11 slovenskim živilom podeljen naziv „najbolj inovativna živila leta 2020“ | Inovativna živila | Spoznaj našo super hrano

11 slovenskim živilom podeljen naziv „najbolj inovativna živila leta 2020“

Vsaka daljnosežna vizija se običajno začne z majhnimi koraki, ki z zagonom in vztrajnostjo prerastejo v odmevno zgodbo. To pot na področju spodbujanja lokalne super hrane utira tudi projekt Inštituta za nutricionistiko, ki je letos že 6. leto zapored organiziral izbor najbolj inovativnih slovenskih živil.

V zadnjih letih se ravno na račun ozaveščanja in strokovnih pobud pričakovanja potrošnikov vse bolj višajo, saj poleg kakovosti, cenovne konkurenčnosti in lokalnega porekla surovin od proizvajalcev pričakujejo tudi inovativna živila ter razvoj v smeri izboljševanja sestave živil. S tem namenom je strokovna komisija med slovenskimi živili, ki so bila na tržišče uvedena v preteklem letu in so proizvedena v Sloveniji, izbrala ter izpostavila tiste, ki s svojo dodano vrednostjo potrošnikom pomagajo sprejemati zdravju prijaznejše odločitve.

Tudi po besedah direktorja Inštituta za nutricionistiko, prof. dr. Igorja Pravsta, je poslanstvo projekta »spodbujati inovativnost domačih proizvajalcev pri razvoju živil in na ta način potrošnikom zagotoviti pestrejši izbor kakovostnih živil z več vidikov.« Glede na smernice strokovne komisije za izbor nagrajencev je bil ključni poudarek namenjen sestavi živil in njihovi hranilni vrednosti, upoštevali pa so tudi druge vidike inovativnosti, npr. prijaznost potrošniku ter okolju.

V letošnjem razpisu so bili poleg običajnih kategorij živil proizvajalci in kmetje postavljeni pred nov izziv, saj je bila razpisana tudi nagrada za najbolj inovativna živila iz lokalno pridelane ajde, ki velja za izjemno hranljivo živilo. Odziv je presegel pričakovanja, zato so v tej skupini nagradili kar pet živil.

Številna na novo razvita živila so lahko zelo inovativna in imajo mnoge prednosti, vendar informacije o njih zaradi močne konkurence in visokih začetnih vlaganj pogosto ne dosežejo potrošnika. Uporaba posebnega znaka projekta, ki ga lahko proizvajalci nagrajenih živil uporabljajo tako pri označevanju kot pri oglaševanju, potrošnikom olajša izbiro izstopajočih inovativnih živil z ugodno prehransko sestavo.

Kot inovativna živila označenih že več kot 40 izdelkov

S ponosom navdaja dejstvo, da je bila v preteklih šestih letih ponudba slovenskih izdelkov obogatena že z več kot 40 živili, ki potrošnikom prinašajo inovacije na zdravju pomembnih področjih, kot sta boljša hranilna sestava ali omejeni aditivi v živilih. Tako imamo v Sloveniji iz leta v leto zdravju bolj prijazno ponudbo hrane, promocija tovrstnih živil pa spodbuja pozitiven vpliv na posameznikovo izbiro in pripomore k doseganju pomembnih učinkov na celostno izboljšanje prehranjevanja prebivalcev.

Ob podelitvi nagrad je dr. Jože Podgoršek, državni sekretar pri Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, izpostavil, da inovativna živila vzpodbujajo »celotno verigo preskrbe s hrano, skrbijo pa tudi za razgibanost lokalnega trga, ki inovativna živila prepoznava kot posebna. S temi živili lokalno hrano povezujemo tudi z zdravim načinom življenja

logotip inovacija leta 2020

Katera so najbolj inovativna živila 2020?

Na letošnjem razpisu so obravnavali 84 predlogov, nagrade pa je prejelo deset podjetij za skupaj enajst živil, ki so v svojih kategorijah najbolj izstopala.

siggis skir

Nagrado za inovativnost v skupini visoko-beljakovinskih živil so prejele Ljubljanske mlekarne d.o.o. za izdelek gosti jogurti Siggi’s skyr

Siggi’s skyr se razlikuje od običajnih slovenskih mlečnih izdelkov, saj gre za tradicionalni islandski tip jogurta. Njegova posebnost je, da je brez maščob in ima enkrat višjo vsebnost beljakovin glede na običajne jogurte. Skyr ima zelo kremasto strukturo, na voljo pa so naravni okus, vanilija, jagoda in borovnica. Ljubljanske mlekarne so prve v Sloveniji vzpostavile proizvodnjo skyra.

jogurt z lanenimi semeni

Nagrado za inovativnost v skupini jogurtov je prejelo podjetje Bio dobrote d.o.o. – Kmetija Žgajnar za jogurt z lanenimi semeni

Jogurtu, pridelanem iz mleka iz slovenske ekološke kmetije Žgajnar, so dodana lanena semena. Tako obogaten je celosten vir prehranskih vlaknin in po tem izstopa od siceršnjih mlečnih izdelkov. Poleg naravnega je na voljo tudi jogurt v sadni različici z okusom jagode.

kruh proteinc

Nagrada za inovativnost v skupini pekovskih izdelkov je bila za kruh Proteinc podeljena podjetju Don Don d.o.o.

Kruh Proteinc z značilno štirioglato obliko, obilno posut s sončničnimi in sezamovimi semeni, je izdelan iz ovsene in pšenične polbele moke ter pšeničnega kislega testa za sočnost. Njegov okus in hranilno vrednost obogatijo tudi bučna in lanena semena. Zaradi skrbno dodelane sestave je odličen vir beljakovin in ima visoko vsebnost prehranskih vlaknin.

zelenjavni namaz

Nagrada za inovativnost v skupini namazov je pripadla podjetju Mercator IP d.o.o. za zelenjavni namaz Veganski tatarc

Veganski tatarc linije Minute je narejen iz dveh ključnih sestavin – leče in sušenih paradižnikov, okus pa mu dodajo tudi izbrane začimbe. Izstopa po izjemni aromi in teksturi, zaradi svoje sestave pa je bogat s prehranskimi vlakninami ter je odličen vir rastlinskih beljakovin.

pakirana špinača za solato

Posebna nagrada za inovativnost pri ponudbi lokalnih živil je bila podeljena podjetju Panorganix d.o.o. za linijo slovenskih rezanih solat

V skrbno zasnovani priročni embalaži je zapakirana mlada slovenska špinača, pridelana v Ljutomeru. V štiriindvajsetih urah po nabiranju je že na voljo na policah trgovin, zato ohranja izjemno svežino. Pomembna prednost je tudi ta, da je izdelek zaradi kratke transportne poti okolju prijaznejši in bolj trajnosten.

benquick kakav

Posebna nagrada za inovativnost pri zmanjševanju vsebnosti sladkorja je bila dodeljena podjetju Mercator Emba d.d.

Podjetje Mercator Emba d.d. je naredilo velik preskok pri spopadanju z izzivom zmanjševanja količine sladkorja brez uporabe sladil, in sicer z inovativnima izdelkoma Benquick kakavov prah s 30 % znižano vsebnostjo sladkorja in čokoladnim Sladki greh desertnim prelivom brez dodanega sladkorja. Pri slednjem so sladkor nadomestili z naravno prehransko vlaknino, imenovano inulin.

tatarski hlebček

Nagrada za inovativnost v skupini pekovskih izdelkov iz ajde je bila podeljena podjetju Spar Slovenija d.o.o. za tatarski hlebček

Tatarski hlebček je narejen iz drobljenca tatarske ajde po dolgem in skrbno zasnovanem postopku ter prepriča tudi najzahtevnejše sladokusce. Oblikovan je ročno ter ima značilno vlažno sredico, zaradi katere je dlje časa svež. Poleg inovativnega recepta ima v primerjavi z običajnimi kruhi tudi manjšo vsebnost soli.

polenta z ajdo

Podjetje Mlinotest živilska industrija d. d. je bilo nagrajeno za izdelek Polenta naše none z ajdo

Polenta naše none je izdelana iz surovin, ki imajo izključno slovensko poreklo, ter vsebuje koruzo in ajdo, dve slovenski tradicionalni sestavini. Ima odličen okus in je predhodno toplotno obdelana, zato je nared za zaužitje že v treh minutah.

ajdovi hrustavčki

Nagrado za inovativnost v skupini ajdovih izdelkov so prejeli tudi Ajdovi hrustavčki Kmetije Klepec

Ajdovi hrustavčki iz hladno oluščene nekaljene ajdove kaše so pridelani na Kmetiji Klepec v Beli krajini. Z namenom ohranjanja hranilnih snovi se sušijo na nizki temperaturi in imajo visoko vsebnost prehranskih vlaknin ter beljakovin. Lahko se zaužijejo v različnih jedeh ali kot zdrav prigrizek.

ajdov narastek s tofujem

Nagrada za inovativnost v skupini pred-pripravljenih ajdovih izdelkov je bila podeljena podjetju Minute Mercator IP d.o.o. za Ajdov narastek s tofujem

 Ajdov narastek s tofujem in zelenjavo iz linije Minute predstavlja inovativni preskok na področju pred-pripravljenih obrokov. Je odličen vir prehranskih vlaknin in beljakovin, sej je izdelan iz ajdove kaše, zelenjave in tofuja. Pred uporabo ga je potrebo samo pogreti in že je nared.

zlate tatarske bio ajdove valvice

Nagrada za inovativnost v skupini ajdovih testenin pa je pripadla podjetju Rangus d.o.o. za Zlate tatarske bio ajdove valvice

Ajdove valvice so izdelane iz slovenske ekološke moke tatarske ajde ter ekološkega pšeničnega durum zdroba. So odličen vir flavnoidov in imajo tako edinstveno barvo kot okus. Zaradi inovativne oblike se med kuhanjem ne zlepijo ter omogočajo neomejeno kulinarično ustvarjanje.


Sorodni članki

Najbolj inovativna živila leta 2023

Inštitut za nutricionistiko je z namenom predstavitve izstopajočih inovativnih živil ter podpiranja inovativnosti slovenske živilske industrije že deveto leto zapored razglasil najbolj inovativna slovenska živila. Na razpisu je bilo obravnavanih 79 predlogov, med katerimi so bila izbrana najboljša živila v…

Več...

Razglašena so najbolj inovativna živila leta 2022

Inštitut za nutricionistiko je razglasil najbolj inovativna živila leta 2022. To so živila, proizvedena v Sloveniji in uvedena na tržišče v zadnjem letu. Osnovna cilja projekta sta ozaveščati potrošnike, da bi lažje prepoznali nova oz. izboljšana živila in spodbujati gospodarstvo…

Več...

Znana so najbolj inovativna živila leta 2021

Inštitut za nutricionistiko je razglasil najbolj inovativna živila leta 2021, in sicer: pirin kruh z drožmi Pekarne Geršak (v sodelovanju z Ano Roš), ekološki jogurt domače jabolko kmetije Kukenberger in kastelic, sadni skutici Mu Muki borovnica in malina Ljubljanskih mlekarn,…

Več...

Najbolj inovativna živila leta 2019

Potrebe današnjega časa zahtevajo tudi prilagoditev prehrane pričakovanjem sodobnega človeka. Pridelovalci in predelovalci hrane razvijajo novosti in svojo ponudbo dopolnjujejo z novimi izdelki, ki jih odlikujejo novi okusi, boljša hranilna sestava ali omejeni aditivi v živilih. Na Inštitutu za nutricionistiko…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem