Najbolj inovativna živila leta 2023 | Inovativna živila | Zgodbe o naši super hrani

Najbolj inovativna živila leta 2023

Inštitut za nutricionistiko je z namenom predstavitve izstopajočih inovativnih živil ter podpiranja inovativnosti slovenske živilske industrije že deveto leto zapored razglasil najbolj inovativna slovenska živila. Na razpisu je bilo obravnavanih 79 predlogov, med katerimi so bila izbrana najboljša živila v devetih kategorijah.

Sodobni čas je proizvajalcem živil prinesel posebne izzive, kot so visoka pričakovanja potrošnikov, močna mednarodna konkurenca, trenutno pa tudi aktualna dogajanja, povezana z obvladovanjem in posledicami pandemije in vojne.

Vse več zanimanja za lokalno pridelano hrano

Raziskave so pokazale, da so se v zadnjem času spremenile tako navade potrošnikov kot njihov odnos do hrane. Nakupovanje hrane je postalo bolj načrtno, hkrati pa se povečuje zanimanje za lokalno pridelano hrano. Inštitut proizvajalcem nagrajenih živil omogoča brezplačno uporabo posebnega znaka projekta tako pri označevanju kot oglaševanju nagrajenih živil, kar jim omogoča večjo prepoznavnost in boljši vpliv na nakupne odločitve.

Kako je potekal izbor živil

K sodelovanju na razpisu za najbolj inovativna živila so bili povabljeni tako potrošniki kot proizvajalci živil v Sloveniji. Proizvajalci so na razpis lahko posredovali največ tri predloge.

Prof. dr. Igor Pravst, Inštitut za nutricionistiko, je povedal: »Gre za nadaljevanje uspešnega projekta, ki smo ga na Inštitutu za nutricionistiko začeli že pred leti – prvič smo priznanja podelili leta 2015. Že od vsega začetka je namen projekta spodbujanje inovativnosti domačih proizvajalcev pri razvoju živil in na ta način potrošnikom zagotoviti pestrejši izbor kakovostnih živil z več vidikov. Pomemben poudarek pri izboru je na ugodni prehranski sestavi, upoštevamo pa tudi druge vidike inovativnosti, npr. prijaznost potrošniku ter okolju. Tudi pri letošnjem ocenjevanju živil smo zato v prvi vrsti upoštevali hranilno sestavo, saj želimo s projektom spodbuditi ponudbo živil, ki so koristnejša za zdravje

Nagrajenci 2023

  • Pekarna Grosuplje, Don Don d.o.o., za polnozrnati kruh z lanom
  • Spar Slovenija d.o.o., za droženi kruh s semeni
  • Ljubljanske mlekarne d.o.o., za MU Kefir naravni, limona in vanilija
  • Mlekarna Planika d.o.o., za jogurt s sirupom smrekovih vršičkov
  • Ljubljanske mlekarne d.o.o., za linijo EGO Proteini
  • Barbio’s d.o.o., za bio testenine Biogetta pirine rožice z lanenimi semeni in pirini fuži z bučnimi semeni
  • Delamaris d.o.o., za ribje solate Delamaris
  • Mercator IP d.o.o., za linijo Minute »Chef’s choice«: obroki s črnim rižem, polnozrnatim kuskusom in fregolo
  • Spar Slovenija d.o.o., za Spar To Go: MVP skodelica s piščancem in Time Out skodelica
  • Atlantic Droga Kolinska d.o.o., za trajnostni program blagovne znamke Argeta

Utemeljitev izbora najbolj inovativnih živil leta 2023

Nagrada za inovativnost v skupini polnozrnatih izdelkov

Na sliki je hlebec polnozrnatega kruha z lanom.

Polnozrnati kruh z lanom

Pekarna Grosuplje, Don Don d.o.o.

Polnozrnati kruh z lanom iz Pekarne Grosuplje je pripravljen iz pšenične polnozrnate moke z dodatkom kislega testa, ki podaljšuje njegovo svežino in obstojnost. Kruh vsebuje 7 % lanenih semen, ki popestrijo okus in hkrati prispevajo k visoki vsebnosti prehranske vlaknine. Odlikuje ga hrustljava skorja temne bakrene barve ter gosta in enakomerno porozna sredica sočnega okusa, ki prepriča tudi najbolj zahtevne ljubitelje kruha.

Nagrada za inovativnost v skupini pekovskih izdelkov

Na sliki je droženi kruh s semeni

Droženi kruh s semeni

Spar Slovenija d.o.o.

Kruh s semeni Pekarne Spar je pripravljen iz slovenske pšenične moke mlina Korošec, ki so ji dodane droži z sončničnimi in lanenimi semeni ter semena oljne kadulje oz. čije. V drožeh namočena semena predstavljajo inovacijo, saj se običajno le-ta namakajo v vodi. Dodani so tudi pšenični otrobi in ovseni kosmiči, ki prispevajo k visoki vsebnosti vlaknin in dajejo kruhu posebno aromo. Kruh odlikuje hrustljavost in aromatična skorja ter dolgotrajno sveža sredica z odlično rahlo kiselkastim pridihom, ki je značilen za kruhe z drožmi. Izstopa tudi zaradi vsebnosti soli, ki je vsebuje manj kot gram na sto gramov kruha.

Nagrada za inovativnost v skupini kefirjev

Trije kefirji iz Ljubljanskih mlekarn

MU Kefir naravni, limona in vanilija

Ljubljanske mlekarne d.o.o.

Linija kefirjev MU naravni, limona in vanilija predstavlja fermentirane mlečne izdelke v osvežujočih okusih. Vsebujejo do 1,5% mlečne maščobe. Posebnost te linije je tudi manj izrazit okus kefirja, ki bo ustrezal širšemu krogu potrošnikov. Izdelkom iz linije Mu kefir je dodano tudi nekaj vitamina D. Naravni MU kefir vsebuje le v mleku naravo prisotne sladkorje, tudi različici z limono in vanilijo pa imate zmerno vsebnost skupnih sladkorjev.

Nagrada za inovativnost v skupini jogurtov

Na sliki je jogurt s sirupom smrekovih vršičkov Mlekarne Planika.

Jogurt s sirupom smrekovih vršičkov

Mlekarna Planika d.o.o.

Jogurt s sirupom smrekovih vršičkov je fermentiran mlečni izdelek, izdelan iz nehomogeniziranega mleka, pridelanega v Zgornjem Posočju. V medeno osnovo sirupa so, poleg izvlečka smrekovih vršičkov, vključeni še izvlečki timijana, poprove mete in evkalipta ter vitamina A in C. Izdelek inovativno združuje dva priljubljena tradicionalna izdelka, jogurt in sirup smrekovih vršičkov. Kljub dodanemu sirupu ima jogurt zmerno vsebnost sladkorjev.

Nagrada za inovativnost v skupini beljakovinskih živil

Na sliki so štrirje jogurti različnih okusov iz linije EGO Proteini.

Linija EGO Proteini

Ljubljanske mlekarne d.o.o.

Linija EGO Proteini predstavlja novost med slovenskimi mlečnimi izdelki. Gre za tekoči jogurt z višjo vsebnostjo beljakovin. Poleg naravnega okusa so na voljo še trije inovativni sadni okusi banana – ingver, marelica – rožmarin in češnja – hibiskus, ki so zaradi zmerne vsebnosti sladkorja lahko dobra alternativa slajšim sadnim jogurtom. Svežina in okusnost sta dosežena z zanimivimi kombinacijami sestavin.

Nagrada za inovativnost v skupini testenin

Bio testenine Biogetta

Bio testenine Biogetta pirine rožice z lanenimi semeni in pirini fuži z bučnimi semeni

Barbio’s d.o.o.

Bio testenine Biogetta z lanenimi in bučnimi semeni so izdelane iz ekološke pirine moke in vsebujejo 30 % razmaščenih bučnih oz. lanenih semen. Poleg izvrstnega okusa zaradi dodanih semen, izdelka odlikuje tudi hranilna sestava, predvsem vsebnost vlaknin in visoka vsebnost beljakovin. Izpostaviti velja še zanimivo obliko testenin, ki izboljša oprijem omak, kar dodatno pripomore k dobri kulinarični izkušnji.

Nagrada za inovativnost v skupini konzerviranih živil

Na sliki je pet različnih ribjih solat Delamaris v konzervi.

Ribje solate Delamaris

Delamaris d.o.o.

Linija ribjih solat Delamaris predstavlja priročne obroke, ki lajšajo vključevanje rib v prehrano. Linijo sestavlja pet izdelkov: losos Vital z bulgurjem, tuna Active s kvinojo in lečo, tuna Garden s fižolom in čičeriko, tuna Mexicana s fižolom in koruzo ter orada Mediterana z rdečim rižem. Izdelki predstavljajo naraven vir beljakovin, odlikuje jih visoka vsebnost rib ter bogate kombinacije z različnimi žiti, stročnicami in zelenjavo. Predstavljajo enostavno izbiro za malico na poti ali obrok v naravi, ob športni aktivnosti.

Nagrada za inovativnost v skupini pred-pripravljenih izdelkov

Mercator linija Minute v sklopu dogodka Najbolj inovativna živila leta 2023

Linija Minute »Chef’s choice«: obroki s črnim rižem, polnozrnatim kuskusom in fregolo

Mercator IP d.o.o.

Mercator Minute tokrat navdušuje z linijo »Chef’s choice«, ki je sestavljena iz treh novih inovativnih izdelkov: sklede s črnim rižem in sirom z modro plesnijo, polnozrnatim kuskusom in tuno ter fregolo, veganskimi medaljoni in zelenjavo. Nagrajeni izdelki predstavljajo hiter, hranljiv in okusen obrok v priljubljeni obliki sklede (»bowle«). Sklede sledijo smernicam uravnoteženega krožnika, saj vsebujejo večje količine zelenjave, škrobno živilo in vir beljakovin. Lahko se jih uživa samostojno ali kot prilogo. Predstavljajo tudi enostavno izbiro za malico na delovnem mestu.

Nagrada za inovativnost v skupini pred-pripravljenih izdelkov

Sadje in zelenjava pripravljena v skledicah

Spar To Go: MVP skodelica s piščancem in Time Out skodelica

Spar Slovenija d.o.o.

Podjetje Spar Slovenija v svoji ponudbi pred-pripravljenih obrokov SPAR To Go ponuja dva nova obroka: skodelico MVP s piščancem in skodelico Time Out. Skodelici predstavljata okusna in hranljiva obroka, ki prehrano popestrita z zelenjavo oz. sadjem. MVP skodelico sestavlja raznovrstna in zanimiva kombinacija listov rdeče pese, paradižnika, avokada, k vsebnosti beljakovin pa prispevata sveži sir in piščančji file. Za okusnost obroka je dodan preliv iz sezamove paste in limoninega soka, ter hrustljavo popečena čebula. Time Out skodelica pa predstavlja sadno različico pred-pripravljenega obroka. Skodelico sestavlja kombinacija hrustljavih muslijev, jagodičevja, kokosa, lanenih semen in okusnega nadomestka jogurta iz soje. Obrok je vir beljakovin in ima nizko vsebnost nasičenih maščob.

Posebna nagrada za inovativnost s področja trajnosti

Argetini namazi v sklopu dogodka Najbolj inovativna živila 2023

Trajnostni program blagovne znamke Argeta

Atlantic Droga Kolinska d.o.o.

Podjetje Atlantic Droga Kolinska je v okviru blagovne znamke Argeta na področju trajnosti zasnovala poseben program aktivnosti. Nekatere med njimi so posvečene preoblikovanju sestave že obstoječih izdelkov, ki so med potrošniki dobro poznani in priljubljeni. Pri tem dajejo poudarek na zmanjševanju vsebnosti soli in maščob ter povečanju deleža beljakovin in drugih koristnih snovi. Veliko pozornosti pa je namenjene tudi razvoju in proizvodnji brezmesnih izdelkov. Takšen primer je linija zelenjavnih namazov Argeta Veggie, katere izdelki predstavljajo okusno alternativo običajnim mesnim paštetam. Zasnovo in razvoj izdelkov je v celoti vodila in izvedla razvojna skupina iz Slovenije, ki je nadzorovala tudi vzpostavitev proizvodnih linij v enotah izven Slovenije. Osnovo rastlinskih namazov predstavljata čičerika in sezam, dodana pa so še različna zelišča in druge sestavine – na primer oljke, rdeča paprika ter čili in limona. Nagrajeni rastlinski namazi so okusna popestritev obstoječega asortimaja proizvajalca.

Povzeto po: Nutris


Sorodni članki

Razglašena so najbolj inovativna živila leta 2022

Inštitut za nutricionistiko je razglasil najbolj inovativna živila leta 2022. To so živila, proizvedena v Sloveniji in uvedena na tržišče v zadnjem letu. Osnovna cilja projekta sta ozaveščati potrošnike, da bi lažje prepoznali nova oz. izboljšana živila in spodbujati gospodarstvo…

Več...

Znana so najbolj inovativna živila leta 2021

Inštitut za nutricionistiko je razglasil najbolj inovativna živila leta 2021, in sicer: pirin kruh z drožmi Pekarne Geršak (v sodelovanju z Ano Roš), ekološki jogurt domače jabolko kmetije Kukenberger in kastelic, sadni skutici Mu Muki borovnica in malina Ljubljanskih mlekarn,…

Več...

11 slovenskim živilom podeljen naziv „najbolj inovativna živila leta 2020“

Vsaka daljnosežna vizija se običajno začne z majhnimi koraki, ki z zagonom in vztrajnostjo prerastejo v odmevno zgodbo. To pot na področju spodbujanja lokalne super hrane utira tudi projekt Inštituta za nutricionistiko, ki je letos že 6. leto zapored organiziral…

Več...

Najbolj inovativna živila leta 2019

Potrebe današnjega časa zahtevajo tudi prilagoditev prehrane pričakovanjem sodobnega človeka. Pridelovalci in predelovalci hrane razvijajo novosti in svojo ponudbo dopolnjujejo z novimi izdelki, ki jih odlikujejo novi okusi, boljša hranilna sestava ali omejeni aditivi v živilih. Na Inštitutu za nutricionistiko…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem