Novo na trgu: sir s konopljinimi vršički

Posebej zanimivo inovacijo so pred mesecem dni na slovenski trg poslali iz kobariške mlekarne Planika, kjer so v sodelovanju z ekološko kmetijo Ileršič iz Cerknice ustvarili sir s konopljinimi vršički. Pri Planiki obljubljajo, da gre za sir najvišje možne kakovosti, saj je nastal kot kombinacija nehomogeniziranega in stoodstotno slovenskega mleka ter ekološke slovenske industrijske konoplje. Sir, pravijo, je nasploh izvrstno živilo za kombiniranje s konopljo, saj maščobe v mleku zdravju koristnim kanabinoidom omogočijo, da se pri prebavi bolje sproščajo v telo.

Ves proces – torej tako nabiranje, sušenje kot drobljenje – pridobivanja ekološke konoplje v Planikinem siru poteka ročno. Le tak postopek namreč zagotavlja najvišjo kakovost, s tem da je bila sama konoplja pridelana na nadmorski višini 530 metrov v območju Notranjskega regijskega parka, in sicer, kot pravijo pridelovalci, ‘v objemu gozdov, daleč proč od industrije in avtocest.’ Zaradi nadmorske višine so pogoji rasti težji, zaradi česar je sama konoplja še bolj trdoživa kot sicer in temu primerno tvori tudi več učinkovin, ki zaščitno vplivajo na človeško telo.

“Na idejo za razširitev proizvodnje v tej smeri smo prišli, ko sem na televiziji videla neko kmetijsko oddajo, v kateri je bil prispevek o tem, kako Tomaž Ileršič na Rakeku sadi industrijsko konopljo,” pravi direktorica mlekarne Planika Anka Miklavčič Lipušček in dodaja: “To, kar sem videla, me je tako navdušilo, da sem našim dekletom v laboratoriju predlagala, da bi lahko v tej smeri razvili kak produkt. In od tu naprej je šlo vse kot po maslu. Gospod Tomaž je prišel k nam na obisk in nam še dodatno razširil obzorja o tem, kako zdravilna je konoplja – kako blagodejno vpliva na človeški organizem in kako po krivici je bila nekako potisnjena v pozabo. Včasih, preden je sama rastlina prišla na slab glas, se je tega namreč kar veliko pojedlo. Ko smo potem skupaj razvili izdelek in se začeli pogovarjati s trgovci, smo odkrili, da je trg zelo dobro pripravljen na take inovacije. Tudi v naši trgovini smo med kupci naleteli na izjemno pozitiven odziv. Na podlagi tega smo sklenili, da bomo v prihodnosti še nadgradili našo ponudbo, ampak zaenkrat je tu sir, ki je, poudarjam, nastal iz zelo kakovostnega mleka iz Posočja, iz naših slovenskih hribov, pa tudi sam tehnološki postopek izdelave je enak kot pri naših drugih, bolj konvencionalnih sirih. Zato tudi tistim malce bolj previdnim kupcem predlagam, naj ga poskusijo in se pustijo prepričati, da industrijska konoplja vsekakor sodi na moderni slovenski jedilnik!”


Sorodni članki

INFOGRAFIKA: "izbrana kakovost - Slovenija" KMEČKI

Izbiramo težje poti, ki vodijo do kakovostnih izdelkov

Pred vami je še en zanimiv in oseben pogled v življenje, delo in razmišljanje slovenskih predelovalcev mleka. Sogovornica je bila tokrat direktorica Mlekarne Krepko Sandra Turnšek. Zaupala nam je, kaj je bistveno za visoko kakovost njihovih mlečnih izdelkov – izbira…

Več...

Mleko v Sloveniji prirejamo predvsem na družinskih kmetijah, kjer ima vsaka krava svoje ime

Jasno je, da je pridelava mleka v Sloveniji nekaj posebnega – mleko se večinoma prideluje na manjših do srednje velikih družinskih kmetijah. Ogromnih mlečnih farm, kakršne so prisotne v državah z intenzivno prirejo mleka, v Sloveniji skorajda ne poznamo. Kakšne…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem