Brkinski medeni šmorn - recept | Med, Tradicionalna jed | Recepti

Brkinski medeni šmorn – recept

5/5 - (2 votes)
Brkinski šmorn

Naj bodo sestavine slovenskega porekla

Kakovostne izdelke, pridelane lokalno, lahko dobite tudi na kmetijah v vaši bližini. ponudnike poiščite na našem Zemljevidu ponudnikov lokalne hrane.

OŠ dr. Bogomirja Magajne Divača, skupina Punčke Maje in čeljustnik

Sestavine:

  • 1 kg brkinskih jabolk
  • 3 jajca
  • 2 dl kraškega medu
  • 2 dl mleka
  • 150 g moke
  • 1 limona, cimet, sol
  • 2 žlici šetrajevega medu za preliv
  • maslo za pekač

Priprava:

  1. Pripravimo maso iz rumenjakov, mleka, soli in moke, kot za palačinke.
  2. Beljake stepemo in sneg nazadnje po delih vmešamo v zmes.
  3. Jabolka narežemo na koščke in jih prelijemo z medom, sokom limone, začinimo z limonino lupinico in cimetom ter pustimo stati vsaj pol ure.
  4. Pečico segrejemo na 200 stopinj. Pekač dobro namažemo z maslom.
  5. Jabolka »odcedimo« (ali pa v pekač vlijemo vse skupaj) in jih potresemo po pekaču.
  6. Čez koščke vlijemo pripravljeno maso ravno toliko, da prekrijemo jabolka in damo v pečico.
  7. Temperaturo pečice zmanjšamo na 180 stopinj ter pečemo 10-15 minut, da šmorn dobi lepo zlato-rjavo barvo.
  8. Ko se ohladi, ga razstavimo na kose in postrežemo v skodelice ali primerne kozarce.
  9. Po želji pokapljamo z medom.

vir: www.kuhnapato.si

Komentarji na “Brkinski medeni šmorn – recept”:

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja


Sorodni recepti

Skutni štruklji z orehi in medenim prelivom - recept

  • Čas priprave: 40
    • #
    • #
    • #
  • Izberite sestavine lokalnega porekla Skutini štruklji bodo najboljši, če izberete sestavine slovenskega porekla. Najbližje ponudnike moke, medu, orehov, mleka in jajc lahko najdete na našem Zemljevidu ponudnikov lokalne hrane. Sestavine: Testo: 30 dag moke 0,5 dl mlačne vode 0,25 dl…

  • Več...

Belokranjska pogača – tradicionalni recept

  • Naša tradicionalna jed Belokranjska pogača, je zaščitena kot evropska shema kakovosti »zajamčena tradicionalna posebnost«, zato sta zanjo zelo natančno določena priprava in tudi končni videz. Sestavine: 500 g mehke bele moke 3 dcl mlačne vode 2 kavni žlički soli 20…

  • Več...

Repjača – recept

  • Čas priprave: 2 uri
    • #
    • #
    • #
  • Jed sodi med posebnosti severovzhodnega dela Slovenije in je tako, kot marsikatera, dobila ime po nadevu, ki ga je pogojeval letni čas, običaj ali razpoložljivost. Na jedilniku je bila predvsem ob dnevu mrtvih. Njena sorodnica je tikvača, ki so jo…

  • Več...

Bider - recept

  • Čas priprave: 2 uri
    • #
    • #
    • #
  • Sestavine: 50 dag pšenične moke 3dl toplega mleka pol kocke kvasa 5 dag masti 3 žlice sladkorja 3 jajca ščepec soli 10 dag rozin žlica sladkorja v prahu Priprava: Pripravimo kvasec in ko narase, ga zmešamo s sladkorjem, mastjo in…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem