Stoodstotno slovensko mleko – slovenski ponos | Mleko | Zgodbe o naši super hrani

Stoodstotno slovensko mleko – slovenski ponos

Če bi slovenski potrošniki občutno omejili nakup živil neznanega ali dvomljivega porekla in namesto tega izbirali slovensko hrano, bi družno poskrbeli za kakovostnejše prehranjevanje. Povečana potrošnja slovenskih živil namreč pozitivno vpliva tako na posameznika kot na širšo družbo in gospodarstvo. Na teh straneh smo predstavili že veliko argumentov, zakaj kupovati domače izdelke in hrano, tokrat pa vam predstavljamo zgodbo o tem, od kod prihaja mleko, ki ga uživate. Zgodbo stoodstotno slovensko mleko.

Odlično sodelovanje kmetije Koren iz Brestanice in Ljubljanskih mlekarn traja že vrsto let. Korenovi so lani pridelali skoraj milijon litrov mleka, s čimer se uvrščajo med največje dobavitelje mleka Ljubljanskim mlekarnam.

Preboj med največje dobavitelje se ne zgodi čez noč

Na kmetiji Koren v povprečju na dan namolzejo več kot dva tisoč sedemsto litrov mleka. Na stodvajsetih hektarih zemlje se pase sto trideset krav molznic, ki dajejo mleko odlične kakovosti. V gospodinjstvih, kjer uporabljamo mleko v precej manjših količinah, si težko predstavljamo, koliko dela je potrebnega, da pride mleko od krave molznice do našega hladilnika. Pri družini Koren na kmetiji delajo zgolj tri osebe, mama Romana, oče Anton in sin Žan. Gospa Marija pomaga pri gospodinjstvu, drugi sin Davorin pa po najboljših močeh, ko ni v službi. Mleko oddajajo že zelo dolgo, petinštirideset let. “Čeprav v današnjem času razmere niso rožnate, človek ne sme kar odnehati, zakaj pa smo se sicer vsa ta leta trudili?!” pravi gospa Romana Koren.

“Dolgoročna povezanost z mlekarno zagotavlja stabilnost naše kmetije!”

Povezanost kmeta in mlekarne je zelo pomembna. Mleko po molži potuje od kmeta do mlekarja oziroma zadruge in naprej do mlekarne. Sliši se preprosto, a je potrebno veliko poti in truda, da ta veriga uspešno, predvsem pa dolgoročno in vsakodnevno uspešno deluje. Tako kmet kot mlekarna se morata truditi, da vzpostavita trdno vez zaupanja, ki je občasne spremembe ne bodo omajale.

“Dolgoročni dogovor o odkupu nam zagotavlja stabilnost kmetije. Mlekarna naše mleko topolotno obdela in ga tako zaščiti, da na trg pridejo res kakovostni in zaupanja vredni izdelki. Tega se močno zavedamo. Po drugi strani pa s pridelavo mleka tudi sami skrbimo za blaginjo kupcev – da imajo možnost kupovati kakovostno slovensko mleko. Nedolgo nazaj sem v eni večjih trgovin slišala reči gospoda: ‘Evo, imajo slovenskega!’ To se me je zelo dotaknilo!” je povedala gospa Romana Koren, ki odločno prisega na lokalno.

Ali je slovensko mleko že po okusu boljše od tujega?

“Potrošnik lahko slovensko mleko hitro razlikuje od tujega, in to na več načinov. Alpsko mleko je eno in edino, kar se okusi in vidi že po embalaži. Iz prakse pa, roko na srce, domače je boljše!” je še zaključila Romana Koren, preden je odhitela v svojo ‘pisarno’ v naravi.

Mali odtis na embalaži, velik korak za Slovenijo

Potrošniki vse bolj skrbno preverjajo poreklo živil. To je uspeh, ki ga gre pripisati učinkovitim shemam kakovosti za živila, sistemu nadzora hrane in nacionalnim kampanjam za promocijo kakovosti lokalnih živil. Slednje močno vplivajo na zavedanje potrošnikov o pomenu domače, lokalno pridelane hrane. Tudi gospodarski učinki so mnogoteri, le da jih je nekoliko težje meriti.

20. oktobra so v Ljubljanskih mlekarnah prvi v Sloveniji proizvedli alpsko mleko z znakom “Izbrana kakovost – Slovenija”. Stoodstotno slovensko mleko! Znak je zagotovilo, da je označen kmetijski ali živilski proizvod kakovostnejši in stoodstotno slovenski, pridelan in predelan v Sloveniji. Za Ljubljanske mlekarne je Slovenija že dolgo primarni nabavni trg, saj odkupujejo izključno slovensko mleko – skrb za kakovost postavljajo na prvo mesto.

Alpsko mleko z znakom "Izbrana kakovost – Slovenija"


Sorodni članki

Ste že slišali za seneno mleko?

Seneno mleko je posebna vrsta mleka, ki izvira iz kmetijske prakse, pri kateri krave niso krmljene s silažo. V poletnih mesecih se živali pasejo, pozimi pa se prehranjujejo predvsem s senom. Preberite, v čem so prednosti tovrstne pridelave in po…

Več...

Zmaga: ko poznaš kakovost in poreklo svojega mleka ali mlečnega izdelka

Sprehod med policami trgovin in izbor mleka in mlečnih izdelkov je za potrošnika pravi izziv. Kako veste, da je izdelek kakovosten? Odkar je slovenski mlečni sektor vključen v nacionalno shemo kakovosti živil, imenovano »izbrana kakovost«, je odločitev za potrošnike lažja.…

Več...

Želja po kakovostnem mleku ostaja enako živa kot nekoč

Babice pripovedujejo: nekoč so pastirji gnali živino na pašo, kmetje so krave zjutraj molzli ročno, mleko pa se je odkupovalo kar od okoliških kmetij. Pa danes? Skozi leta se je mlekarska panoga razvijala, molža in postopki predelave mleka so tehnološko…

Več...

Na kmetiji predelano mleko nosi oznako »kmečki«

Začelo se je z nakupom ene koze leta 1991 in željo pridelovati mleko za svoje otroke. Danes Irena Orešnik s pomočjo družinskih članov na svoji ekološki kmetiji pridela približno 40.000 litrov mleka. Iz njega v Sirarstvu Orešnik izdelujejo jogurte, skuto…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem