Slovenija, zakladnica turističnih kmetij

Zagotovo ste slišali, da se sonce na turističnih kmetijah blešči svetleje, da je zrak, ki ga vdihnete, bogatejši, da je voda, ki jo pijete, čisto čista in da so jedi, ki vam jih postrežejo, nastale z ljubeznijo in iz sestavin, pridelanih na kmetiji ali čisto blizu nje … Vse, kar boste okusili na kmetiji, je sveže, pridelano v neposredni bližini, sezonsko, torej – domače. V Sloveniji imamo registriranih dobrih osemsto turističnih kmetij, kamor se lahko odpravite na izlet, na krepčilni oddih za konec tedna, počitnice, polne doživetij, ali zgolj po zvrhano mero zdravja, trdnega spanca in miru.

Slovenija je prva zelena država na svetu!

Na konferenci Global Green Destinations Day je nizozemska organizacija Green Destiantions Slovenijo razglasila za prvo zeleno državo sveta. Pri ocenjevanju je upoštevala sto kriterijev, Slovenija pa je pri tem dosegla 96-odstotno skladnost, kar je zadostovalo za prvo mesto. “Bodite ponosni na svojo državo in skupaj zagotovite, da boste tudi čez pet let ponosni na to, kar ste dosegli pri ohranjanju značaja in zelene, čiste, avtentične ponudbe za obiskovalce,” je uspeh komentiral predsednik Green Destinations Albert Salman.

Tradicija turizma na kmetijah in podeželju je dolga

Turizem na kmetijah ima v Sloveniji zelo dolgo tradicijo, saj so prvi gostje tja prihajali že v drugi polovici 19. stoletja. Danes velja za eno najpomembnejših in najzahtevnejših dopolnilnih dejavnosti na kmetijah in je pomemben sestavni del turistične ponudbe Slovenije.

Ključen in nujen element ponudbe turističnih kmetij je kakovostna domača prehrana

Gostje doma pridelani hrani pripisujejo vedno večji pomen. Turistična kmetija se od drugih gostinskih obratov namreč loči prav po ponudbi hrane iz surovin, ki so pridelane na kmetiji. Pri tem je najpomembnejša prav samooskrba z vrtninami, sadjem, žiti in surovinami živalskega izvora z znanim in kontroliranim poreklom, ki dajejo kakovost hrani, ki jo ponujajo turistične kmetije. Zakonodaja določa, da mora turistična kmetija zagotoviti najmanj petdeset-odstotkov (nižinske kmetije) oziroma štirideset odstotkov (kmetije na hribovitem območju) lastnih surovin in lahko v trgovinah kupi do največ petindvajset odstotkov živil. Preostali del mora kupiti od drugih kmetij.

Kmetija Lesjak, Šmihel nad Mozirjem

Foto: Tomo Jeseničnik

Gosti prepoznavajo prednosti obiska turistične kmetije

Po podatkih SURS so v zadnjih petih letih (2011–2015) domači gostje povečali svoj obisk turističnih kmetij za dvaintrideset odstotkov, tuji pa za kar šestinsedemdeset. Na turističnih kmetijah je oddih res celosten. Združuje neverjetno veliko mero naravnih lepot, koristi za telesno zdravje in zdravje duha, edinstvenih doživetij in možnosti za raznovrstne aktivnosti.

Raj boste našli z enim samim klikom na povezavo

Na spletni strani Združenja turističnih kmetij boste našli pestro ponudbo turističnih kmetij. Prav tako si lahko kratke novičke o njihovi aktualni ponudbi ogledate na www.facebook.com (Tourist farms of Slovenia), fotografije pa na www.instagram.com (FarmstaySlovenia).

***

Le kje drugje kot na kmetijah bi lahko slišali pristna slovenska narečja, začutili pomen tradicionalnih vrednot, spoznavali kmečka opravila, uživali ob okušanju domačih jedi, z dlanjo otipali dišavnice, poslušali ljudske pesmi in pomirjajoče glasove narave?! Tu se čas resnično vrti počasneje, bivanje pa je blagodejno.

Pr Gorjup na Podeželju v Bohinju

Foto: Tomo Jeseničnik

Vir naslovne fotografije: www.slovenia.info; avtor: “A. Fevžer/ASTERA, d. o. o. “.


Sorodni članki

Zaupanje v doma pridelano hrano je vedno večje

V Celjskih mesninah predelujejo goveje meso z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«. Povedali so nam, zakaj so dodatne notranje in zunanje kontrole nujne, kaj vse preverjajo in kaj imamo od tega potrošniki.   Izdelki z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«…

Več...

Na kakšen način so zadruge, vključene v shemo »Izbrana kakovost«, vpete v gospodarsko in naravno okolje

Zadruge so pomemben posrednik med rejci in trgovci. Večina zadrug, vključenih v shemo »Izbrana kakovost«, od svojih rejcev odkupuje vse pridelano meso in jim tako zagotovi stabilnost v tržni verigi. V naslednjem intervjuju nam je Mitja Vodnjov iz Loške zadruge…

Več...

INFOGRAFIKA: Različni kosi perutnine in kako jih uporabiti

Pri izbiri perutnine se nikar ne omejujmo na vedno iste kose. Belo perutninsko meso je sicer bolj priljubljeno, a temno je sočnejše in pri pripravi se ne izsuši tako hitro – ne postane pusto. Da v mesnici ne boste v…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem