Razglašena so najbolj inovativna živila leta 2022 | Inovativna živila | Zgodbe o naši super hrani

Razglašena so najbolj inovativna živila leta 2022

Inštitut za nutricionistiko je razglasil najbolj inovativna živila leta 2022. To so živila, proizvedena v Sloveniji in uvedena na tržišče v zadnjem letu.

Osnovna cilja projekta sta ozaveščati potrošnike, da bi lažje prepoznali nova oz. izboljšana živila in spodbujati gospodarstvo pri razvoju živil, predvsem takšnih z ugodnejšo hranilno sestavo in ugodnim vplivom na okolje. Vsa podjetja na razpisu sodelujejo brez stroškov, prejeta nagrada pa jim omogoča možnost promocije izdelkov ob uporabi posebnega znaka.

Na razpisu za najbolj inovativna živila so bila med nabor kandidatov umeščena živila, proizvedena v Sloveniji in uvedena na tržišče v zadnjem letu. Prof. dr. Igor Pravst iz Inštituta za nutricionistiko poudarja: »Gre za nadaljevanje uspešnega projekta, ki smo ga na Inštitutu za nutricionistiko začeli pred sedmimi leti – prvič smo priznanja podelili že leta 2015. Namen projekta je spodbujati inovativnost domačih proizvajalcev pri razvoju živil in na ta način potrošnikom zagotoviti pestrejši izbor kakovostnih živil z več vidikov. Pomemben poudarek pri izboru je na ugodni prehranski sestavi, upoštevamo pa tudi druge vidike inovativnosti, npr. prijaznost potrošniku ter okolju. Tudi pri letošnjem ocenjevanju živil smo zato v prvi vrsti upoštevali hranilno sestavo, saj želimo s projektom spodbuditi ponudbo živil, ki so koristnejša za zdravje.«

Letos prvič posebna nagrada za inovativnost s področja trajnosti

V tokratnem razpisu je bila prvič najavljena tudi posebna nagrada za inovativnost s področja trajnosti. Največ inovativnosti so pokazali na Posestvu Trnulja pri razvoju bio sojinega polpeta Pečenjak, v Engrotušu, kjer so v sodelovanju z Ano Roš in Zavodom za trajnostni razvoj lokalnih skupnosti Renkovci razvili omako s paradižnikom Ana Roš & Tuš, ter v podjetju Graska pri liniji izdelkov Grashka.

Minister dr. Jože Podgoršek je ob letošnji razglasitvi izpostavil: »Domače in globalne razmere so nas v preteklih letih še dodatno naučile spoštovati lokalno pridelano hrano in trdnost oziroma varnost prehranske verige. Zato je zagotavljanje lokalne, regionalne in državne samooskrbe s hrano v povezavi z naprednimi tehnologijami in novimi kakovostnimi prehranskimi izdelki osrednjega pomena za celoten sektor kmetijstva in seveda za našo državo. Ob tem zagotovo potrebujemo nove ideje, nove tehnologije. Ta področja naslavljamo tudi v našem novem strateškem načrtu in jim bomo v novem programskem obdobju skupne kmetijske politike namenili posebno pozornost. Iskreno čestitam vsem letošnjim nagrajencem razpisa za inovativna živila, še posebej tistim, ki so prejeli posebno nagrado za inovativnost s področja trajnosti. Ponosen sem na tako pestro bero nagrajencev in upam, da bodo tudi potrošniki spoznali in seveda posegali po lokalnih, letos nagrajenih inovativnih živilih.«

Nagrajenci 2022:

  • Eta Kamnik za lečin bolognese Natureta,
  • Spar Slovenija za Spar premium kruh z bučno prgo in drožmi ter za namaz iz laškega fižola,
  • Mercator IP za izdelke iz linije Minute: obroki iz kvinoje, polnozrnatega riža in ajde z dodano zelenjavo,
  • Mlekarna Planika za kefir z vitaminom D3,
  • Mlinarjev sin za pirine testenine s sirotko,
  • Engrotuš d.o.o., v sodelovanju z Ano Roš in BeLife, za kombucha hruška z ajdo in pehtranom,
  • Sirarstvo Tinka za proseni desert.

Posebna nagrada za inovativnost pri zniževanju vsebnosti soli:

  • kruh Žito Drožnik in
  • Spar Premium kruh z bučno prgo in drožmi.

Utemeljitev izbora najbolj inovativnih živil leta 2022

Nagrada za inovativnost v skupini omak

Lečin bolognese Natureta
Lečin bolognese Natureta

Lečin bolognese Natureta

Eta Kamnik d.o.o.

Okus bolonjske omake v zelenjavni različici predstavlja odlično izbiro med omakami za testenine. Omaka je pripravljena iz zelene leče in slovenske pasate iz svežih paradižnikov. Njena priprava je hitra in enostavna. Okus omake bo všeč tako odraslim kot otrokom, saj je odličen približek klasični bolonjski omaki. Omaka je vir rastlinskih beljakovin in dobra izbira za vse, ki želijo na enostaven način popestriti svojo prehrano z več zelenjave in stročnicami.

Nagrada za inovativnost v skupini pekovskih izdelkov

Spar Premium kruh z bučno prgo in drožmi
Spar Premium kruh z bučno prgo in drožmi

Spar Premium kruh z bučno prgo in drožmi

Spar Slovenija d.o.o.

Pšenični kruh z bučno prgo, oljem ter bučnimi semeni so v Pekarni Spar razvili v sodelovanju s kuharskim mojstrom Gregorjem Vračkom. Izdelan je ročno, po postopku z dolgim vzhajanjem, značilnim za kruhe z drožmi. Zato je kruh izdelan brez dodanega kvasa. Inovativnost kruha je še, da je pripravljen brez uporabe aditivov ter da je proizvajalec naslovil tudi trajnostni vidik, saj je v kruh vključena bučna pogača ali prga, ki sicer predstavlja ostanek pri pridobivanju bučnega olja. Okus zaznamuje značilna intenzivna aroma bučnic ter hrustljava skorja. Obenem kruh odlikuje tudi ugodna hranilna sestava, saj sodi med kruhe z nižjo vsebnostjo soli, hkrati pa je tudi vir prehranskih vlaknin.

Nagrada za inovativnost v skupini pripravljenih jedi

Linija Minute: obroki iz kvinoje, polnozrnatega riža in ajde z dodano zelenjavo
Linija Minute: obroki iz kvinoje, polnozrnatega riža in ajde z dodano zelenjavo

Linija Minute: obroki iz kvinoje, polnozrnatega riža in ajde z dodano zelenjavo

Mercator IP d.o.o.

Dobro znani liniji Mercator Minute so se pridružili trije novi inovativni izdelki: tibarvna kvinoja s čičeriko, tribarvni miks z zelenjavo ter polnozrnati riž s piščancem, zeleno in korenjem. Nagrajeni izdelki so hranilno bogata in okusna izbira. Predstavljajo priročno pakiran obrok, ki je lahko vedno pri roki, v službi ali na poti, pa tudi doma, ko smo v stiski s časom. Osnovo predstavljajo polnozrnati riž, kvinoja ali ajdova kaša, obogateni z zelenjavo in stročnicami. Z novimi izdelki linije Minute v jedilnik na preprost in okusen način vključimo več zelenjave in stročnic, ki jih v prehrani pogosto ni dovolj.

Nagrada za inovativnost v skupini mlečnih izdelkov

Kefir z vitaminom D3
Kefir z vitaminom D3

Kefir z vitaminom D3

Mlekarna Planika d.o.o. Kobarid

Kefir z vitaminom D3 je fermentiran mlečni izdelek Mlekarne Planika Kobarid, izdelan iz nehomogeniziranega mleka, pridelanega v Zgornjem Posočju. Je osvežilen mlečni napitek z 1,1% mlečne maščobe in naravno visoko vsebnostjo beljakovin. Kefirju je dodan vitamin D3, ki ima pomembno vlogo pri nekaterih funkcijah v našem telesu, prispeva tudi k ohranjanju zdravih kosti, delovanju mišic ter imunskega sistema. Kefir z vitaminom D3 predstavlja okusno popestritev naših jedilnikov.

Nagrada za inovativnost v skupini polnozrnatih izdelkov

Pirine testenine s sirotko
Pirine testenine s sirotko

Pirine testenine s sirotko

Mlinarjev sin d.o.o.

Testenine so izdelane iz pirinega polnozrnatega zdroba, inovativnost pri izdelku pa predstavlja dodatek sirotke, pridelane na slovenskih kmetijah. Testenine izdelujejo v obrtniški družinski delavnici. Posebnost pirinega polnozrnatega zdroba je, da je mlet na kamen, na tradicionalen način, v slovenskem Mlinu Rotar. Testenine so polnega okusa in zanimive oblike,  izvrstno se ujamejo z različnimi omakami. Ker so polnozrnate in so vir beljakovin, bogatijo vsakodnevno prehrano. Zamenjava običajnih žitnih izdelkov s polnozrnatimi povečuje hranilno pestrost prehrane.

Nagrada za inovativnost v kategoriji brezalkoholnih pijač

Kombucha hruška z ajdo in pehtranom Ana Roš & Tuš
Kombucha hruška z ajdo in pehtranom Ana Roš & Tuš

Kombucha hruška z ajdo in pehtranom Ana Roš & Tuš

Engrotuš d.o.o., v sodelovanju z Ano Roš in BeLife d.o.o.

Osvežilna brezalkoholna pijača Kombucha hruška z ajdo in pehtranom je fermentiran napitek, pripravljen na tradicionalen način iz zelenega čaja in slovenske pražene ajde Mlinarstva Rangus. Inovativnost izdelka predstavlja dodatek slovenske suhe hruške in pehtrana, ki prispevata k prijetnemu zakroženemu in uravnoteženemu kislemu okusu. Za recepturo je poskrbela kulinarična mojstrica Ana Roš. Pijača bo všeč vsem ljubiteljem zanimivih okusov, pa tudi tistim, ki zaradi specifičnega okusa prej niso posegali po tovrstnih napitkih.

Nagrada za inovativnost v skupini namazov

Spar Premium namaz iz laškega fižola
Spar Premium namaz iz laškega fižola

Spar Premium namaz iz laškega fižola

Spar Slovenija d.o.o.

Laški fižol spada med tradicionalne slovenske sorte fižola, ki so ga poznale že naše babice. Po navdihu kuharskega mojstra Gregorja Vračka so ga v liniji Spar Premium ponudili v inovativnem namazu. Namaz iz laškega fižola prinaša zanimivo in hranljivo  alternativo mesnim in drugim namazom. Med drugim ga odlikuje visoka vsebnost prehranskih vlaknin, ki jih v prehrani pogosto ni dovolj. S svojim edinstvenim okusom nikogar ne bo pustil ravnodušnega.

Nagrada za inovativnost v skupini desertov

Proseni desert
Proseni desert

Proseni desert

Sirarstvo Tinka

Sirarstvo Tinka iz krajinskega parka Goričko v Prekmurju predeluje kravje, kozje in ovčje mleko na tradicionalen način. Posebnost sirarne je, da za predelavo uporablja lastno mleko in mleko sosednjih kmetij, na katerih skrbijo za sonaravno rejo živali. V proseni desert jim je uspelo vključiti proso, pogosto zapostavljeno žito, ki ima v slovenski kulinariki že dolgo tradicijo, kremni jogurt ter sadno kašo iz višenj s hrustljavimi sončničnimi semeni. Desert je zelo inovativen zaradi sprejemljive vsebnosti sladkorjev, ki je primerljiva celo z manj sladkimi sadnimi jogurti.

Posebna nagrada za inovativnost s področja trajnosti

Pečenjak - bio sojin polpet
Pečenjak - bio sojin polpet

Pečenjak – bio sojin polpet

Posestvo Trnulja

Ekološki sojin polpet Pečenjak je izdelan iz sojine okare, stranskega produkta pri proizvodnji tofuja, ki se kljub hranilno bogati sestavi običajno zavrže. Na posestvu Trnulja pa so sojino okaro vključili v izjemno okusen polpet, ki je odlična izbira za vse, ki želijo  prehrano popestriti s stročnicami. Polpet je izjemno bogat vir rastlinskih beljakovin in prehranskih vlaknin. Polpeti so pakirani zamrznjeni, pripravljeni za hiter in zelo hranljiv obrok. Uporaba sojine okare v proizvodnji živil prispeva tudi k manjšim zavržkom pri pridelavi hrane in trajnostnemu načinu prehranjevanja.

Posebna nagrada za inovativnost s področja trajnosti

Dimljeni namaz z bukovim ostrigarjem
Dimljeni namaz z bukovim ostrigarjem

Linija izdelkov Grashka

Graska d.o.o.

V podjetju Graska se zavzemajo za trajnostni prehranski sistem z zagotavljanjem lokalne pridelave hrane na ekološki način in povečanja ponudbe živil rastlinskega izvora. Razvijajo in proizvajajo okolju prijazna rastlinska živila, ki so hkrati tudi hranljiva in okusna. Pri tem se poslužujejo fermentacije ter drugih naravnih postopkov. Razvili so linijo trajnostno naravnanih izdelkov rastlinskega izvora z atraktivnimi elementi označevanja, ki potrošnika natančno informirajo o sestavi in poreklu sestavin. Ponujajo zelo raznolike izdelke z zanimivo sestavo in okusi, kot so dimljeni ajdovi valji v pikantni in zeliščni različici, dimljen bukov ostrigar ter namaz iz bukovega ostrigarja, fermentirana zelenjava ter izdelki iz fermentiranih stročnic.

Žito d.d. in Pekarna Spar, Spar Slovenija d.d. 

Kruhi
Kruhi

Za proizvajalce je izboljševanje hranilne sestave živil velik izziv, saj pri tem krmarijo med željami potrošnikov, tehnološkimi zahtevami in javno-zdravstvenimi priporočili. Inovacije so še posebej dobrodošle pri pogosto uživanih živilih, kot je kruh. Takšen pristop namreč lahko pomembno prispeva k zniževanju vnosa soli, ki jo želimo v prehrani omejevati. V več slovenskih pekarnah so se s tem izzivom soočili še posebej zavzeto in nekaterim kruhom zmanjšali vsebnost soli tudi za več kot četrtino, v primerjavi z običajnimi kruhi na tržišču. Izpostaviti velja njihovo tehnološko inovativnost, saj gre za zelo okusne kruhe, v katerih potrošniki ne bodo pogrešali dodatne soli. Kot spodbudo za prizadevanja na tem področju nagrado za inovativnost prejmeta podjetje Žito d.d. za kruh Žito Drožnik in Pekarna Spar, Spar Slovenija d.d., za Spar Premium kruh z bučno prgo in drožmi.


Sorodni članki

Najbolj inovativna živila leta 2023

Inštitut za nutricionistiko je z namenom predstavitve izstopajočih inovativnih živil ter podpiranja inovativnosti slovenske živilske industrije že deveto leto zapored razglasil najbolj inovativna slovenska živila. Na razpisu je bilo obravnavanih 79 predlogov, med katerimi so bila izbrana najboljša živila v…

Več...

Znana so najbolj inovativna živila leta 2021

Inštitut za nutricionistiko je razglasil najbolj inovativna živila leta 2021, in sicer: pirin kruh z drožmi Pekarne Geršak (v sodelovanju z Ano Roš), ekološki jogurt domače jabolko kmetije Kukenberger in kastelic, sadni skutici Mu Muki borovnica in malina Ljubljanskih mlekarn,…

Več...

11 slovenskim živilom podeljen naziv „najbolj inovativna živila leta 2020“

Vsaka daljnosežna vizija se običajno začne z majhnimi koraki, ki z zagonom in vztrajnostjo prerastejo v odmevno zgodbo. To pot na področju spodbujanja lokalne super hrane utira tudi projekt Inštituta za nutricionistiko, ki je letos že 6. leto zapored organiziral…

Več...

Najbolj inovativna živila leta 2019

Potrebe današnjega časa zahtevajo tudi prilagoditev prehrane pričakovanjem sodobnega človeka. Pridelovalci in predelovalci hrane razvijajo novosti in svojo ponudbo dopolnjujejo z novimi izdelki, ki jih odlikujejo novi okusi, boljša hranilna sestava ali omejeni aditivi v živilih. Na Inštitutu za nutricionistiko…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem