Pita erpica – recept | Recepti

Pita erpica – recept

5/5 - (1 vote)
Erpica
  • Čas priprave:60 min
  • Zahtevnost:
    • #
    • #
    • #

Naj zadiši po slovenskih sestavinah

Za pripravo erpice izberite sestavite slovenskega porekla z oznako »izbrana kakovost – Slovenija« in uživajte v tej okusni tradcionalni jedi.

Sestavine:

  • 0,75–1 kg mešane moke
  • 2 dag kvasa
  • 1 žlička sladkorja
  • 0,5 l vode
  • 0,5 l mleka z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«
  • 1 žlica olja
  • 1 žlička soli
  • namaz po izbiri (smetana, ocvirki ipd.)

Priprava:

Iz kvasa, žličke sladkorja in malo mleka pripravimo kvasec. Ko ta lepo vzhaja, primešamo še druge sestavine. Z oljem premažemo pekač in vanj razvlečemo testo za prst debelo, praviloma v okroglo obliko. Z nožem na več mestih zarežemo v testo, da kar najenakomerneje vzhaja. Vzhajano testo premažemo s pobrano smetano ali drugimi sestavinami. Saj veste, kaj velja v domači kuhinji – več je smetane, boljša bo jed!

Erpico nato pečemo v pečici pri 200 stopinjah Celzija dobre pol ure, a ne več kot 45 minut. Če bomo pripravljali erpico z ocvirki, zamesimo testo brez mleka, samo z vodo. Vzhajano testo nato premažemo z beljakom in posujemo z ocvirki, ki jih nekoliko potisnemo vanj.

Vir: Dr. Janez Bogataj: Okusiti Slovenijo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja


Sorodni recepti

Skutni štruklji z orehi in medenim prelivom - recept

  • Čas priprave: 40
    • #
    • #
    • #
  • Izberite sestavine lokalnega porekla Skutini štruklji bodo najboljši, če izberete sestavine slovenskega porekla. Najbližje ponudnike moke, medu, orehov, mleka in jajc lahko najdete na našem Zemljevidu ponudnikov lokalne hrane. Sestavine: Testo: 30 dag moke 0,5 dl mlačne vode 0,25 dl…

  • Več...

Domač lešnikov namaz

  • Izberite slovenske lešnikeSlovenija je zaradi dobre zemlje in obsijanosti s soncem primerna tudi za pridelavo lešnikov. Bodite pozorni na oznako »izbrana kakovost - Slovenija«, da si zagotovite jamstvo kakovosti.Sestavine:300 g lešnikov200 g kokosovo olje (stopljeno)45 g kakav v prahu (opcijsko)Priprava:Pečico…

  • Več...

Zdravi krofi iz pečice – recept

  • Najbolj zdravi so iz slovenskih sestavin! Za pripravo zdravih krofov uporabite čim več slovenskih, lokalno pridelanih sestavin. Bodite pozorni na oznako »izbrana kakovost – Slovenija«, ki jamči, da so živila pridelana in predelana v Sloveniji. Sestavine 250 g slovenske ostre…

  • Več...

Ocvrte miške

  • Izberite lokalno pridelane sestavineMiške bodo najboljšega okusa, če boste za pripravo uporabili lokalno pridelano moko, domača jajca ter mleko in maslo z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«.Sestavine30 dag slovenske moke1,5 dag kvasa3 dag sladkorja3 rumenjaki6 dag masla z oznako »izbrana…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem