V poletje z domačim sladoledom

Poletje in sladoled običajno prideta v paru. Najdemo ga praktično v vsaki slovenski trgovini. Kot pri vseh živilih je tudi pri izbiri sladoleda na koncu pomembna kakovost osnovnih surovin. In ko iščemo sladoled, primeren za vegana, alergika, človeka z laktozno intoleranco ali pa le bolj zdrav sladoled z manj sladkorja in s kakovostnejšimi sestavinami, se izbira skrči na nekaj ponudnikov, katerih izdelki večinoma pristanejo v specializiranih trgovinah. Ponudba tako imenovanih ekoloških in bio sladoledov se sicer vsako leto izboljšuje, vendar so njihove cene pogosto pomnožene s cenami običajnih. Gospodarnejša in bolj zdrava rešitev je zato priprava domačega sladoleda.

Izberimo ekološke sestavine

V poletnih mesecih je izbira surovin za pripravo svežih ekoloških sladoledov pestrejša, predvsem zaradi sadja in zelenjave, če prisegamo na osvežilni tip sladoleda. Z ekološke tržnice ali z lastnega vrta lahko posežemo po rabarbari (stebla), jagodah, robidah, malinah, breskvah, marelicah ipd. Našteto sadje ima v povprečju veliko antioksidantov, rudnin, vitaminov (A, B, C) in vode. Z dodatkom vode in sladila smo le še korak do vodenega sladoleda, medtem ko potrebujemo za “pravo” sladoledno strukturo vezivo ali sladoledno bazo.

In kako pripravimo svoj ekološki sladoled?

Najpogosteje se za pripravo domačega ekološkega sladoleda uporabljata mleko, ki naj bo lokalno, čim bolj sveže in sladka smetana, za izdelavo sladoleda za tiste z laktozno intoleranco pa mlečni izdelki brez laktoze ali jogurt. Osnovni recept brez dodatnega segrevanja je preprosta mešanica pretlačenega sadja, mlečni izdelek, sladilo in žlička limoninega soka. V pol kilograma pretlačenih lokalnih jagod na primer umešamo en jogurt, dve ali tri žlice sladila (kakšen dober slovenski med ali drugo) in žlico limoninega soka. Maso zamrznemo za pet ur ali več in domači sladoled je pripravljen za postrežbo.

Sladoled za alergike

Za pripravo sladoleda, ki je primeren za alergike je potrebno poseči po mleku brez laktoze. Za ustreznejšo gostoto lahko mleku brez laktoze dodamo žličko ali dve koruznega škroba (na pol litra mleka) in ga po želji sladkamo s sladili, kot sta domači slovenski med vali ekološki rjavi sladkor. Mešanico segrevamo, je ne kuhamo, dokler se mleko ne zgosti do pudingu podobne strukture (približno sedem minut). Sladoledna baza je nared in s tem dobršen del sladoleda. Kar sledi, je prepuščeno trenutnemu navdihu in svežim surovinam, ki so na voljo v času izdelave domačega sladoleda.

Preberite tudi:


Sorodni članki

Uroš Bitenc: Z Anteo sva velika zagovornika slovenske hrane!

Uroša Bitenca mogoče ne bi prepoznali, če bi ga srečali na ulici – zagotovo pa bi ga prepoznali, ko bi z vami spregovoril kakšno besedo. Priljubljeni radijski voditelj je zelo energičen in zgovoren, zato smo ga povabili, da še nam…

Več...

[VIDEO] Kaj vse zagotavlja znak "izbrana kakovost - Slovenija" na mleku in mlečnih izdelkih?

Mlada mamica Ana Žontar Kristanc se je podala na raziskovanje in spoznavanje znaka "izbrana kakovost - Slovenija" na mleku in mlečnih izdelkih. Ugotavljala je, kaj pomenijo višji standardi kakovosti, 100 % slovensko poreklo in neodvisne dodatne kontrole (zagotovitve znaka "izbrana…

Več...

[VIDEO] Kaj pomenijo NEODVISNE KONTROLE na mleku in mlečnih izdelkih?

Ana Žontar ugotavlja in spoznava, kaj točno pomenijo NEODVISNE KONTROLE pri znaku "izbrana kakovost - Slovenija". https://youtu.be/pA4p3NDre74

Več...

[VIDEO] Kaj pomeni 100 % SLOVENSKO na mleku in mlečnih izdelkih?

Ana Žontar ugotavlja in spoznava, kaj točno pomeni 100 % SLOVENSKO POREKLO pri znaku "izbrana kakovost - Slovenija". https://youtu.be/NGaB3C49zBY

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem