Zdravi krofi iz pečice – recept | Pust |

Zdravi krofi iz pečice – recept

3.6/5 - (12 votes)
Krofi iz pečice, položeni na belem krožniku in potreseni s sladkorjem.
  • Ključne besede:
  • Pust

Najbolj zdravi so iz slovenskih sestavin!

Za pripravo zdravih krofov uporabite čim več slovenskih, lokalno pridelanih sestavin. Bodite pozorni na oznako »izbrana kakovost – Slovenija«, ki jamči, da so živila pridelana in predelana v Sloveniji.

Sestavine

  • 250 g slovenske ostre moke
  • 250 g slovenske mehke moke
  • 3 dl mleka z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«
  • 50 g sladkorja
  • 35 g svežega kvasa
  • 70 g masla z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«
  • nastrgana limonina lupinica
  • 3 žlice ruma
  • 1 jajce
  • 3 rumenjaki
  • žlička soli
  • domača marmelada za nadev
  • sladkor v prahu za posip

Priprava

Mleko segrejemo do mlačnega, odlijemo 0,7 dcl ter ga zmešamo s kvasom in žličko sladkorja, da naredimo kvasec. Pustimo stati 10 minut.

V preostanek mleka damo maslo in sladkor ter premešamo, dokler se ne stopi.

Moko presejemo v večjo skledo, na sredini naredimo vdolbino in vanjo dodamo kvasec, celo jajce, rumenjake in preostanek mleka. Začnemo gnesti testo, ki bo precej mokro. Pokrijemo in pustimo na toplem eno uro.

Testo na pomokanem pultu še enkrat na hitro pregnetemo, nato pa ga razdelimo na približno 60 g težke kose. Iz njih oblikujemo kroglice in jih razporedimo po pekaču, obloženem s peki papirjem.

Krofe pustimo vzhajati 30 minut, medtem pa segrejemo pečico na 180 stopinj Celzija. Pečemo jih 15 minut. Z marmelado jih napolnimo po peki, pustimo, da se ohladijo, nato pa potresemo s sladkorjem v prahu.

Če želimo, da so krofi bolj sočni, jih lahko takoj po peki premažemo s stopljenim maslom,

Dober tek in uživajte v zdravi različici te priljubljene pustne dobrote! Ostale pustne recepte najdete tukaj.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja


Sorodni recepti

Flancati – recept

  • Najboljši flancati so iz lokalnih sestavinPodpirajmo lokalno in za pripravo okusnih flancatov uporabimo lokalno pridelano moko, domača jajca ter mleko in maslo z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«.Sestavine:250 g moke tip 5001 vrečica suhega kvasa ali 1/2 kocke svežega3 rumenjaki40…

  • Več...

Ocvrte miške

  • Izberite lokalno pridelane sestavine Miške bodo najboljšega okusa, če boste za pripravo uporabili lokalno pridelano moko, domača jajca ter mleko in maslo z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«. Sestavine 30 dag slovenske moke 1,5 dag kvasa 3 dag sladkorja 3…

  • Več...

Hitri pustni krofi – recept

  • Sestavine:250 g gladke moke tip 500250 g ostre moke2,5 dag svežega kvasa2,5 dcl mlačnega mleka z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«0,5 dcl olja4 rumenjaki1 žlica kisle smetane z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«1 vanilin sladkorpol žličke soli30 g rjavega sladkorja3…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem