Piknik iz lokalnih sestavin | Lokalno, Meso, Piknik | Zgodbe o naši super hrani

Piknik iz lokalnih sestavin

S pomladjo in toplejšimi dnevi se začenja sezona piknikov. Priporočamo, da izberete lokalne sestavine, ki vam zagotavljajo poln okus in hrano, bogato s hranili. Zbrali smo tudi nekaj receptov za okusne prigrizke.

Na piknikih običajno kraljuje meso, zato je potrebno pomembno pozornost nameniti kakovosti. Odločitev je lažja, če posežete po živilih, označenih z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«. Odlična priloga izbranemu mesu je na primer hitro pripravljena, na žaru pečena zelenjava. Pečemo lahko vse vrste zelenjave, a tudi v tem primeru je najbolje, kadar izberemo lokalno zelenjavo, torej tisto, ki je na voljo v sezoni.

Piknik niso le čevapčiči

Meso, ki ga izberemo, bo svoj značilen okus dobilo prav s peko na žaru. Zato pravi mojstri za žar pravijo, da lahko izbiramo tudi manj prestižne kose. Za polnejši okus meso namočimo v marinado, kot je na primer zmes oljčnega olja, limoninega soka ali vina za mehčanje proteinov, malo čebule ali česna ter začimb po želji. Paziti moramo, da je meso dobro prepečeno vse do kosti, obenem pa mora ostati sočno in mehko, kar včasih ni najlažja naloga.

Meso lahko pred peko nekaj časa hranimo pri sobni temperaturi. Tako se bomo izognili pretirani zapečenosti zunanjosti mesa ob čakanju, da se speče sredica. Izbirajmo raje tanjše kot debelejše kose mesa, saj se bodo hitreje in enakomerno spekli.

Kako izbrati pravo meso za piknik

Zelenjava za piknik

Četudi v družbi vsi uživajo meso, krožnik popestrimo z barvami in okusi, ki jih ponuja zelenjava. Dejstvo je, da lahko na žaru pripravljamo praktično vso zelenjavo. Pred peko jo nekoliko naoljimo, saj se pri peki zaradi svoje nežne strukture na ognju hitro izsuši, z oljem pa bomo ohranili vlago in okus dodanih začimb.

Zelenjavo je dobro narezati na enake kose (6-10 milimetrov), saj bo tako enakomerno pečena. Večino zelenjave običajno pečemo pri srednji temperaturi, če pa je struktura kompaktnejša, jo sprva zapečemo na vročem ognju in potem ob strani, na nižji temperaturi pustimo, da se dokonča.

Pečena zelenjava na žaru - piknik
Pečena zelenjava na žaru - piknik

4 recepti iz lokalnih sestavin, s katerimi lahko popestrite meni za piknik

Preizkusite naše recepte za pripravo odličnih jedi iz lokalnih sestavin, ki jih najdete na vam najbližji kmetiji.

Šparglji v pršutu – recept

Piščančji ražnjiči z zelenjavo, limono in meto – video recept

Pletenice – recept

Ajvar iz zelenih paradižnikov – recept


Sorodni članki

Kako veste, da je meso kakovostno? Po znaku v obliki zeleno-rjavega smeška!

Uživanje lokalnega mesa in mesnih izdelkov prispeva k razvoju mesnopredelovalne industrije in ima številne prednosti, vse od rejca do potrošnika.Kako pogosto se ob obloženi jedilni mizi vprašate, ali je posamezno živilo kakovostno? Ste kdaj pomislili, kako kot potrošnik sploh lahko…

Več...

Na policah trgovin tudi v spomladanskih mesecih najdemo lokalno sadje

Lepota pomladi je v prebujanju narave in razcvetu rastlin, tudi sadnih dreves, na katerih se pasejo čebele in drugi opraševalci. S prvimi sončnimi žarki se tako začne nova sezona pridelave sadja. Še preden dozorijo prvi sadeži letošnje pridelave, lahko v…

Več...

Zakaj je dobro posegati po ekološki lokalni hrani?

Ekološka hrana ni zgolj še en „trend“ na področju prehranjevanja, temveč je dejansko nujen in nepogrešljiv temelj tako za zdravje sodobnega posameznika kot tudi za okolje in družbo kot celoto. Kadar ekološka hrana izvira iz lokalnega okolja, pa se njene…

Več...

Zmaga: ko poznaš kakovost in poreklo svojega mleka ali mlečnega izdelka

Sprehod med policami trgovin in izbor mleka in mlečnih izdelkov je za potrošnika pravi izziv. Kako veste, da je izdelek kakovosten? Odkar je slovenski mlečni sektor vključen v nacionalno shemo kakovosti živil, imenovano »izbrana kakovost«, je odločitev za potrošnike lažja.…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem