Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >

Znana so najbolj inovativna živila leta 2021

Inštitut za nutricionistiko je razglasil najbolj inovativna živila leta 2021, in sicer: pirin kruh z drožmi Pekarne Geršak (v sodelovanju z Ano Roš), ekološki jogurt domače jabolko kmetije Kukenberger in kastelic, sadni skutici Mu Muki borovnica in malina Ljubljanskih mlekarn, izdelki iz Linije Minute Mercator IP, linija brezglutenskih kruhov Be free iz Žita, Kombuča z okusom maline Malinca d.o.o. v sodelovanju z BeLife d.o.o., pirin polnozrnati kruh z manj soli Izobraževalnega centra Piramida Maribor, polnozrnati kruh Spar Slovenija. Posebnost letošnjega razpisa je bila, da so bili proizvajalci vnaprej povabljeni k razvoju polnozrnatih izdelkov.

Na razpisu za najbolj inovativna živila so bila med nabor kandidatov umeščena živila, proizvedena v Sloveniji in uvedena na tržišče v zadnjem letu. Prof. dr. Igor Pravst iz Inštituta za nutricionistiko poudarja: »Namen projekta je spodbujati inovativnost domačih proizvajalcev pri razvoju živil in na ta način potrošnikom zagotoviti pestrejši izbor kakovostnih živil z več vidikov. Pomemben poudarek je na ugodnejši prehranski sestavi, upoštevamo pa tudi druge vidike inovativnosti, npr. prijaznost potrošniku ter okolju.«

Pri izboru izredno pomembna hranilna sestava živil

Izbor najbolj inovativnih živil je opravila strokovna skupina na Inštitutu za nutricionistiko, ki je pripravila tudi strokovno utemeljitev izbora. Strokovno skupino so sestavljali strokovnjaki s področja prehrane, živilske tehnologije, živilske kemije in agronomije. Dr. Pravst ob tem izpostavlja: »Tudi pri ocenjevanju živil smo zato v prvi vrsti upoštevali hranilno sestavo živil, saj želimo s projektom spodbuditi ponudbo živil, ki so koristnejša za zdravje. V nadaljevanju pa so bili pri izboru upoštevani še drugi vidiki inovativnosti. Poleg običajnih kategorij živil smo v letošnjem razpisu postavili proizvajalce pred nov izziv. Razpisali smo nagrado za najbolj inovativno polnozrnato živilo, saj smo želeli spodbuditi ponudbo tovrstnih živil na slovenskem tržišču. Polnozrnata živila so poleg hranil tudi vir prehranske vlaknine, ki jo je v naši prehrani pogosto premalo. Po dostopnih podatkih namreč odrasli prebivalci Slovenije dnevno v povprečju zaužijejo približno 20 g prehranske vlaknine, po priporočilih pa naj bi jo vsaj 30 g.«

Nagrajenci 2021:

  • Engrotuš v sodelovanju z Ano Roš in Pekarno Geršak za pirin kruh z drožmi;
  • Kmetija Kukenberger v sodelovanju s kmetijo Kastelic za ekološki jogurt domače jabolko, Ljubljanske mlekarne za sadni skutici Mu Muki borovnica in malina;
  • Mercator IP za izdelke iz Linije Minute, pripravljene iz bulgurja, kamuta in črnega riža z zelenjavo;
  • Žito za linijo brezglutenskih kruhov Be free;
  • Malinca v sodelovanju z BeLife za brezalkoholno pijačo kombuča z okusom maline;
  • Izobraževalni center Piramida Maribor je prejel posebno nagrado za inovativnost izdelkov iz študentskih programov za pirin polnozrnati kruh z manj soli;
  • v skupini polnozrnatih izdelkov je nagrado prejel Spar Slovenija za polnozrnati kruh.

Ob nakupu bodite pozorni na znak Inovacija leta 2021

Nagrajene izdelke lahko na trgovinskih policah prepoznamo po oznaki Inovacija leta 2021.

Logotip - Inovacija leta 2021

Malinca d.o.o. v sodelovanju z BeLife d.o.o.Kupcem je dostopna vse bolj raznolika izbira visokokakovostnih slovenskih izdelkov

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Jože Podgoršek ob razglasitvi letošnjih nagrajencev: »Razvoj inovativnih, zdravju koristnih živil je koristen za celotno agroživilsko verigo. Spodbuja tako pridelavo kot predelavo lokalne hrane, proizvajalcem omogoča trženje tovrstnih živil, potrošniku pa omogoča raznoliko ponudbo in izbiro. Vse to je koristno tako za razvoj podeželja, razvoj podjetij kot tudi za zdravje potrošnikov in naše okolje. Epidemiološka situacija nas je soočila z novimi izzivi in ponosen sem na celoten sektor pridelave in predelave hrane, saj potrošnikom ves čas zagotavljamo nemoteno oskrbo z živili. Veseli me tudi, da so v tem času potrošniki spoznali pomembnost lastne pridelave in predelave hrane. To se odraža v nakupnih navadah potrošnikov, poseganju po lokalni hrani, pa tudi po raznoliki in večji ponudbi lokalnih ponudnikov ter njihovih inovativnih prodajnih pristopih.«

Utemeljitev izbora najbolj inovativnih živil leta 2021

Nagrada za inovativnost v skupini pekovskih izdelkov

Pirin kruh z drožmi - inovacija leta 2021
Pirin kruh z drožmi - inovacija leta 2021

Pirin kruh z drožmi, Ana Roš &Tuš

Engrotuš d.o.o., v sodelovanju z Ano Roš in pekarno Geršak d.o.o.

Posebnost pirinega kruha z drožmi je, da je pripravljen iz slovenske pirine moke iz Mlinarstva Rangus, mlete na tradicionalen način z mlinskimi kamni. Hlebčki so izdelani po recepturi svetovne kuharske mojstrice Ane Roš v Pekarni Geršak, ročno oblikovani in pripravljeni z drožmi, ki kruhu še izboljšajo okus, svežino in nekatere druge lastnosti. Kruh ima značilno hrustljavo skorjico in ravno prav luknjičasto sredico ter vsebuje manj soli kot običajni kruhi. V pekarnah trgovin Tuš je kruh na voljo sveže pečen ali zamrznjen, pripravljen za do-peko doma. Presenetil vas bo prijeten vonj, omamen okus in tekstura kruha.

 

Nagrada za inovativnost v skupini jogurtov

Ekološki jogurt Domače jabolko - inovativna živila 2021
Ekološki jogurt Domače jabolko - inovativna živila 2021

Ekološki jogurt Domače jabolko

Kmetija Kukenberger v sodelovanju s kmetijo Kastelic

Ekološki sadni jogurt je izdelan iz ekološkega senenega mleka. Vsebuje kar 30 % sadni delež in zmerno količino sladkorja. Sadni delež ekološkega jogurta predstavlja jabolčna čežana, ki so ji za izboljšanje arome dodali kanček cimeta. Čežano pridelujejo na bližnji ekološki kmetiji Kastelic, iz lastnih jabolk. Jogurt je polnjen v povratno stekleno embalažo, kar daje izdelku dodatno trajnostno noto.

Nagrada za inovativnost v skupini mlečnih izdelkov

Mu Muki borovnica in malina jogurt - inovativna leta 2021
Mu Muki borovnica in malina jogurt - inovativna leta 2021

Mu Muki borovnica in malina

Ljubljanske mlekarne d.o.o.

Linijo Mu Muki predstavljajo sadne skutice, izdelane iz svežega sira brez laktoze. Skute so na voljo v okusu borovnice in maline, zato bodo všeč tudi otrokom. Predstavljajo hranljivo in okusno malico. Izdelki linije Mu Muki so brez laktoze, zato so primerni tudi za osebe z laktozno intoleranco in vse, ki se laktozi izogibajo. Odlikuje jih visoka vsebnost beljakovin, dodana pa sta jima tudi mineral kalcij in vitamin D. Izdelka sta proizvedena brez dodanih barvil in arom.

Nagrada za inovativnost v skupini pred-pripravljenih izdelkov

Izdelki iz bulgurja, kamuta in črnega riža z zelenjavo - inovacija leta 2021
Izdelki iz bulgurja, kamuta in črnega riža z zelenjavo - inovacija leta 2021

Linija Minute: izdelki iz bulgurja, kamuta in črnega riža z zelenjavo

Mercator IP d.o.o.

Novi izdelki iz linije Mercator Minute dopolnjujejo ponudbo pred-pripravljenih obrokov in predstavljajo hranilno bogato in okusno prehransko izbiro. Na voljo so trije novi izdelki iz žit, ki so jim dodana raznolika zelenjava ter zelišča. Izdelki so tudi vir prehranskih vlaknin. Lahko izbirate med bulgurjem s paradižnikom, papriko in bučkami ter črni riž z bučkami, papriko, korenjem, grahom in porom. Izdelke lahko zaužijemo hladne ali pa jih pogrejemo. Odlična izbira za malico na delovnem mestu ali obrok doma, ko smo v stiski s časom.

Nagrada za inovativnost v skupini brezglutenskih izdelkov

Linija brezglutenskih kruhov Be free - inovacija leta 2021
Linija brezglutenskih kruhov Be free - inovacija leta 2021

Linija brezglutenskih kruhov Be free

Žito d.o.o.

Linija kruhov Bee Free predstavlja novost v ponudbi brezglutenskih izdelkov na tržišču. Linijo odlikuje posebna embalaža, ki omogoča do-peko kruha na prodajnem mestu, pri čemer je izdelek zaščiten pred možnostjo kontaminacije z glutenom med peko v pečici oz. na prodajnem mestu. Brezglutenski kruhi iz linije Bee free so tako na voljo sveže pečeni na prodajnem mestu, kar je za vse uporabnike dobrodošla novost. V liniji so na voljo tri vrste: classic, ajdov ter s semeni. Vsi trije so vir prehranskih vlaknin, kar je tudi posebnost za brezglutenska predpakirana živila. Linija je namenjena posameznikom s celiakijo in vsem drugim, občutljivim na gluten.

Polnozrnati kruh Spar - inovacija leta 2021
Polnozrnati kruh Spar - inovacija leta 2021

Spar Slovenija d.o.o.

Polnozrnati kruh je izdelan iz mešanice štirih polnozrnatih mok: pšenične, pirine, ovsene in ržene. Kruhu so dodana posušena nakaljena semena lanu, ovsena zrna in vlaknine korenja, ki zaokrožijo okus, prispevajo pa tudi k zrnati strukturi ter zagotavljajo dolgotrajno svežino sredice. Kruh je pečen v modelu, kar pripomore k posebej aromatični skorji, ki je na vrhu rahlo rustikalno razpokana. Zaradi polnozrnate ovsene moke in korenčkovih vlaknin ima kruh rahlo sladkast okus. Kruh odlikujeta visoka vsebnost prehranskih vlaknin in manjša vsebnost soli v primerjavi z drugimi kruhi na tržišču.

Osvežujoč napitek Kombucha malina - inovacija leta 2021
Osvežujoč napitek Kombucha malina - inovacija leta 2021

Malinca d.o.o. v sodelovanju z BeLife d.o.o.

Osvežujoč napitek Kombucha malina je naraven napitek, pripravljen po tradicionalni metodi fermentacije zelenega čaja. Napitek je rahlo kiselkastega in sadnega okusa, saj sta mu dodana sadni čaj in naravna aroma maline. Zaradi nizke vsebnosti sladkorjev je odlična alternativa sladkim pijačam. V primerjavi s podobnimi izdelki na tržišču, predstavlja inovativnost napitka tudi  poseben postopek segrevanja, ki ohranja organske kisline kombuče napitka, zaradi česar zagotavljanje hladne verige ni potrebno.

Posebna nagrada za inovativnost izdelkov izobraževalnih institucij

Pirin polnozrnati kruh Piramida Maribor - inovacija leta 2021
Pirin polnozrnati kruh Piramida Maribor - inovacija leta 2021

Pirin polnozrnati kruh

Izobraževalni center Piramida Maribor

V pirinem polnozrnatem kruhu prevladuje pirina polnozrnata moka, okus pa je zaokrožen in obogaten z dodatkom ajdove in konopljine moke. Kruh je bogat vir vlaknin in vsebuje manj soli kot je to običajno za kruhe, zato je še posebej primeren za vse, ki želijo zmanjšati količino soli v svoji prehrani. Za uravnoteženje manj slanega okusa je domiselno uporabljen ječmenov slad. Kruh je narejen brez dodajanja aditivov, v tehnološki postopek pa je vključen podaljšan čas kvasne fermentacije. Kruh so pripravili na IC Piramida Maribor in ga prodajajo v lastni prodajalni.


Sorodni članki

Malica za gasilce gorenjskih lokalnih gasilskih društev

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je organiziralo zadnjega v seriji petih gastronomskih dogodkov. Rose Bled Hotel je v sodelovanju z lokalnima dobaviteljema pripravil malico za gasilce gorenjskih lokalnih gasilskih društev.Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je organiziralo zadnjega v…

Več...

Čas je za trgatev

Trgatev je nekaj, kar povezuje slovenske vinogradnike od zahodnih do vzhodnih vinskih gričev. Jesen je namreč čas, ko obirajo sadove preteklega dela.V Sloveniji imamo 14 vinorodnih okolišev in 3 vinorodne dežele. Vzhodni del Slovenije je še posebej bogato posejan z…

Več...

Zveza kmetic Slovenije združuje več kot 9000 članic

O pomenu in položaju žensk na podeželju smo spregovorili z Ireno Ule, dolgoletno predsednico Zveze kmetic Slovenije. Predstavila je delovanje zveze in njen pomen za slovensko podeželje in lokalno kmetijstvo nasploh.Zveza kmetic Slovenije je prostovoljno združenje društev kmetic, žena in…

Več...

Kmetica leta 2021 je Marija Škof iz Metlike

Vir: MKGPIzbor Kmetica leta že od leta 2012 organizira Zveza kmetic Slovenije ob mednarodnem dnevu podeželskih žena, ki sicer poteka 15. oktobra, vendar so letos s podelitvijo zaradi epidemoloških razmer pohiteli. Kmetica leta 2021 je v konkurenci štirih kmetic postala…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem