Idrijski žlikrofi – recept | Tradicionalna jed, Žlikrofi | Recepti

Idrijski žlikrofi – recept

4.1/5 - (14 votes)
Idrijski žlikrofi

Naša zajamčena tradicionalna posebnost, Idrijski žlikrofi, so narodna jed. Pripravljeni so iz testa, ki je polnjeno s krompirjevim nadevom in imajo značilno obliko. Sodijo med polnjene testenine. Recept v nadaljevanju smo povzeli po specifikaciji o označbi tradicionalnega ugleda za Idrijske žlikrofe. Iz zapisanih sestavin bomo pripravili 150 idrijskih žlikrofov. Več o Idrijskih žlikrofih najdete na tej povezavi.

Sestavine za testo:

  • 300 g bele moke (tip 400 ali 500)
  • 1–2 jajci
  • olje
  • voda ali mleko, ki ju uporabimo po potrebi, da je testo zares mehko

Sestavine za nadev:

  • 500 g toplega pretlačenega krompirja (izberite sorto z manjšo vsebnostjo vode)
  • do 50 g maščobe (ocvirkove masti oziroma zaseke ali prekajene sesekljane slanine)
  • do 50 g čebule,
  • drobnjak,
  • majaron, črni poper, sol

Priprava testa:

Iz sestavin zamesimo mehko testo, ki mora postati prožno in elastično. Ko je pravo, se ne prijemlje rok in deske, če pa ga prerežemo, je dovolj gosto in brez zračnih mehurčkov. Oblikovani hlebček pokrijemo in pustimo počivati vsaj pol ure.

Priprava nadeva:

Krompir olupimo, narežemo, skuhamo in še toplega pretlačimo. Dodamo sol in maščobo. Čebulo prepražimo in primešamo krompirju skupaj z začimbami. Sestavine premešamo in ugnetemo v voljno zmes. Če je nadev drobljiv, mu lahko dodamo maščobo.

Priprava žlikrofov

Tanko razvaljamo testo na 1 do 2 milimetra iz nadeva pa pripravimo za lešnik velike kroglice s premerom od 1 do 1,5 centimetra.

Na rob razvaljanega testa položimo eno vrsto kroglic nadeva v razmaku enega prsta. Prvo vrsto zavijemo in s prsti pritisnemo testo med kroglicami. Testo zavijemo še enkrat in odrežemo rob.

Med kroglicami ponovno nežno pritisnemo testo, da se sprime, nato pa v sredini med kroglicami prerežemo. Robove posamičnih zavitkov, žlikrofov ponovno nežno stisnemo, da jih popolnoma zapremo. Pri tem pazimo, da ohranimo obliko metuljčka. Vsak žlikrof na vrhu preko kroglice nežno potlačimo in tako ustvarimo značilni videz klobuka.

S pripravo nadaljujemo po vrstah.

Žlikrofe položimo v slan krop in jih pokrite kuhamo dokler voda ponovno ne zavre in žlikrofi priplavajo na vrh. S penovko jih poberemo iz posode in polagamo na servirni krožnik.

izdelava in oblikovanje žlikrofov
izdelava žlikrofov
priprava žlikrofov

Poglejte tudi video prikaz.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja


Sorodni recepti

Skutni štruklji z orehi in medenim prelivom - recept

  • Čas priprave: 40
    • #
    • #
    • #
  • Izberite sestavine lokalnega porekla Skutini štruklji bodo najboljši, če izberete sestavine slovenskega porekla. Najbližje ponudnike moke, medu, orehov, mleka in jajc lahko najdete na našem Zemljevidu ponudnikov lokalne hrane. Sestavine: Testo: 30 dag moke 0,5 dl mlačne vode 0,25 dl…

  • Več...

Belokranjska pogača – tradicionalni recept

  • Naša tradicionalna jed Belokranjska pogača, je zaščitena kot evropska shema kakovosti »zajamčena tradicionalna posebnost«, zato sta zanjo zelo natančno določena priprava in tudi končni videz. Sestavine: 500 g mehke bele moke 3 dcl mlačne vode 2 kavni žlički soli 20…

  • Več...

Repjača – recept

  • Čas priprave: 2 uri
    • #
    • #
    • #
  • Jed sodi med posebnosti severovzhodnega dela Slovenije in je tako, kot marsikatera, dobila ime po nadevu, ki ga je pogojeval letni čas, običaj ali razpoložljivost. Na jedilniku je bila predvsem ob dnevu mrtvih. Njena sorodnica je tikvača, ki so jo…

  • Več...

Bider - recept

  • Čas priprave: 2 uri
    • #
    • #
    • #
  • Sestavine: 50 dag pšenične moke 3dl toplega mleka pol kocke kvasa 5 dag masti 3 žlice sladkorja 3 jajca ščepec soli 10 dag rozin žlica sladkorja v prahu Priprava: Pripravimo kvasec in ko narase, ga zmešamo s sladkorjem, mastjo in…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem