V poletje z domačim sladoledom

Poletje in sladoled običajno prideta v paru. Najdemo ga praktično v vsaki slovenski trgovini. Kot pri vseh živilih je tudi pri izbiri sladoleda na koncu pomembna kakovost osnovnih surovin. In ko iščemo sladoled, primeren za vegana, alergika, človeka z laktozno intoleranco ali pa le bolj zdrav sladoled z manj sladkorja in s kakovostnejšimi sestavinami, se izbira skrči na nekaj ponudnikov, katerih izdelki večinoma pristanejo v specializiranih trgovinah. Ponudba tako imenovanih ekoloških in bio sladoledov se sicer vsako leto izboljšuje, vendar so njihove cene pogosto pomnožene s cenami običajnih. Gospodarnejša in bolj zdrava rešitev je zato priprava domačega sladoleda.

Izberimo ekološke sestavine

V poletnih mesecih je izbira surovin za pripravo svežih ekoloških sladoledov pestrejša, predvsem zaradi sadja in zelenjave, če prisegamo na osvežilni tip sladoleda. Z ekološke tržnice ali z lastnega vrta lahko posežemo po rabarbari (stebla), jagodah, robidah, malinah, breskvah, marelicah ipd. Našteto sadje ima v povprečju veliko antioksidantov, rudnin, vitaminov (A, B, C) in vode. Z dodatkom vode in sladila smo le še korak do vodenega sladoleda, medtem ko potrebujemo za “pravo” sladoledno strukturo vezivo ali sladoledno bazo.

In kako pripravimo svoj ekološki sladoled?

Najpogosteje se za pripravo domačega ekološkega sladoleda uporabljata mleko, ki naj bo lokalno, čim bolj sveže in sladka smetana, za izdelavo sladoleda za tiste z laktozno intoleranco pa mlečni izdelki brez laktoze ali jogurt. Osnovni recept brez dodatnega segrevanja je preprosta mešanica pretlačenega sadja, mlečni izdelek, sladilo in žlička limoninega soka. V pol kilograma pretlačenih lokalnih jagod na primer umešamo en jogurt, dve ali tri žlice sladila (kakšen dober slovenski med ali drugo) in žlico limoninega soka. Maso zamrznemo za pet ur ali več in domači sladoled je pripravljen za postrežbo.

Sladoled za alergike

Za pripravo sladoleda, ki je primeren za alergike je potrebno poseči po mleku brez laktoze. Za ustreznejšo gostoto lahko mleku brez laktoze dodamo žličko ali dve koruznega škroba (na pol litra mleka) in ga po želji sladkamo s sladili, kot sta domači slovenski med vali ekološki rjavi sladkor. Mešanico segrevamo, je ne kuhamo, dokler se mleko ne zgosti do pudingu podobne strukture (približno sedem minut). Sladoledna baza je nared in s tem dobršen del sladoleda. Kar sledi, je prepuščeno trenutnemu navdihu in svežim surovinam, ki so na voljo v času izdelave domačega sladoleda.

Rabarbarin sladoled

1. V posodi z zelo malo vode zavremo 2 skodelici narezanih stebel rabarbare in pol skodelice medu. Takoj ko masa zavre, odstavimo lonec in vsebino zmešamo z mešalnikom.

2. Lonec z rabarbarinim pirejem postavimo spet na kuhalnik in vmešamo 2 skodelici mleka brez laktoze. Ko masa skorajda zavre, vmešamo 2 žlički koruznega škroba. Mešanico segrevamo še nekaj minut, dokler se škrob popolnoma ne raztopi.

3. Dodamo žličko vaniljevega izvlečka.

4. Maso zamrznemo in čez nekaj ur postrežemo.

V poletje z domačim sladoledom
Ocenite stran


Sorodni članki

Mlada sirarka Nina Dolenc: "Najraje imam delo z živalmi, delo v naravi in delo z ljudmi."

Mnogo slovenskih kmetij se ukvarja tako s pridelavo kot predelavo mleka, ob tem pa uporablja številne tradicionalne slovenske postopke. Proizvajalci, ki svoje izdelke označujejo z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« z navedbo KMEČKI, morajo poleg standardnih zahtev upoštevati še dodatne,…

Več...

INFOGRAFIKA: "izbrana kakovost - Slovenija" KMEČKI

Izbiramo težje poti, ki vodijo do kakovostnih izdelkov

Pred vami je še en zanimiv in oseben pogled v življenje, delo in razmišljanje slovenskih predelovalcev mleka. Sogovornica je bila tokrat direktorica Mlekarne Krepko Sandra Turnšek. Zaupala nam je, kaj je bistveno za visoko kakovost njihovih mlečnih izdelkov – izbira…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem