Najbolj inovativna živila leta 2019

Potrebe današnjega časa zahtevajo tudi prilagoditev prehrane pričakovanjem sodobnega človeka. Pridelovalci in predelovalci hrane razvijajo novosti in svojo ponudbo dopolnjujejo z novimi izdelki, ki jih odlikujejo novi okusi, boljša hranilna sestava ali omejeni aditivi v živilih.
Na Inštitutu za nutricionistiko so že petič februarja izbirali med najbolj inovativnimi živili. Nagrajenci so označeni s posebnim znakom, s katerim potrošniki lažje prepoznajo dodano vrednost živila. Gre za obliko spodbujanja gospodarstva pri razvoju živil, predvsem takšnih z ugodnejšo hranilno sestavo in osveščanju potrošnikov. Projekt sofinancira Ministrstvo za zdravje RS v okviru nacionalnega programa o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje Dober tek Slovenija, zdravo uživaj in več gibaj.
Proizvajalci živil se soočajo z različnimi izzivi, potrošniki pa od proizvajalcev poleg kakovosti, cenovne konkurenčnosti in lokalnega porekla surovin, pričakujejo tudi inovativen razvoj v smeri izboljševanja hranilne sestave in omejevanja uporabe aditivov v živilih, kadar le-ti niso res nujno potrebni.
Izbirali so med 110 predlogi
Vsa živila so bila na tržišče uvedena v preteklem letu in so proizvedena v Sloveniji. K sodelovanju na razpisu so bili povabljeni potrošniki in proizvajalci živil in tudi letos ostaja enako razmerje prijaviteljev – polovico prijav so posredovali potrošniki, polovico pa proizvajalci živil. Zanimivo, lani je strokovna skupina presojala 62 živil.
Nagrajencev je šest
Nagrade je prejelo šest pridelovalcev in sicer Mlekarna Celeia za Jogurt LCA borovnica, brez dodanega sladkorja in brez sladil, Bio dobrote – Kmetija Žgajnar za Bio kefir zeleno jabolko ter Bio kefir marelica in bučka, podjetje Spar Slovenija za Kruh z drožmi, podjetje Organa za namaza iz linije Tereza’s choice – Humus rdeča pesa in Mandljev namaz s cimetom in vanilijo, podjetje BMM za Gabaroni ekološke čičerikine svedrce in svedrce rdeče leče, Mercator IP za izdelke iz linije Minute zelenjavni obroki – Leča s papriko in korenjem, Kuskus s čičeriko ter Solata z ješprenom. Nagrajena živila boste lažje prepoznali po znaku inovativno živilo.
Nagrado za inovativnost v skupini jogurtov je prejela Mlekarna Celeia za Jogurt LCA borovnica, brez dodanega sladkorja in brez sladil.
To je zanimiva novost med sadnimi jogurti, ki jo odlikuje zelo nizka vsebnost sladkorja in ne vsebuje dodanih sladkorjev ali sladil, navdušuje z odličnim okusom. Jogurt je obogaten z vlakninami, pridobljenimi iz rastline cikorije. Izdelan je izključno iz slovenskega mleka. Razpoložljiv je v dveh različnih pakiranjih, v lončku in plastenki kot tekoči jogurt.
Nagrada za inovativnost v skupini kefirjev je pripadla Bio dobrotam – Kmetiji Žgajnar za Bio kefir zeleno jabolko ter Bio kefir marelica in bučka.
Izdelana sta iz ekološkega slovenskega mleka, kefirnih zrn in sadne oz. sadnozelenjavne kaše. Odlikuje ju prijeten in osvežilen okus ter ugodna hranilna sestava, saj vsebujeta zmerno količino sladkorja in sta zato dobrodošla novost med kefirji.
Nagrada za inovativnost v skupini pekovskih izdelkov je prejelo podjetje Spar Slovenija za Kruh z drožmi.
Ima hrustljavo skorjico, vlažno sredico in bogato aromo. Pripravljen je iz pšenične polbele in črne moke, ki so ji dodani otrobi ter zdrob starodavnih žit. Odlikujeta ga visoka vsebnost vlaknin ter znižana vsebnost soli v primerjavi z običajnimi kruhi. Poleg ugodne hranilne sestave, gre tudi za posebnost v postopku izdelave. Kot vzhajalno sredstvo so namreč uporabljene droži, ki jih pripravljajo sami v pekarni.
V skupini namazov je nagrado za inovativnost prejelo podjetje Organa za namaza iz linije Tereza’s choice – Humus rdeča pesa in Mandljev namaz s cimetom in vanilijo.
Zelenjavni namaz Humus rdeča pesa je izdelan iz čičerike in rdeče pese. Je zanimiva alternativa običajnim namazom, saj vsebuje stročnice in zelenjavo, ki ju je potrebno pogosto vključevati v vsakodnevno prehrano. Namaz je vir beljakovin in dober vir prehranskih vlaknin. Mandljev namaz s cimetom in vanilijo pa je po drugi strani odlična alternativa sladkim namazom, saj vsebuje manj sladkorja. Praženi mandlji mu dajejo še posebej dober okus.
Nagrada za inovativnost v skupini testeninam podobni izdelki pritiče podjetju BMM za Gabaroni ekološke čičerikine svedrce in svedrce rdeče leče.
Slovenske ekološke testenine so izdelane iz čičerike ali rdeče leče. Odlikuje jih zanimiv poln okus in posebna aroma, ki se odlično kombinira z raznolikimi omakami. So odličen vir prehranskih vlaknin in rastlinskih beljakovin. Izdelka prestavljata dobrodošlo obogatitev ponudbe izdelkov, pripravljenih brez uporabe žit.
Nagrada za inovativnost v skupini testeninam podobni izdelki pritiče podjetju BMM za Gabaroni ekološke čičerikine svedrce in svedrce rdeče leče.
Slovenske ekološke testenine so izdelane iz čičerike ali rdeče leče. Odlikuje jih zanimiv poln okus in posebna aroma, ki se odlično kombinira z raznolikimi omakami. So odličen vir prehranskih vlaknin in rastlinskih beljakovin. Izdelka prestavljata dobrodošlo obogatitev ponudbe izdelkov, pripravljenih brez uporabe žit.