10 nasvetov za manj živilskih odpadkov | Odpadna hrana | Prehranski nasveti, Priporočila za uporabo v kuhinji

10 nasvetov za manj živilskih odpadkov

Z nekaj preprostimi odločitvami lahko bistveno zmanjšamo viške hrane ter se usmerimo v bolj trajnostno prehranjevanje. Zelo veliko viškov nastaja v gospodinjstvih, ki proizvedejo kar 52 % odpadne hrane, zato je najbolje začeti pri sebi.

Z vami delimo nekaj kratkih napotkov, kako lahko zmanjšate količino živilskih odpadkov v gospodinjstvu, s tem prihranite denar in varujete okolje (vir):

  1. Načrtujte svoje nakupe: načrtujte svoje obroke za cel teden. Preverite, katere sestavine za obroke že imate doma, nato napišite seznam živil, ki jih še potrebujete. Seznam vzemite s seboj in kupite samo živila, ki so na seznamu. Ne pustite se zavesti mamljivi ponudbi in ne kupujte, kadar ste lačni – kupili boste več, kot potrebujete. Kupujte nepakirano sadje in zelenjavo, saj tako lahko kupite ravno toliko, kolikor potrebujete.
  2. Preverite datume: če živila ne potrebujete takoj, izberite raje živilo z daljšim datumom uporabe ali pa ga kupite, ko ga boste res potrebovali. Pozorni bodite na datume na nalepkah: „uporabno do“ pomeni, da je živilo varno za uporabo do navedenega datuma (npr.: meso in ribe); „uporabno najmanj do“ označuje datum, do katerega je izdelek pričakovane kakovosti. Živilski izdelki so varni za uporabo tudi po datumu, navedenem ob oznaki „uporabno najmanj do“.
  3. Upoštevajte svoj proračun: če varčujete s hrano, varčujete s svojim denarjem.
par pri nakupovanju živil v trgovini
 
  1. Poskrbite za ustrezno vzdrževanje hladilnika: preverite tesnila in temperaturo hladilnika. Da bi hrana dolgo ostala sveža, jo je treba shranjevati na temperaturi od ene do pet stopinj Celzija.
  2. Pri shranjevanju hrane upoštevajte navodila na embalaži.
  3. Red v hladilniku: novo kupljene izdelke postavite zadaj, izdelke, ki so že v hladilniku, pa premestite v sprednji del. S pravilnim zlaganjem hrane vam ne bo treba hrane s pretečenim rokom uporabe metati v smeti.
  4. Servirajte manjše obroke, saj lahko po potrebi hrano še dodate.
  5. Uporabite ostanke hrane: namesto, da ostanke hrane vržete v smeti, jih lahko uporabite za malico ali večerjo naslednji dan ali jih zamrznete. Iz sadja lahko naredite sok ali sladico. Manj svežo zelenjavo lahko uporabite za pripravo juhe.
hladilnik poln zdrave hrane
  1. Hrano zamrznite: če pojeste samo majhno količino kruha, preostali kruh zamrznite. Odvečne obroke hrane zamrznite in jih uporabite takrat, ko boste preveč utrujeni, da bi kaj skuhali.
  2. Hrana za vrt: nekaj hrane bo še vedno končalo v odpadkih. Pripravite si posodo za kompost, kamor boste metali ostanke sadja in zelenjave. Čez nekaj mesecev boste imeli bogat in dragocen kompost za vaše rastline. Za kuhinjske odpadke je primeren kuhinjski kompostnik. Napolnite ga s kuhinjskimi odpadki, dodajte plast pospeševalnih mikrobov in počakajte, da fermentira. Tako narejen kompost lahko uporabite za hišne ali vrtne rastline.

Sorodni članki

23 priporočil za zmanjševanje odpadne hrane

Evropski državljanski odbor za odpadno hrano je v začetku februarja sprejel 23 priporočil o nadaljnjem zmanjševanju odpadne hrane po vsej EU. O priporočilih so glasovali državljani, ki so s svojimi glasovi podali vpoglede o tem, kako pospešiti ukrepe za zmanjšanje…

Več...

Veste, kako kuhati brez odpadkov?

Problematika zavržene hrane je zelo pereč problem, pri čemer večina odpadne hrane, več kot 50 odstotkov, nastane v gospodinjstvih. S tega vidika je pomembno ozaveščati, kako in s katerimi dejanji lahko k zmanjšanju zavržkov pripomoremo sami.Po trenutnih podatkih Statističnega urada…

Več...

Pripravite EKO kosilo

Ekološka hrana ima posebno mesto v kulinariki, saj je zaradi sonaravnega načina pridelave še polnejšega okusa in nadgradi jedi. Je visokokakovostna, z bogato prehransko vrednostjo ter z visoko vsebnostjo vitaminov, mineralov in antioksidantov. Pripravili smo predlog celotnega menija EKO jedi.…

Več...

Gradiva ob mednarodnem dnevu ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani

Dne 29. septembra obeležujemo Mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani. Pozivamo vas k skupnemu ukrepanju za zmanjšanje izgub hrane in odpadne hrane, s čimer bi prispevali k učinkoviti rabi naravnih virov, ublažili podnebne spremembe ter podprli prehransko…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem