Krompirjeve počitnice čas za uživanje v dobri kulinariki | Krompir | Prehranski nasveti

Krompirjeve počitnice čas za uživanje v dobri kulinariki

Krompirjeve počitnice so v Sloveniji priljubljen čas za družinsko druženje in kulinarično raziskovanje. Izraz »krompirjeve počitnice« izvira iz časa, ko so otroci v šolah imeli prosti čas za pomoč pri okopavanju krompirja na družinskih kmetijah. Danes je ta čas idealna priložnost za uživanje v dobri hrani in ustvarjanje v kuhinji.

Izraz »krompirjeve počitnice« izhaja iz zgodovinskih časov, ko je bilo potrebno prilagoditi šolski koledar kmečkim opravilom. V preteklosti so otroci aktivno sodelovali pri jesenskih kmečkih delih, zlasti pri okopavanju in spravilu krompirja, ki je bil pomembna prehranska osnova za preživljanje zime. Takrat je vsaka pomoč pri delu na polju prišla prav, saj je bilo delo večinoma ročno. Izraz »krompirjeve počitnice« je bil prevzet iz nemškega kulturnega okolja, kjer so temu obdobju rekli »Kartoffelferien«.

Idealna priložnost za uživanje v dobri kulinariki

Kuhinja je prostor, kjer se lahko celotna družina zbere in preživi kakovosten čas skupaj. Otroci lahko sodelujejo pri pripravi jedi, se naučijo osnov kuhanja in se ob tem zabavajo. Med krompirjevimi počitnicami se lahko družine družijo tudi tako, da vsak dan posvetijo drugačni jedi ali kulinarični tehniki.

Nekaj predlogov za družinsko kuhanje

Domači kruh ali pecivo

Otroci lahko sodelujejo pri gnetenju testa, oblikovanju in peki. Preizkusite katerega od naših receptov za pripravo odličnega kruha.

Pita iz domače peči

Kaj, če bi spekli posebno pito erpico, ki je hitro pripravljena in tradicionalna dobrota, znana v številnih slovenskih pokrajinah. Poglejte recept!

Slovenske tradicionalne jedi

Krompirjeve počitnice so odlična priložnost za poučevanje otrok o slovenski kulturni dediščini skozi hrano. Pripravite tradicionalne slovenske jedi, kot so jota, ričet ali potica.

Ustvarjalne sladice

Otroci lahko razvijejo svojo kreativnost s pripravo in okraševanjem sladic. Morda boste skupaj odkrili novo družinsko najljubšo sladico!

Skutino pecivo

Kakavovo pecivo s kakijem – recept

Čisto prava PREKMURSKA GIBANICA – recept

Piškoti iz ovsenih kosmičev – recept

Nabavite lokalno pridelane sestavine

Poleg kuhanja so počitnice tudi čas za raziskovanje lokalnih kmetij, tržnic ali celo za obisk kulinaričnih delavnic in dogodkov, ki se odvijajo v vaši skupnosti. Krompirjeve počitnice so čas za druženje, učenje in uživanje v dobri hrani, zato izkoristite ta čas za ustvarjanje nepozabnih spominov in okusnih jedi.

Pobrskajte po našem Zemljevidu ponudnikov lokalne hrane in poglejte, kaj nudijo v vaši bližini.


Sorodni članki

Slovenski krompir naj bo naša prva izbira

Slovenski pridelovalci imajo v skladiščih dovolj kakovostnega slovenskega krompirja. Potrošniki smo ključni, saj si lahko s povpraševanjem po slovenskem krompirju in z nakupi na eni strani zagotovimo lokalen, v bližini pridelan krompir višje kakovosti, hkrati pa pomagamo našim pridelovalcem.Pogovarjali smo…

Več...

Pražen krompir bi, prosim!

Cita, cvetnik, dobrin, igor, jana, jaka, jubilej, karmin, kresnik, maja, viktorija, matjaž, meta, tone, vesna in še bi lahko naštevali. To so sorte krompirja, ki jih poznamo pri nas. Tako kot so naše babice vedele, katera jabolka sodijo v jabolčni…

Več...

»Naš kmet krompir goji tudi zase«

S hitrim tempom dolgih delavnikov je vse manj priložnosti za skupen družinski obrok, vse težje pa si sodobne gospodinje vzamejo čas za njegovo pripravo. S trgovskih polic mamljivo vabi že pripravljena hrana, v naših zamrzovalnikih precejšen del zasedajo različne vrečke,…

Več...

So več kot krompirjevi žganci – to so DÖDOLI

Če ste si zaželeli preproste, vendar "aktivne" priprave kosila, je kuhanje dödolov ravno pravi izziv. Gre za staro, domačo prekmursko jed, ki se kar topi v ustih. Veliko čarobnosti Prekmurja se skriva v prekmurski kulinariki in v tej deželi prijaznih…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem