Pita Erpica – recept

Pita Erpica – recept

Sestavine:

  • 0,75–1 kg mešane moke
  • 2 dag kvasa
  • 1 žlička sladkorja
  • 0,5 l vode
  • 0,5 l mleka
  • 1 žlica olja
  • 1 žlička soli
  • namaz po izbiri (smetana, ocvirki ipd.)

Priprava:

Iz kvasa, žličke sladkorja in malo mleka pripravimo kvasec. Ko ta lepo vzhaja, primešamo še druge sestavine. Z oljem premažemo pekač in vanj razvlečemo testo za prst debelo, praviloma v okroglo obliko. Z nožem na več mestih zarežemo v testo, da kar najenakomerneje vzhaja. Vzhajano testo premažemo s pobrano smetano ali drugimi sestavinami. Saj veste, kaj velja v domači kuhinji – več je smetane, boljša bo jed!

Erpico nato pečemo v pečici pri 200 stopinjah Celzija dobre pol ure, a ne več kot 45 minut. Če bomo pripravljali erpico z ocvirki, zamesimo testo brez mleka, samo z vodo. Vzhajano testo nato premažemo z beljakom in posujemo z ocvirki, ki jih nekoliko potisnemo vanj.

Zanimivosti:

Recept je sila enostaven in tudi cenovno zelo ugoden.

Več o piti erpici preberite v prispevku o erpici ali Mizica pogrni se

Vir: Dr. Janez Bogataj: Okusiti Slovenijo


Sorodni recepti

Bezgova pena s proseno kašo

  • OŠ Vižmarje Brod, skupina: Čežana in polBezgova penaSestavine:20 bezgovih cvetov1 l vodesok 1 limone4 žlice smrekovega meduželatinacimet, klinčki, vaniljev sladkorPriprava:Cvetove namočimo v prekuhani vodi čez noč ali še dlje.Odcedimo in dodamo med in limono.Segrejemo in začinimo ter vmešamo želatino.Pustimo ohladiti,…

  • Več...

Brkinski medeni šmorn

  • OŠ dr. Bogomirja Magajne Divača, skupina Punčke Maje in čeljustnikSestavine:1 kg brkinskih jabolk3 jajca2 dl kraškega medu2 dl mleka150 g moke1 limona, cimet, sol2 žlici šetrajevega medu za prelivmaslo za pekačPriprava:Pripravimo maso iz rumenjakov, mleka, soli in moke, kot za…

  • Več...

Bider - recept

  • Čas priprave: 2 uri
    • #
    • #
    • #
  • Sestavine: 50 dag pšenične moke 3dl toplega mleka pol kocke kvasa 5 dag masti 3 žlice sladkorja 3 jajca ščepec soli 10 dag rozin žlica sladkorja v prahu Priprava: Pripravimo kvasec in ko narase, ga zmešamo s sladkorjem, mastjo in…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v vaši regiji ter v celotni Sloveniji?
Ostani na tekočem