Kraški zašink | Kraški zašink, Zaščiteni proizvodi | Vrste proizvodov, Zaščitena geografska označba - proizvodi

Kraški zašink

Med mesne izdelke, ki smo jih zaščitili z zaščiteno geografsko označbo sodi tudi naša kulinarična posebnost Kraški zašink. Z zaščiteno geografsko označbo se ponašajo tudi Kraški pršut, Kraška panceta, Prleška tünkaKranjska klobasaZgornjesavinjski želodec in Prekmurska šunka. Šebreljski želodec je sicer tudi zaščiten, vendar pa za njegovo proizvodnjo trenutno ni certificiran noben proizvajalec.

Zaščitena geografska označba (angl. Protected Geographical Indication) je evropska shema kakovosti, ki zajema pridelke ali živila, ki izvirajo iz določene regije, kraja ali države, kmetijski pridelek ali živilo ima posebno kakovost, sloves in druge značilnosti, ki izvirajo iz določenega geografskega območja.  Povezava med geografskim območjem in končnim proizvodom je manj tesna kot pri zaščiteni označbi porekla.

Kraški zašink je brez kosti sušen svinjski vrat značilne ovalne oblike. Med mišičnim tkivom je vraščena maščoba, ki je glavni nosilec bogatega vonja in posebnega okusa. Mešanica začimb, v kateri prevladujeta česen in poper, mu dajeta bogat vonj in okus, ki ga dopolnjuje morska sol piranskih solin.

Zašink zori do deset tednov. Ovit  je v posebno mrežo, ki mu daje značilno ploščato obliko. Posebna kraška klima omogoča proizvodnjo slovenskega izdelka posebne kakovosti.

Vse proizvodne faze od soljenja, sušenja oziroma zorenja ter priprave za trg se odvijajo na območju Krasa. Soljenje poteka na tradicionalen, suh način. Po končanem sušenju oziroma zorenju se Kraški zašink trži v celih kosih, obdanih z naravnim ovitkom in v mrežici ali v obliki polovic, četrtink oziroma narezkov pakiranih v ustrezno embalažo.

Zašink ima torej značilno ploščato obliko. Njegova površina je gladka, ovitek in mrežica pa se tesno prilegata izdelku. Če je povezan z vrvico, se ta ohlapno prilega.

Vse sheme kakovosti:

Izbrana kakovost

Ekološki proizvodi

Zaščitena označba porekla

Zaščitena geografska označba

Zajamčena tradicionalna posebnost

Označba višje kakovosti

Integrirana pridelava

Sheme kakovosti

Seznam certificiranih proizvajalcev zaščitenih kmetijskih pridelkov in živil.
Publikacija Slovenski zaščiteni kmetijski proizvodi in živila.
Seznam vseh zaščitenih proizvodov v EU.
Specifikacije zaščitenih proizvodov.

Značilna je enakomerna, intenzivna, rubinasto rdeča barva zorjene mišičnine in čista bela barva medmišične slanine. Mišičnina pa je rahlo marmorirana. Mišičnina in slanina sta dobro povezani in v pravem medsebojnem razmerju. Zašink je prijetno sočen z gladko in nežno mišičnino in primerno masten. Rezina je vlažna in grizna.

Zašink je značilen tudi po svojem vonju, ki je  intenziven in harmoničen vonj zorjenega mesa in slanine. Dober zašink nima drugih vonjav.

Preberite tudi:


Sorodni članki

Slovenski siri, ki nosijo Zaščiteno označbo porekla

Slovenski siri z Zaščiteno označbo porekla se ponašajo s svojimi edinstvenimi zgodbami, zagotavljajo kakovost ter z vizualno oznako olajšajo vašo izbiro pri nakupu. Veste, kateri slovenski siri so vključeni v to shemo kakovosti? Slovenski siri že sicer izstopajo po kakovosti,…

Več...

Naš super med

Med razvrščamo glede na geografski ali botanični izvor. Na domačih tleh pa prepletenost različnih podnebij in geografska razgibanost ustvarjata edinstvene pogoje za pridelavo medu, zato lahko pri nas najdemo veliko število različnih vrst medu. Med izdelujejo čebele, v naših krajih…

Več...

Spoznajte Ekstra deviško oljčno olje Slovenske Istre

Pridelovalci Ekstra deviškega oljčnega olja Slovenske Istre morajo še posebej paziti v obdobju obiranja plodov. Postopek mora potekati ročno ali s posebnimi mehanskimi pripomočki, ki zagotavljajo čim večjo nepoškodovanost plodov in s tem tudi kakovostnejše olje. Na severu zamejeno z…

Več...

Prekmurska gibanica, ambasadorka Slovenije

V seriji prispevkov o slovenskih zaščitenih pridelkih in živilih smo že predstavili shemi zaščitene geografske označbe in višje kakovosti. Zdaj je prišla na vrsto tudi shema zajamčena tradicionalna posebnost. Gre za označbo, s katero sta zaščitena predvsem receptura ali način…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem