Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >
Izdaja odločb za plačilo prispevka za promocijo v sektorju sadja za leto 2020.  Preberite več >

Domača jabolčna pita – recept

Jabolčna pita 29.12.2020

Sestavine

Testo:

  • 350  gramov moke
  • pol pecilnega praška
  • 1 vanili sladkor
  • 120 gramov sladkorja v prahu
  • 150 gramov masla izbrana kakovost Slovenija
  • 2 rumenjaka
  • 4 žlice kisle smetane izbrana kakovost Slovenija

Moko in pecilni prašek presejemo, dodamo zmehčano maslo, sladkor in vanili sladkor, oba rumenjaka ter kislo smetano in zamesimo testo. Pred nadaljevanjem testo počiva na hladnem.

Medtem pripravimo jabolka:

  • 1 kilogram jabolk lokalnega porekla, prepoznate jih po znaku izbrana kakovost
  • 80 gramov sladkorja
  • 1 žlica drobtin
  • cimet
  • Po želji dodamo rozine.

Postopek:

Jabolka naribamo in dodamo ostale sestavine.

Vzamemo približno polovico testa, ki ga raztegnemo na krožniku za pito. Uporabimo lahko tudi krožnik za peko pice. Na robovih pustimo dvignjen rob, ki ga potisnemo z vilicami.

Na prvo plast testa obložimo z jabolčno mešanico. Čeznjo zložimo na tanke trakove zrezano preostalo polovico testa v obliki mreže.

Pečico ogrejemo na 180 stopinj in pečemo približno eno uro. Ohlajeno pito posujemo s sladkorjem v prahu.

Opomba: Preden na spodnjo plast testa naložimo jabolka, jo lahko že 10 minut pečemo.

Preberite tudi:

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.


Sorodni recepti

Domač kruh – osnovni recept

  • Sestavine:1 kg bele moke2 žlički soli0,5 dl olja0,5 l tople vodeZa kvasec: 1 dl mleka, 1 žlica sladkorja, 1,5 kocke kvasa (63 g)Priprava:V manjši posodi nekoliko segrejemo mleko ter v sredino nasujemo sladkor. Nanj nadrobimo kvas in pustimo na toplem,…

  • Več...

Belokranjska pogača – tradicionalni recept

  • Naša tradicionalna jed Belokranjska pogača, je zaščitena kot evropska shema kakovosti »zajamčena tradicionalna posebnost«, zato sta zanjo zelo natančno določena priprava in tudi končni videz. Sestavine: 500 g mehke bele moke 3 dcl mlačne vode 2 kavni žlički soli 20…

  • Več...

Domače maslo - recept

  • Čas priprave: 15 min
    • #
    • #
    • #
  • Zgodi se, da v zadnjem hipu ugotovite, da imate v hladilniku premalo masla. Lahko pa se zgodi tudi, da vam ostaja sladka smetana. Ta preverjeni recept nam je posredovala Marjana Marodi, soavtorica vsebin na strani oblizniprste.si. Priporočamo vam, da posegate…

  • Več...

Marelična marmelada z manj sladkorja – recept

  • Sestavine: 1,5 kg izkoščičenih marelic sok polovice limone 400 g sladkorja 4 žlice ruma ščepec cimeta v prahu Priprava: Dovolj zrele marelice izkoščičimo in jih drobno narežemo. Stresemo jih v široko posodo, jih potresemo s sladkorjem ter pustimo stati čez…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem