Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >

Enostavna potica – recept

Enostavna potica 18.4.2019

Sestavine:

Testo:

Orehov nadev:

Priprava:

Kvasec za testo pripravimo v posodi na dveh žlicah toplega mleka in žlico sladkorja in nežno grejemo dokler se ne aktivira. Medtem pripravimo ostale sestavine: maslo zmehčamo, dodamo preostanek sladkorja in z metlico mešamo, dokler se sladkor ne razporedi in dobimo mehko kremo. Dodamo mlačno mleko in ponovno premešamo. Nato dodamo limonino lupino, vanilijev sladkor in sol ter ponovno premešamo. Na koncu primešamo še rumenjake in maso skupaj s pripravljenim kvascem zamesimo s presejano moko.

Pomembno je, da testo hitro gnetemo in da ga dobro pregnetemo – kar v času predstavlja vsaj 15 minut. Če se testo preveč prijema rok, pomeni, da je premokro, zato po potrebi dodajamo moko.

Nadev pripravimo tako, da v posodi rahlo segrejemo mleko, smetano, maslo in sladkor. Ko se sladkor in maslo stopita, dodamo orehe in rum. Nadev ohladimo in nežno primešamo beljak.

Testo tanko razvaljamo na pomokani površini v širini, ki ustreza širini pekača – če bomo pekli v potičniku, ne dodajamo rezervnih robov, sicer pa na vsaki strani testo razvaljamo za dva centimetra širše.

Nadev enakomerno razmažemo po testu, pri čemer ne mažemo povsem do robov. Potem ga počasi začnemo zvijati z ene strani proti drugi. Ob zavijanju smo pozorni, da sproti zapiramo tudi stranske robove, kar pomeni, da jih po vsakem zavoju zavihamo na notranjo stran, s čimer bomo preprečili, da bi nadev med zavijanjem, kasnejšim vzhajanjem in peko iztekel.

Zavitek nežno preložimo v pekač. Če bomo pekli v poličniku, naj bo zaključni rob potice na vrhu, da bo potica po peki ob obračanju brez vidnega roba.

Potico in pekač pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo počivati 10 do 12 ur, lahko kar preko noči (odtod prihaja ime ‘nočna potica’) na sobni temperaturi, lahko tudi v neprižgani pečici.

V tem času bo potica vzhajala. Pred peko ogrejemo pečico na 180 stopinj, potico na več mestih preluknjamo s pletilko in jo v prej ogreti pečici pečemo eno uro.

Preden zaključimo, preverimo, če smo lepo zapekli tudi notranjost potice. Test napravimo z zobotrebcem, ki ga zapičimo v sredino – če ga ne moremo enostavno izvleči in se je nanj prijelo precej nadeva, lahko potico pečemo še nekaj minut.

Po peki pustimo, da se pekač s potico nekoliko ohladi, nato pa potico nežno pretresemo na leseno podlago. Svetujemo vam, da pred tem pri robovih nežno razmaknete testo od pekača, da bomo potico v enem kosu prestavili na ustrezno mesto.

Ko se ohladi, potico posipamo z mletim sladkorjem in postrežemo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.


Sorodni recepti

Domača jabolčna pita – recept

 • Sestavine Testo: 350  gramov moke pol pecilnega praška 1 vanili sladkor 120 gramov sladkorja v prahu 150 gramov masla izbrana kakovost Slovenija 2 rumenjaka 4 žlice kisle smetane izbrana kakovost Slovenija Moko in pecilni prašek presejemo, dodamo zmehčano maslo, sladkor…

 • Več...

Domač kruh – osnovni recept

 • Sestavine:1 kg bele moke2 žlički soli0,5 dl olja0,5 l tople vodeZa kvasec: 1 dl mleka, 1 žlica sladkorja, 1,5 kocke kvasa (63 g)Priprava:V manjši posodi nekoliko segrejemo mleko ter v sredino nasujemo sladkor. Nanj nadrobimo kvas in pustimo na toplem,…

 • Več...

Belokranjska pogača – tradicionalni recept

 • Naša tradicionalna jed Belokranjska pogača, je zaščitena kot evropska shema kakovosti »zajamčena tradicionalna posebnost«, zato sta zanjo zelo natančno določena priprava in tudi končni videz. Sestavine: 500 g mehke bele moke 3 dcl mlačne vode 2 kavni žlički soli 20…

 • Več...

Domače maslo - recept

 • Čas priprave: 15 min
  • #
  • #
  • #
 • Zgodi se, da v zadnjem hipu ugotovite, da imate v hladilniku premalo masla. Lahko pa se zgodi tudi, da vam ostaja sladka smetana. Ta preverjeni recept nam je posredovala Marjana Marodi, soavtorica vsebin na strani oblizniprste.si. Priporočamo vam, da posegate…

 • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem