Slovenski siri, ki nosijo Zaščiteno označbo porekla | Mleko, Sir, Zaščitena označba porekla, Zaščiteni proizvodi | Zgodbe o naši super hrani

Slovenski siri, ki nosijo Zaščiteno označbo porekla

Slovenski siri z Zaščiteno označbo porekla se ponašajo s svojimi edinstvenimi zgodbami, zagotavljajo kakovost ter z vizualno oznako olajšajo vašo izbiro pri nakupu. Veste, kateri slovenski siri so vključeni v to shemo kakovosti?

Slovenski siri že sicer izstopajo po kakovosti, saj so pogosto izdelani po tradicionalnih postopkih in iz kakovostnega slovenskega mleka. Nekateri siri pa nosijo tudi tako imenovano Zaščiteno označbo porekla, ki dodatno jamči kakovost in zajema kmetijske pridelke in živila, ki izvirajo iz določene regije, kraja ali države.

Vsi postopki pridelave in predelave potekajo na predpisanem geografskem območju, iz katerega izhajajo tudi vse uporabljene surovine. Pogoji, ki jih mora kmetijski pridelek ali živilo izpolnjevati, so natančno opredeljeni v specifikacijah.

Prepoznajte sire, ki nosijo oznako Zaščitena označba porekla

V shemo kakovosti Zaščitena označba porekla so vključeni sir Tolminc, Bovški sir, sir Mohant in Nanoški sir, prepoznate pa jih po oznaki, ki jo nosijo na embalaži. Vsak od sirov ima specifične značilnosti, povezane s posebnostmi posameznih pokrajin in krajev. Vsi postopki pridelave in predelave morajo potekati na določenem geografskem območju, prav tako pa morajo iz tega območja izhajati tudi uporabljene surovine. Njihova proizvodnja je geografsko omejena.

Sir Tolminc vas bo navdušil z edinstvenim okusom

Tolminc je trd in polmastni sir z močnim, izrazitim okusom, za katerega pravijo, da spominja na orehe. Pod imenom »Formaggio di Tolmino – Tolminski sir« se je prvič pojavil leta 1756 na ceniku za sire v mestu Videm, skupaj z Bovškim sirom. Je okrogle oblike z gladko skorjo in redkimi očesi v velikosti leče ali graha. Tolminci so vse do danes ostali zvesti tradiciji in ohranili izvirno tehnologijo izdelave sira s prepoznavnimi senzoričnimi lastnostmi.

Sir Tolminc

Bovški sir iz surovega mleka avtohtone ovce

Bovški sir je trd in polnomasten ovčji sir, proizveden iz surovega ovčjega mleka avtohtone pasme Bovška ovca in njenih križank. Lahko se mu doda največ 20 % kozjega oziroma kravjega mleka.

Prvi zapisi o siru na tem področju segajo že v 14. stoletje. Pod imenom Bovški sir (Formaggio di Plezo vero) se prvič omeni v ceniku za mesto Videm iz leta 1756, iz katerega je tudi razvidno, da je imel Bovški sir precej višjo ceno kot nekateri drugi siri.

Bovški sir

Sir Mohant je izdelan iz mleka avtohtone pasme krave

Sir Mohant se proizvaja na geografskem območju Bohinja. Je mazav mehki sir belkasto rumene barve s posebnim, značilnim vonjem in okusom, ki sta lahko včasih tudi agresivna. Kot mleko je najbolj zaželeno mleko avtohtone pasme krave bohinjske cike. Še danes se Mohant proizvaja v skladu s tradicionalnim postopkom, ki se je prenašal iz roda v rod. Mohant zori najmanj od štiri do šest tednov spomladi ter do tri mesece v zimskem času. Zaradi njegovega značilnega vonja in okusa mu pravijo tudi posebnež med siri.

Sir Mohant

Nanoški sir izvira že iz 16. stoletja*

Sir so na planoti Nanos, po kateri je tudi dobil ime, pridelovali že v 16. stoletju. Mleko za proizvodnjo Nanoškega sira se odlikuje po visoki vsebnosti beta karotena, zato je Nanoški sir intenzivno rumene barve. Zaradi specifične mikroflore geografskega območja se po dvomesečnem zorenju sira izoblikuje poseben, pikanten okus sira, ki je značilen za Nanoški sir.

* Proizvod je zaščiten, vendar za njegovo proizvodnjo trenutno ni certificiran noben proizvajalec.

Nanoški sir

Siri se odlično spajajo z izbranimi slovenskimi vini

Poleg okusnega sira se odlično podajo izbrana slovenska vina. Poglejte nekaj napotkov, kako izbrati pravo vrsto k posameznim jedem.

Napotki za spajanje vina in hrane


Sorodni članki

Ste že slišali za seneno mleko?

Seneno mleko je posebna vrsta mleka, ki izvira iz kmetijske prakse, pri kateri krave niso krmljene s silažo. V poletnih mesecih se živali pasejo, pozimi pa se prehranjujejo predvsem s senom. Preberite, v čem so prednosti tovrstne pridelave in po…

Več...

Zmaga: ko poznaš kakovost in poreklo svojega mleka ali mlečnega izdelka

Sprehod med policami trgovin in izbor mleka in mlečnih izdelkov je za potrošnika pravi izziv. Kako veste, da je izdelek kakovosten? Odkar je slovenski mlečni sektor vključen v nacionalno shemo kakovosti živil, imenovano »izbrana kakovost«, je odločitev za potrošnike lažja.…

Več...

Želja po kakovostnem mleku ostaja enako živa kot nekoč

Babice pripovedujejo: nekoč so pastirji gnali živino na pašo, kmetje so krave zjutraj molzli ročno, mleko pa se je odkupovalo kar od okoliških kmetij. Pa danes? Skozi leta se je mlekarska panoga razvijala, molža in postopki predelave mleka so tehnološko…

Več...

Na kmetiji predelano mleko nosi oznako »kmečki«

Začelo se je z nakupom ene koze leta 1991 in željo pridelovati mleko za svoje otroke. Danes Irena Orešnik s pomočjo družinskih članov na svoji ekološki kmetiji pridela približno 40.000 litrov mleka. Iz njega v Sirarstvu Orešnik izdelujejo jogurte, skuto…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem