Kako pripraviti domače kislo mleko? | Kislo mleko, Mleko | Priporočila za uporabo v kuhinji, Recepti

Kako pripraviti domače kislo mleko?

Mnogi ste pravo domače kislo mleko verjetno že preizkusili na turističnih kmetijah ali v planinskih kočah. Če pogrešate tisti pristen in neobdelan okus, lahko kislo mleko pripravite kar sami doma.

Pomembno je, da za pripravo kislega mleka izberete čim bolj neobdelano mleko, po možnosti nehomogenizirano, najbolje iz mlekomata, lahko pa se oglasite tudi pri vašem najbližjem kmetu. Tako si boste zagotovili najpolnejši pristni okus ter uživali v kislem mleku popolnoma brez sredstev za izboljšanje okusa, brez sladkorja in drugih dodatkov.

Postopek priprave

Za pripravo domačega kislega mleka vzemite poljubno število kozarčkov, v katere na dno položite po eno majhno žličko kislega mleka na približno 200 ml mleka. Če delate kislo mleko v večjih kozarčkih, dodajte še eno ali dve žlički, raje več kot premalo.

Nato v kozarčke nalijte domače mleko in z žličko premešajte. Pečico segrejte na 50 stopinj Celzija, vanjo položite kozarčke in jo izklopite. V pečici jih pustite stati čez noč oz. najmanj 10 ur.

Zjutraj vas bo razveselil pogled na strjeno mleko, na vrhu pa bo nabrana smetana. Kozarčke le še zaprete s pokrovčki in jih shranite na hladno, kjer kislo mleko zdrži nekaj dni.

V trenutku do okusnega obroka

Priporočamo vam, da v kislo mleko dodate katero koli sezonsko sadje, na primer borovnice ali maline, ter si tako v trenutku zagotovite okusen in zdrav obrok, poln hranil. Obogatite ga lahko tudi z raznovrstnimi semeni, na primer bučnimi semeni ali sončničnimi semeni.

Vas zanima še več receptov za doma pripravljene mlečne izdelke?


Sorodni članki

Slovenski siri, ki nosijo Zaščiteno označbo porekla

Slovenski siri z Zaščiteno označbo porekla se ponašajo s svojimi edinstvenimi zgodbami, zagotavljajo kakovost ter z vizualno oznako olajšajo vašo izbiro pri nakupu. Veste, kateri slovenski siri so vključeni v to shemo kakovosti? Slovenski siri že sicer izstopajo po kakovosti,…

Več...

Mleko je močna prehranska vez med generacijami

Sodobna kmetija zadovoljnih živali. S temi besedami lahko opišemo Kmetijo Čretnik s Pernovega pri Žalcu. Kmetija je zanimiva z več vidikov: ima ambicioznega in preudarnega gospodarja, v ospredju je dobrobit živali, zaznamuje pa jo tudi medgeneracijska zgodba. Predstavljamo vam kmetijo,…

Več...

Mlečna tradicija na krilih mladih generacij doživlja preporod

Mlade generacije prevzemnikov kmetij danes delijo ljubezen do lokalnega mleka in mlečnih izdelkov ter mlečno tradicijo z inovativnimi pristopi predstavljajo v sveži preobleki. Svoji navdihujoči zgodbi o odraščanju z mlekom, ki ostaja pomemben del njunega življenja, sta z nami delili…

Več...

Od zelenih pašnikov do kakovostnega mleka in mlečnih izdelkov

V Sloveniji pridelujemo različne vrste mleka in mlečnih izdelkov. Zaradi tradicije pridelave kravjega mleka ta prednjači po količini, a tudi količina kozjega in ovčjega mleka v zadnjih letih narašča. Svojo zanimivo zgodbo o pridelavi ovčjega in kravjega mleka ter proizvodnji…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem