Pita erpica – recept | Recepti

Pita erpica – recept

5/5 - (1 vote)
Erpica
  • Čas priprave:60 min
  • Zahtevnost:
    • #
    • #
    • #

Naj zadiši po slovenskih sestavinah

Za pripravo erpice izberite sestavite slovenskega porekla z oznako »izbrana kakovost – Slovenija« in uživajte v tej okusni tradcionalni jedi.

Sestavine:

  • 0,75–1 kg mešane moke
  • 2 dag kvasa
  • 1 žlička sladkorja
  • 0,5 l vode
  • 0,5 l mleka z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«
  • 1 žlica olja
  • 1 žlička soli
  • namaz po izbiri (smetana, ocvirki ipd.)

Priprava:

Iz kvasa, žličke sladkorja in malo mleka pripravimo kvasec. Ko ta lepo vzhaja, primešamo še druge sestavine. Z oljem premažemo pekač in vanj razvlečemo testo za prst debelo, praviloma v okroglo obliko. Z nožem na več mestih zarežemo v testo, da kar najenakomerneje vzhaja. Vzhajano testo premažemo s pobrano smetano ali drugimi sestavinami. Saj veste, kaj velja v domači kuhinji – več je smetane, boljša bo jed!

Erpico nato pečemo v pečici pri 200 stopinjah Celzija dobre pol ure, a ne več kot 45 minut. Če bomo pripravljali erpico z ocvirki, zamesimo testo brez mleka, samo z vodo. Vzhajano testo nato premažemo z beljakom in posujemo z ocvirki, ki jih nekoliko potisnemo vanj.

Vir: Dr. Janez Bogataj: Okusiti Slovenijo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja


Sorodni recepti

Marmelada iz jagod haskap

  • Jagode haskap pri lokalnih ponudnikihJagode haskap uspevajo po vsej Sloveniji. Poglejte zemljevid ponudnikov jagod haskap v svoji bližini.Sestavine:1 kg jagod haskap500 g sladkorja1 limona (sok in naribana lupinica)1 vrečka želirnega sredstva (npr. pektin)Postopek:Jagode haskap temeljito operemo in odstranimo morebitne nečistoče.…

  • Več...

Ohrovtovo gnezdo s piščancem in pisana zelenjavna spremljava

  • Avtorica recepta: chefinja Martina Breznik, Hiša RaduhaSestavineOhrovtovo gnezdo s piščancem 120 g piščančjega stegna  »izbrana kakovost – Slovenija«3 velike čebule60 g masla15 g oljaSol, poperSladka rdeča paprika, kari, timijanPražene pinjole, mini mozzarela, ohrovtovi listiBešamel omaka za piščanca25 g masla25 g moke2…

  • Več...

Češnja - mousse piščančjih jeter

  • Avtor recepta: chef Igor Jagodic, Restavracija StrelecSestavine:Za 25 češenj180 g očiščenih piščančjih jetrc z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«sol, beli poper100 g mehkega masla1 žlica sesekljane šalotke1 strok sesekljanega česna1 žlica konjaka20 g starega belega kruha80 g sladke smetaneščep majarona1…

  • Več...

Kuhan jezik s topinamburjem, bučno majonezo in divjimi zelišči

  • Avtor recepta: chef Mojmir Šiftar, Pen KlubSestavine:(Za 4 osebe)1 goveji ali telečji jezik  »izbrana kakovost – Slovenija«2 čebuli2 korenja1 gomolj zelene200 ml bučnega olja2 rumenjaka30 ml belega vinskega kisa400 g topinamburja100 ml jabolčnega kisa100 ml sladke smetane50 ml smrekovega olja50…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem