Piknik iz lokalnih sestavin | Lokalno, Meso, Piknik | Zgodbe o naši super hrani
Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >
OBVESTILO za sektor sadja o ponovnem začetku plačevanja prispevka za promocijo od 1.1.2022 dalje!  Preberite več >

Piknik iz lokalnih sestavin

S pomladjo in toplejšimi dnevi se začenja sezona piknikov. Priporočamo, da izberete lokalne sestavine, ki vam zagotavljajo poln okus in hrano, bogato s hranili. Zbrali smo tudi nekaj receptov za okusne prigrizke.

Na piknikih običajno kraljuje meso, zato je potrebno pomembno pozornost nameniti kakovosti. Odločitev je lažja, če posežete po živilih, označenih z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«. Odlična priloga izbranemu mesu je na primer hitro pripravljena, na žaru pečena zelenjava. Pečemo lahko vse vrste zelenjave, a tudi v tem primeru je najbolje, kadar izberemo lokalno zelenjavo, torej tisto, ki je na voljo v sezoni.

Piknik niso le čevapčiči

Meso, ki ga izberemo, bo svoj značilen okus dobilo prav s peko na žaru. Zato pravi mojstri za žar pravijo, da lahko izbiramo tudi manj prestižne kose. Za polnejši okus meso namočimo v marinado, kot je na primer zmes oljčnega olja, limoninega soka ali vina za mehčanje proteinov, malo čebule ali česna ter začimb po želji. Paziti moramo, da je meso dobro prepečeno vse do kosti, obenem pa mora ostati sočno in mehko, kar včasih ni najlažja naloga.

Meso lahko pred peko nekaj časa hranimo pri sobni temperaturi. Tako se bomo izognili pretirani zapečenosti zunanjosti mesa ob čakanju, da se speče sredica. Izbirajmo raje tanjše kot debelejše kose mesa, saj se bodo hitreje in enakomerno spekli.

Kako izbrati pravo meso za piknik

Zelenjava za piknik

Četudi v družbi vsi uživajo meso, krožnik popestrimo z barvami in okusi, ki jih ponuja zelenjava. Dejstvo je, da lahko na žaru pripravljamo praktično vso zelenjavo. Pred peko jo nekoliko naoljimo, saj se pri peki zaradi svoje nežne strukture na ognju hitro izsuši, z oljem pa bomo ohranili vlago in okus dodanih začimb.

Zelenjavo je dobro narezati na enake kose (6-10 milimetrov), saj bo tako enakomerno pečena. Večino zelenjave običajno pečemo pri srednji temperaturi, če pa je struktura kompaktnejša, jo sprva zapečemo na vročem ognju in potem ob strani, na nižji temperaturi pustimo, da se dokonča.

Pečena zelenjava na žaru - piknik
Pečena zelenjava na žaru - piknik

4 recepti iz lokalnih sestavin, s katerimi lahko popestrite meni za piknik

Preizkusite naše recepte za pripravo odličnih jedi iz lokalnih sestavin, ki jih najdete na vam najbližji kmetiji.

Šparglji v pršutu – recept

Piščančji ražnjiči z zelenjavo, limono in meto – video recept

Pletenice – recept

Ajvar iz zelenih paradižnikov – recept


Sorodni članki

Kakšno meso izbira in priporoča chef Uroš Štefelin?

foto: Chef Uroš Štefelin je nosilec Michelinove zvezdice in velik zagovornik uporabe lokalne hrane. Zakaj je bolje izbrati lokalno meso? Preberite, kako v restavraciji preverjajo izvor in kakovost mesa ter kakšni so trendi v prehrani. Pogovarjali smo se z nosilcem…

Več...

Dobremu kosu mesa je treba izkazati spoštovanje

foto: Dušan Belšak ima več kot 35 let izkušenj v kuhinji, kjer se je specializiral za pripravo mesaMeso je v prehrani ljudi zelo priljubljeno in že tisočletja predstavlja enega njenih ključnih sestavnih delov. V sodobnem času so se prehranjevalne navade…

Več...

Naj bo meso izbrane kakovosti tudi na jedilnikih slovenskih vrtcev

Kakovostno meso je izrednega pomena za zdrav razvoj in rast otrok. Otroci v Vrtcu Radovljica uživajo meso in mesne izdelke slovenskega porekla, ki ima pridobljen certifikat »izbrana kakovost«, kar pomeni, da so bile živali rojene in rejene v Sloveniji. Otroci…

Več...

Darko Kegl: »Svoje poslanstvo sem našel v tem, da delam dobro za živali in ljudi«

Slovenski rejci perutnine se razlikujejo od rejcev iz tujine predvsem po svoji velikosti. Rejci z manjšim številom živali lažje skrbijo za njihovo dobrobit. O reji perutnine smo govorili s slovenskim rejcem Darkom Keglom iz Podgorja pri Apačah.Slovenski rejci lahko kakovost…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem