Domača marmelada

Ste tudi vi med sladokusci, ki se jim pred obraz nariše podoba otroka, v kotičkih ust umazanega od sveže pripravljenih palačink z marmelado, njegove očke pa so polne iskric? Človek nehote postane nostalgičen, ko razmišlja o marmeladi. Svetleči stekleni kozarci, nalepke z vzorcem, na njih pa z lično pisavo napisano … marmelada.

Beseda marmelada naj bi izhajala iz portugalskega poimenovanja kutine – marmelo. Sadež kutine so Portugalci uporabljali pri izdelovanju priljubljenih džemov že v srednjem veku, saj ima veliko pektina in je ključen za dobro ter uspešno pripravljeno marmelado.

Kulinarična šampionka

Marmelada je odlično živilo, s katerim lahko začnemo dan, obogatimo pogostitve, izpopolnimo jedilnik športnikov in izvajamo vragolije z recepti za pecivo, torte, piškote, sladoled in gurmanske priloge k zelenjavi in mesu.

Marmelado upravičeno neskromno uporabljajo gospodinje starega kova in novih kulinaričnih šol pa tudi chefi gurmanskih, mednarodno priznanih restavracij.

Toda, če primerjamo industrijske marmelade, ki se ponujajo na trgovskih policah, embalirane v plastičnih posodah z velikim volumnom, se čar nostalgije hitro izgubi. Še posebej, ko si natančneje preberemo deklaracijo o izvoru in sestavi marmelade. Ne duha ne sluha o domačnosti ali krepčilnosti. Prepričajte se sami, ko se boste naslednjič sprehajali med trgovskimi policami.

Skrivnost domače marmelade je predvsem v tem, da ne laže

Za dobro domačo marmelado so ključne tri stvari: kakovostno, domače sadje (jabolka, hruške, kutine, marelice, maline, borovnice, jagode, limone, pomaranče, fige …), pektin oziroma naravno želirno sredstvo, ki ga vsebuje sadje (predvsem v lupini in ob plodišču), ter čista in primerna “oprema” za pripravo: kozica, lesena kuhalnica, lij ter neoporečni stekleni kozarci. Seveda pa bosta ščepec sreče in srčnost dodatni nepogrešljivi sestavini na poti do odlične marmelade. Kakršno koli “domačo” marmelado boste že okušali na obiskih, v hotelih ali gostiščih, prava marmelada vam nikoli ne laže. Narava vam v ustih pusti okus, ob katerem duša kipi od navdušenja, brbončice pa kličejo po – še.

Veliki dan – kuhamo marmelado

Za kuhanje je najbolj idealna široka in nizka posoda iz nerjaveče kovine z debelejšim dnom, dovolj velika, da jo mešanica sadja in sladkorja zapolni le do polovice. V visokih posodah se sadna kaša segreva dlje. Sadje za marmelado ne sme biti prezrelo, saj ima tako manj pektina, nezrelo sadje pa nima dovolj okusa in sadnega sladkorja, zato bo marmelada prehitro želirala. Sadje mora biti oprano, z izjemo malin in borovnic, za čistočo pa moramo poskrbeti tudi s čistimi lonci, lesenimi kuhalnicami, lijem in zajemalko. Pektin je tista snov, ki poskrbi, da se marmelada lepo zgosti. Za domačo pripravo potrebujemo samo 1 kg zelo kislih, še rahlo nezrelih, najbolje pravkar natrganih jabolk (zelo primerni sorti sta kosmač ali bobovec), dve jedilni žlici limoninega soka in tri četrtine litra vode.

Sadje, ki vsebuje veliko pektina: predvsem kisla jabolka, robidnice (brusnice, ribez, maline), kosmulje, slive, citrusi, kutine; sadje, ki vsebuje malo pektina: marelice, borovnice, češnje, fige, hruške, breskve, jagode, ananas, melone.

Vrstni red je pomemben, a brez brbotanja ne gre

Ko gospodinja pripravlja marmelado, sadju najprej doda pektin in limonin sok, nato pa ga pokuhava, da se razpusti. Tekstura sadja, ki ostane v marmeladi, je odvisna od okusa posameznika. Nekateri jo zmešajo na fino, drugi imajo spet raje koščke sadja v njej. Marmeladi se šele nato postopoma dodaja sladkor. Marmelade z domačim pektinom potrebujejo manj sladkorja.

Ves čas mora ostati malo kiselkasta. Včasih se ob kuhanju na njej naredi pena, ki vsebuje nekatere škodljive snovi, zato jo je dobro odstraniti. Ko smo jo odstranili, povišamo temperaturo do živahnega brbotanja v loncu. Včasih zna temperament marmelade prav presenetiti in umazati okolico štedilnika. Kaj moremo, brbotanje je pač ključ do odlične domače marmelade.

In kdaj veste, da je domača marmelada kuhana? Nekaj kapljic kanite na krožnik in če se naredi mrena, je to znak, da ste uspešno prišli čez ciljno črto. Pa dober tek!

Preberite še: Kako sterilizirati kozarce za hranjenje marmelade?


Sorodni članki

Češnje "pokajo" od zdravja

Sezona češenj je kratka, a sladka. Tudi vi spadate med tiste, ki vsako leto komaj čakajo, da bodo lahko zobali te sočne rdečke? Češnje niso samo okusne, ampak tudi izjemno zdravju koristne. Majhno drevesce si vrtičkarji lahko omislite tudi na…

Več...

Jabolka - jih res poznamo in cenimo dovolj? Sorte jabolk.

Letak - Zakaj sveže, lokalno jabolko z znakom "izbrana kakovost Slovenija"? [PDF] Jabolčne rožice z listnatim testom in skutno kremoPokapljamo s sokom, ki so ga izpustila jabolka in pečemo še 15 minut, da se robovi zlato zapečejo. Ob začetku 2018…

Več...

Slive – kraljice poznopoletnega časa

Lahko so suhe kot odvajalo, sveže kot hrana za možgane, gurmani prisegajo na kombinacijo s siri, v solati in še kaj… slive. Sezona slastnih sliv je že v polnem zamahu, z njimi pa se bomo lahko sladkali še vse do…

Več...

Slovensko sadje tudi pri trgovcih

Po dveh zelo slabih sezonah letošnje poletje ponovno navdaja z optimizmom, ki ga prinaša naše pravo domače, lokalno, slovensko sadje. Medtem ko na označbe zelenjave še čakamo, pa v trgovinah prvič lahko izbiramo slovenska jabolka in slovensko sadje z znakom…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem