Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >

Svežina je pomembna

Pri sadju in zelenjavi je svežina eden najpomembnejših kriterijev kakovosti. Na podlagi svežine lahko ocenimo, kdaj je bil pridelek obran oziroma kakšni so bili ukrepi za ohranjanje kakovosti.

Svežina in aromatičnost sadja in zelenjave sta močno odvisni od časa obiranja. Nobeno predčasno obrano sadje ne doseže kakovosti, kot jo ima tisto, ki je pobrano v času dozorelosti. Zato je lokalno pridelana hrana v potencialni prednosti pred tisto, ki do prodajnih polic prevozi dolgo pot.

Hrana s transportom izgublja svežino

Krajše transportne poti vplivajo na kakovost izdelkov, ker se z dolgimi transporti izgublja svežina. Obstojnost hrane, ki se transportira iz bolj oddaljenih krajev, se zagotavlja tudi s pomočjo uporabe fitofarmacevtskih sredstev. Temu pa se lahko izognemo, če je končni kupec bližje kraju pridelave.

Krajša veriga od pridelovalca do potrošnika je ugodna tako za potrošnika kot pridelovalca, z ekološkega vidika pa pomeni manjšo porabo energentov za prevoz in hlajenje. Hrani, ki pripotuje od daleč, pogosto v večjih količinah dodajajo aditive. Dolgi transporti pa tudi prispevajo k povečani porabi fosilnih goriv, povečanemu hrupu, povečanemu onesnaženju zraka ter povečani nepotrebni uporabi embalaže.

Pri sadju in zelenjavi se s časom transporta občutno zmanjša vsebnost vitaminov in antioksidantov, zlasti vitamina C, prav tako tudi vitaminov A, B in E. Običajno sta tako sadje in zelenjava pobrana prezgodaj, ko plodovi še niso optimalno dozoreli, kar vpliva tudi na slabše izražen okus.

Pri izdelkih lokalnega izvora imamo tudi večji pregled nad izvorom in boljšo sledljivost od njive do mize. Če povečujemo delež lokalno pridelanih živil v prehrani, lahko na eni strani pripravljamo sezonske jedi, spodbujamo domačo pridelavo in zmanjšamo možnost pomanjkanja vitaminov.

Padanje vsebnosti vitamina C (mg/100 g) med skladiščenjem češenj
Padanje vsebnosti vitamina C (mg/100 g) med skladiščenjem češenj

Sorodni članki

Začela se je promocijska kampanja o prednostih lokalne ribje hrane

Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano smo začeli z nacionalno generično kampanjo za promocijo lokalnega ribištva, s katero bomo ozaveščali pozitivnih vidikih uživanja rib ter o kakovosti, svežini in pestrosti izbire lokalnih rib in školjk, ki so dostopne po…

Več...

Ob svetovnem dnevu jabolk poudarek na prednostih lokalnega sadja

21. oktobra vsako leto obeležujemo svetovni dan jabolk, ki je odlična priložnost za promocijo lokalnih, slovenskih jabolk. V Sloveniji imamo odlične pogoje za pridelavo jabolk, ki po kakovosti resnično izstopajo. V Sloveniji imamo odlične pogoje za pridelavo kakovostnih jabolk, saj…

Več...

Sodelujte v raziskavi o odpadni hrani

Pridružite se najobsežnejši slovenski raziskavi o količinah odpadne hrane v gospodinjstvih. Za ta namen so na Ministrstvu za okolje in prostor izdelali kuhinjski dnevnik odpadne hrane.Vsak prebivalec Slovenije je v letu 2019 zavrgel povprečno 67 kg hrane, v letu 2020…

Več...

Obeležujemo 41. Svetovni dan hrane

Svetovni dan hrane poteka pod okriljem Organizacije Združenih narodov za hrano in kmetijstvo (FAO). V več kot 150 državah sveta bodo potekali različni dogodki, namenjeni poudarjanju ključnih sporočil ob svetovnem dnevu hrane. Letošnjo rdečo nit letošnjega 41. Svetovnega dneva hrane…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem