Slovenska živila, ki se ponašajo z naslovom 'inovacija leta 2017' | Inovativna živila | Zgodbe o naši super hrani

Slovenska živila, ki se ponašajo z naslovom ‘inovacija leta 2017’

Inštitut za nutricionistiko je proaktivni projekt izbora najbolj inovativnih slovenskih živil začel že pred tremi leti, nedavno pa je izmed sedeminštiridesetih predlogov ponovno izbral najbolj inovativne. Sedem zmagovalnih živil, ki so proizvedena v Sloveniji in prvič dana na trg v preteklem letu, bo nosilo poseben znak ‘inovacija leta 2017’. Znak ima posebno težo, saj ga ni mogoče pridobiti drugače kot s sodelovanjem v izboru ter s prepoznavnimi koristmi za potrošnike, podeljuje pa ga skupina strokovnjakov na Inštitutu.

Razpis, objavljen lani avgusta, je do konca novembra pozival vse proizvajalce živil v Sloveniji, od najmanjših turističnih kmetij do velikih živilskih podjetij, da so posredovali najbolj inovativne živilske izdelke, izdelane na območju Slovenije, in predstavljene med 1. 12. 2015 in 30. 11. 2016. Kot običajno so polovico živil predlagali potrošniki, polovico pa proizvajalci. Projekt se v celoti financira iz sredstev Inštituta za nutricionistiko in Ministrstva za zdravje, zato sodelujoča podjetja nimajo s tem nobenih stroškov.

Inovativni izdelki prinašajo prednosti za potrošnike

Doc. dr. Igor Pravst z Inštituta za nutricionistiko meni: »Namen projekta je spodbujanje inovativnosti med domačimi proizvajalci, s čimer se potrošnikom zagotovi pestrejši izbor kakovostnih živil, ki imajo ugodnejšo prehransko sestavo in so torej prijazna potrošniku in okolju. Na ta način se povečuje tudi ponudba živil, ki so še posebej koristna za zdravje.« Vendar tudi tu obstaja prostor za izboljšave – še posebej v nekaterih skupinah živil. V okviru letošnjega projekta namreč ni bila podeljena nagrada v skupini pijač.

Spodbujanje ustvarjalnosti vodi do kakovostnejših izdelkov

Poglavitni cilj projekta je predvsem spodbujanje ustvarjalnosti slovenskih proizvajalcev živil pri razvoju novih inovativnih živil ali pri preoblikovanju obstoječih, da bi dosegli ugodnejšo prehransko sestavo, prijaznost potrošniku ter okolju. Poleg cenovne konkurenčnosti in lokalne proizvodnje se namreč prav pri teh živilih poudarja inovativni razvoj v smeri izboljševanja hranilne sestave živil in omejevanja uporabe aditivov, kadar niso nujno potrebni.

Razvoj novih izdelkov pa ni vedno ekonomsko upravičen, visoki so namreč tako stroški zagona proizvodnje kot tudi oglaševanja novega, nišnega izdelka. Proizvajalci namreč pogosto prav za te, za potrošnike zanimive in koristne izdelke, nimajo zadostnih oglaševalskih sredstev, da bi jih uspešno predstavili na trgu. Projekt ‘inovacija leta’ je odličen način spodbujanja tako proizvajalcev kot potrošnikov, saj s posebno obravnavo in promocijo pomaga upravičiti tudi ekonomsko plat projekta.

Po slovenski hrani povprašuje že sedemdeset odstotkov potrošnikov

Sodelovanje v izboru kaže na to, da se slovenski proizvajalci živil trudijo potrošniku ponuditi izboljšana in kakovostnejša živila. Pridelava in predelava živil v Sloveniji predstavljata pomembni gospodarski panogi in potrošniki vse bolj iščejo ter kupujejo slovenska živila. Pred štirimi leti je slovensko hrano iskalo zgolj trideset odstotkov potrošnikov, danes pa nas že več kot sedemdeset odstotkov preverja poreklo živil in išče slovenske proizvode, saj se vse bolj zavedamo prednosti njihove svežine, ekstenzivne pridelave in konvencionalnih načinov predelave, ki zagotavljajo kakovostno hrano.

Najbolj inovativna živila, ki so dobila naslov ‘inovacija leta 2017’

Nagrada za inovativnost v skupini pekovskih izdelkov Ječmenov hlebček (Spar Slovenija, d. o. o.)

Nagrada za inovativnost v skupini pekovskih izdelkov

Ječmenov hlebček (Spar Slovenija, d. o. o.)

Ječmenov hlebček predstavlja dobrodošlo dopolnitev ponudbe kruha na slovenskem trgu. Odlikuje ga bistveno znižana vsebnost soli v primerjavi z običajnim kruhom, kljub temu pa je izjemno prijetnega in zaokroženega okusa. Poleg tega je ječmenov hlebček tudi vir prehranskih vlaknin.

Nagrada za inovativnost v skupini visoko beljakovinskih živil EGO QUARK (Ljubljanske mlekarne, d. d.)Nagrada za inovativnost v skupini visoko beljakovinskih živil

EGO QUARK (Ljubljanske mlekarne, d. d.)

Ego quark je pust sveži sir, narejen iz posnetega pasteriziranega mleka. Odlikujeta ga visoka vsebnost beljakovin in zelo nizka vsebnost maščob. Poleg tega je odličnega okusa. Zaradi svoje sestave je še posebej koristen za športnike in druge fizično aktivne ljudi.

Nagrada za inovativnost v skupini sojinih izdelkov Linija izdelkov I like tofuNagrada za inovativnost v skupini sojinih izdelkov

Linija izdelkov I like tofu (Avokado, d. o. o.)

Linija izdelkov I like tofu preseneča z domiselnostjo in pestrostjo barv ter okusov, ne razočara pa niti s svojo hranljivostjo. Izdelki so bogat vir kakovostnih beljakovin, zaradi česar predstavljajo okusno alternativo mesnim obrokom.

Nagrada za inovativnost v skupini žitnih izdelkov Pirino vlečeno testo (Žito, d. o. o.)Nagrada za inovativnost v skupini žitnih izdelkov

Pirino vlečeno testo (Žito, d. o. o.)

Pirino vlečeno testo je polnozrnato živilo, narejeno iz mešanice bele in polnozrnate pirine moke. Je zanimiva alternativa običajnemu vlečenemu testu, saj mu pira daje svojevrsten okus. Nad njim bodo navdušeni vsi ljubitelji jedi iz vlečenega testa.

Nagrada za inovativnost v skupini mlečnih izdelkov EKO jogurt s konopljinim oljem (Mlekarna Planika, d. o. o., Kobarid)Nagrada za inovativnost v skupini mlečnih izdelkov

EKO jogurt s konopljinim oljem (Mlekarna Planika, d. o. o., Kobarid)

Eko jogurt s konopljinim oljem spada v linijo ekoloških izdelkov Mlekarne Planika in je prvi tovrstni izdelek na slovenskem trgu. Gosto tekoč jogurt ima svež, rahlo kisel okus s konoplji značilno noto po oreških.

Nagrada za inovativnost v skupini žit za zajtrk BIO Body cleanse muesli (Nutrisslim, d. o. o.)Nagrada za inovativnost v skupini žit za zajtrk

BIO Body cleanse muesli (Nutrisslim, d. o. o.)

Hranljiva mešanica različnih vrst kosmičev, ajde ter bučnih, sezamovih in sončničnih semen, granole iz kaljenih semen in semen indijskega trpotca. Ne vsebuje dodanih sladkorjev ali soli, cimet pa ji daje poseben privlačen okus. Vse sestavine so ekološkega izvora, izdelek predstavlja tudi bogat vir prehranskih vlaknin.

Posebna nagrada za inovativnost pri ponudbi lokalnih živil Linija Živa: solata in zelišča (KMG Panorganic)Posebna nagrada za inovativnost pri ponudbi lokalnih živil

Linija Živa: solata in zelišča (KMG Panorganic)

Živa je linija predpakiranih svežih solat in zelišč, pridelanih v Sloveniji. Potrošnikom se prodajajo rastoče v lončkih, kar omogoča ohranjanje svežine živila do trenutka, ko se odločimo za uporabo. Linija vključuje več različnih vrst solat, ki ustvarjajo pisan krožnik pristnih in svežih okusov. V ponudbi so tudi različna zelišča, nepogrešljiva sestavina moderne kuhinje.


Sorodni članki

Najbolj inovativna živila leta 2023

Inštitut za nutricionistiko je z namenom predstavitve izstopajočih inovativnih živil ter podpiranja inovativnosti slovenske živilske industrije že deveto leto zapored razglasil najbolj inovativna slovenska živila. Na razpisu je bilo obravnavanih 79 predlogov, med katerimi so bila izbrana najboljša živila v…

Več...

Razglašena so najbolj inovativna živila leta 2022

Inštitut za nutricionistiko je razglasil najbolj inovativna živila leta 2022. To so živila, proizvedena v Sloveniji in uvedena na tržišče v zadnjem letu. Osnovna cilja projekta sta ozaveščati potrošnike, da bi lažje prepoznali nova oz. izboljšana živila in spodbujati gospodarstvo…

Več...

Znana so najbolj inovativna živila leta 2021

Inštitut za nutricionistiko je razglasil najbolj inovativna živila leta 2021, in sicer: pirin kruh z drožmi Pekarne Geršak (v sodelovanju z Ano Roš), ekološki jogurt domače jabolko kmetije Kukenberger in kastelic, sadni skutici Mu Muki borovnica in malina Ljubljanskih mlekarn,…

Več...

11 slovenskim živilom podeljen naziv „najbolj inovativna živila leta 2020“

Vsaka daljnosežna vizija se običajno začne z majhnimi koraki, ki z zagonom in vztrajnostjo prerastejo v odmevno zgodbo. To pot na področju spodbujanja lokalne super hrane utira tudi projekt Inštituta za nutricionistiko, ki je letos že 6. leto zapored organiziral…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem