Pripravimo praznične jedi iz lokalnih sestavin | Lokalno | Zgodbe o naši super hrani

Pripravimo praznične jedi iz lokalnih sestavin

Narava nas tudi v zimskem času obdaruje z lokalnimi pridelki, ki jih lahko spremenimo v okusne jedi ter s tem sledimo našim predhodnikom, ki so uporabljali sezonske sestavine.

V preteklosti so ljudje praznične jedi pripravljali iz sezonske hrane, saj v trgovinah še ni bilo na voljo takega obilja. Naj nam bo letos to vodilo in zgled, da sestavine za praznične pojedine nakupimo pri lokalnih kmetih ter si zagotovimo živila, ki so polna vitaminov in mineralov.

Spremenimo lokalne sestavine v okusne jedi

Lokalno pridelana sadje in zelenjava imata višjo hranilno vrednost ter več mineralov in vitaminov, saj so živila obrana ob idealni dozorelosti, zagotovljena pa je tudi kratka pot od njive do krožnika.

Eno od nepogrešljivih sezonskih živil je zagotovo slovensko zelje, ki ga lahko pripravite na različne načine. Ena izmed možnosti je dušeno kislo zelje, ki je odlična priloga zimskim jedem.

Dušeno kislo zelje – recept

Ostali recepti s kislim zeljem

Dušeno zelje s krompirjem – recept

Segedin – recept

Jota – recept

Zavitek s kislim zeljem – recept

Uporabite lokalno sadje

Še vedno so na voljo slovenska jabolka, iz katerih lahko pripravite okusno jabolčno pito ali čežano.

Domača jabolčna pita – recept

Jabolčna čežana – recept

Pripravite lokalne sladice

Če imate na voljo orehe, lahko pripravite prav posebne skutine štruklje z orehi ter jim dodate tudi slovenski med.

Skutni štruklji z orehi in medenim prelivom – recept

Brkinski medeni šmorn – recept

Ajdnek – recept

Odločite se za višjo kakovost živil

Če želite izbrati najboljše, bodite pozorni na oznako Izbrana kakovost – Slovenija, ki jo najdete na številnih slovenskih mlečnih in mesnih izdelkih (govejih in perutninskih) ter na sadju. Ob nakupu tovrstnih živil ste lahko prepričani, da je bilo živilo v celoti pridelano in predelano v Sloveniji, pri čemer je moralo zadostiti strožjim kakovostnim kriterijem, kar jamčijo tudi dodatne kontrole s strani certifikacijskih organov.

Pri mesninah bodite pozorni na slovensko poreklo

V prazničnem času se na mizah pogosto znajdejo tudi mesnine. Priporočamo vam, da preizkusite slovensko kranjsko klobaso, ki se ponaša tudi s simbolom zaščitene geografske označbe. S polnim okusom vas bo razveselil tudi kraški zašink, ki je naša kulinarična posebnost in se prileže kot narezek.

Tudi pri izbiri mesa za novoletno pojedino bodite pozorni na izvor in se odločite za najvišjo kakovost.

Pripravite okusno pečenko

Štefani pečenka

Kje lahko nakupite slovenska živila?

Ponudnike sezonske zelenjave, mleka, mesa in drugih živil najdete na našem Zemljevidu ponudnikov lokalne hrane.


Sorodni članki

Na policah trgovin tudi v spomladanskih mesecih najdemo lokalno sadje

Lepota pomladi je v prebujanju narave in razcvetu rastlin, tudi sadnih dreves, na katerih se pasejo čebele in drugi opraševalci. S prvimi sončnimi žarki se tako začne nova sezona pridelave sadja. Še preden dozorijo prvi sadeži letošnje pridelave, lahko v…

Več...

Zakaj izbrati lokalno hrano?

Za človekovo zdravje in dobro počutje je med drugim zelo pomembno tudi uživanje sezonske zelenjave in sadja iz lokalnega okolja.  Lokalna trajnostna oskrba pa ima poleg bolj kakovostnih živil še širši družbeni pomen. Pomembno se je zavedati, da lokalno predelana…

Več...

Na kmetiji predelano mleko nosi oznako »kmečki«

Začelo se je z nakupom ene koze leta 1991 in željo pridelovati mleko za svoje otroke. Danes Irena Orešnik s pomočjo družinskih članov na svoji ekološki kmetiji pridela približno 40.000 litrov mleka. Iz njega v Sirarstvu Orešnik izdelujejo jogurte, skuto…

Več...

Lokalna hrana je lahko darilo

Okusna lokalna hrana je lahko odlično darilo. Izberite izdelke, ki nosijo označbe Zaščitena označba porekla, Zaščitena geografska označba ali Zajamčena tradicionalna posebnost. Za vas smo pripravili nekaj predlogov.Slovenija se ponaša z izjemno raznolikostjo pokrajine, iz katere izvirajo tudi raznovrstni izdelki,…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem