Postopek:
Priprava testa:
Kvašeno testo lahko zamesimo s kvasnim nastavkom ali brez njega. Testo mešamo in mesimo tako dolgo, da je povezano, nelepljivo in gladko.
A: brez vzhajanja
Po mešanju pustimo testo počivati vsaj 15 minut. Nato ga pri strojnem valjanju razvaljamo na debelino vsaj 0,4 cm, namažemo, zavijemo in potico vzhajamo ter spečemo.
B: z vzhajanjem
Po gnetenju testo 15 minut počiva, nato ga pregnetemo, razdelimo v hlebce, glede na velikost potic in jih vgnetemo, pokrijemo in pustimo, da vzhaja. Vzhajano testo razvaljamo na debelino mezinca (od 0,5 – 1,5 cm) in ga oblikujemo v pravokotnik. Tako imamo pripravljeno testeno površino, ki jo namažemo z ustreznim nadevom.
Priprava nadeva in potice:
- Skuto pretlačimo, dodamo rumenjake in sesekljan pehtran ali suhi pehtran ter stepen sneg s sladkorjem.
- Testo razvaljamo na debelino mezinca ali vsaj 0,4cm do 1,5 cm ter namažemo z nadevom. Na 1 kg kvašenega testa nadevamo 300 – 500 g pehtranovega nadeva s skuto.
- Potica mora imeti 3 – 4 zavoje do srednje velikega modela (do vključno 29 cm premera) pri večjih modelih lahko ima 1 -2 zavoja več. Testo z nadevom tesno zvijemo v zvitek in ga položimo v okrogel potičnik, ki ga lahko namastimo z maslom in pomokamo. Konca zvitka se morata dobro stikati.
- Potico v pekaču pustimo vzhajati
- Pred pečenjem potico premažemo po želji z mešanico masla, mleka in rumenjakov ali s posamezno komponento. Potico na več mestih po površini prebodemo in priporočamo pečenje na 160 – 180 °C vsaj 30 minut. Ne glede na priporočeno temperaturo se lahko temperatura in čas pečenja prilagodita glede na vrsto peči in velikost potice.
- Potico stresemo iz potičnika, tako da je zgornji del spodaj in jo ohladimo.
- Po želji jo potresemo s sladkorjem v prahu in ponudimo narezano na klinaste rezine.
Hvala, ker izbirate lokalno hrano
S tem si zagotovite večjo svežino, preverjen izvor in kratke dobavne poti, hkrati pa s svojo izbiro podpirate lokalne kmetije in domače pridelovalce hrane.
Skenirajte QR kodo za dostop do Zemljevida ponudnikov lokalne hrane.
Priročni nasveti in zanimivosti
Priročen nasvet
01
Potica je slovenska kraljica sladic
Slovenska potica sodi med sladice, ki so jih znali pripraviti že naši predniki. Nosi oznako Zajamčena tradicionalna posebnost, s katero je zaščitenih pet vrst potice glede na njihov nadev: orehov, orehov z rozinami, rozinov, pehtranov in pehtranov s skuto.
Priročen nasvet
02
Najboljša je potica iz sestavin slovenskega porekla
Čim več sestavin za okusno in slastno potico lahko kupite pri vam najbližjem kmetu. Seznam ponudnikov najdete na našem zemljevidu ponudnikov lokalne hrane.
Priročen nasvet
03
S hrano ravnajmo spoštljivo
Vsak grižljaj hrane nosi v sebi trud kmetov, ure dela in porabljene vire. Če jo zavržemo, ne zavržemo le ostankov na krožniku, temveč vse, kar je bilo vloženega v njen nastanek. Spoštujmo hrano tako, da jo izberemo premišljeno, shranjujemo odgovorno in porabimo do zadnje drobtine.
Zanimivost
04
Potico omenjal že Trubar
Najstarejšo pisno omembo potice najdemo v delih Primoža Trubarja. Prvič jo opiše že leta 1575, omeni jo tudi leta 1577, a zanjo uporabi drugačno poimenovanje.