Kako pripraviti domače kislo mleko? | Kislo mleko, Mleko | Priporočila za uporabo v kuhinji, Recepti
Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >

Kako pripraviti domače kislo mleko?

Mnogi ste pravo domače kislo mleko verjetno že preizkusili na turističnih kmetijah ali v planinskih kočah. Če pogrešate tisti pristen in neobdelan okus, lahko kislo mleko pripravite kar sami doma.

Pomembno je, da za pripravo kislega mleka izberete čim bolj neobdelano mleko, po možnosti nehomogenizirano, najbolje iz mlekomata, lahko pa se oglasite tudi pri vašem najbližjem kmetu. Tako si boste zagotovili najpolnejši pristni okus ter uživali v kislem mleku popolnoma brez sredstev za izboljšanje okusa, brez sladkorja in drugih dodatkov.

Postopek priprave

Za pripravo domačega kislega mleka vzemite poljubno število kozarčkov, v katere na dno položite po eno majhno žličko kislega mleka na približno 200 ml mleka. Če delate kislo mleko v večjih kozarčkih, dodajte še eno ali dve žlički, raje več kot premalo.

Nato v kozarčke nalijte domače mleko in z žličko premešajte. Pečico segrejte na 50 stopinj Celzija, vanjo položite kozarčke in jo izklopite. V pečici jih pustite stati čez noč oz. najmanj 10 ur.

Zjutraj vas bo razveselil pogled na strjeno mleko, na vrhu pa bo nabrana smetana. Kozarčke le še zaprete s pokrovčki in jih shranite na hladno, kjer kislo mleko zdrži nekaj dni.

V trenutku do okusnega obroka

Priporočamo vam, da v kislo mleko dodate katero koli sezonsko sadje, na primer borovnice ali maline, ter si tako v trenutku zagotovite okusen in zdrav obrok, poln hranil. Obogatite ga lahko tudi z raznovrstnimi semeni, na primer bučnimi semeni ali sončničnimi semeni.


Sorodni članki

Slovenski siri, ki nosijo Zaščiteno označbo porekla

Slovenski siri z Zaščiteno označbo porekla se ponašajo s svojimi edinstvenimi zgodbami, zagotavljajo kakovost ter z vizualno oznako olajšajo vašo izbiro pri nakupu. Veste, kateri slovenski siri so vključeni v to shemo kakovosti? Slovenski siri že sicer izstopajo po kakovosti,…

Več...

Z ljubeznijo do kmetovanja pridemo do dobrega mleka

Slovenska mlekarska panoga ima dolgo tradicijo, ki temelji na spoštljivem odnosu in tesnem sodelovanju med kmetijami in mlekarnami. O skrbi za živali, njihovi paši in regionalnih posebnostih smo govorili s predstavnikoma slovenskih kmetij, ki se lahko pohvalita z dobrimi praksami…

Več...

Le znak »izbrana kakovost – Slovenija« vam zagotavlja 100 odstotno slovensko mleko

Ste vedeli, da napis »proizvedeno v Sloveniji« na mleku in mlečnih izdelkih še ne zagotavlja, da je tudi osnovna surovina, torej mleko, slovenska? Kraj izvora surovine (od kod mleko dejansko prihaja) je namreč prostovoljna navedba. Če želite 100‑odstotno slovensko poreklo,…

Več...

Chef Matjaž Cotič: »Krožnik naj čim večkrat bogatijo lokalna sezonska živila«

Kakšno mesto imajo lokalna živila, kot so mleko in mlečni izdelki, v vrhunski kulinariki? O tem smo govorili z vrhunskim chefom Matjažem Cotičem s Krasa. Pri ustvarjanju kulinaričnih specialitet vključuje lokalne surovine, prednost pa imajo tudi sezonska živila.Matjaž Cotič je…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem