Prvo sadje z označbo »izbrana kakovost«!

Po tem, ko je bila v marcu potrjena specifikacija, imamo tudi v sektorju sadja že prve certificirane pridelovalce. V drugi polovici maja bo tako luč ugledala prva označba izbrana kakovost – Slovenija, in sicer na jagodah. Vida Hribar z domačije Kostevc  je ena izmed prvih, ki je prejela certifikat in sicer kot pridelovalec jagod, sliv, hrušk, malin in češenj. Zakaj so se odločili za certificiranje sta nam povedala Vida in Srečko Hribar.

Gre za prostovoljno označevanje pridelkov. Kaj za vas pomeni »izbrana kakovost«?

Pomembno nam je, da našim strankam ponudimo samo dobro sadje. Že pred 25 leti smo vpeljali integriran način pridelave in zdaj želimo predstaviti tudi to našo prednost, da so naši pridelki slovenski. Da so iz bližine. To je pomembna lastnost našega sadja in prednost pred mnogimi drugimi ponudniki.

Izbrana kakovost tudi v sektorju sadje.

Seznam vseh certificiranih proizvajalcev.

Povejte nam še enkrat, kaj v praksi pomeni »iz bližine«?

Ker vemo, da bomo dostavljali na kratko razdaljo si lahko privoščimo, da sadje obiramo šele takrat, ko je zares dozorelo, saj ga takoj odpeljemo h kupcu. Z obiranjem začnemo res že zgodaj zjutraj, da lahko naše sveže obrane jagode dostavimo še istega dne, kot jih naberemo, oziroma naslednji dan med peto in osmo uro zjutraj, ko jih večina naših kupcev že potrebuje. Praktično grejo z njive na krožnike, le tako je sadje res dozorelo in sveže. Z zaščitnim znakom »izbrana kakovost – Slovenija« bomo sporočili ravno to.

Torej gre za večja naročila?

Drži. Sicer sadje prodajamo tudi na domačiji, vendar pa imamo kar nekaj večjih naročnikov, kot so šole, vrtci, pa tudi hoteli, ki dostavo pričakujejo že takoj zjutraj. In prav je tako. Izbirajo svežo slovensko hrano in jo ponudijo svojim varovancem in gostom. Tako sadje je najboljše.

Označba bo, pravite, na nalepki?

Tako je, vse naše gajbice bodo opremljene z zaščitnim znakom »izbrana kakovost«. Deklaracije že čakajo na prve jagode. Trenutno so jagode še zelene, bodo pa začele kmalu rdečeti, tako da jih bomo verjetno prihodnji teden že lahko obirali.

Kaj pa vas je spodbudilo k temu, da ste pridobili certifikat?

Že dolgo časa smo razmišljali o tem, da je potrebno izpostaviti naše sadje. Domače, lokalno, iz bližine. Tak sistem smo že dolgo čakali. Spremljali smo dogajanje že pri mesu in mleku in veseli smo, da je prišlo na vrsto tudi sadje. Kar hitro smo se odločili za sodelovanje. Preverili smo, če zadoščamo vsem standardom v specifikaciji in ugotovili, da naše delovanje ustreza vsem pogojem. Zato smo se le še prijavili v certificiranje in postopki so stekli.

Prodajate sadje tudi za predelavo?

Niti ne. Prodajamo sveže sadje. Zdaj bodo najprej jagode, potem pa postopno še druge vrste.

Skoraj ne upam vprašati, kakšna letina se obeta?

Zaenkrat kaže, da bomo kar zadovoljni, čeprav bo v naslednjih tednih o pridelku odločalo predvsem vreme, saj imamo sadovnjake še vedno brez zaščite proti toči, le nekaj jagod imamo pokritih s tuneli. Temu posvečamo kar nekaj pozornosti, saj je vreme v zadnjem času res nepredvidljivo in postopno skušamo naše nasade zaščititi. A ne gre vse naenkrat.

Povejte, se po vseh teh letih še vedno razveselite, ko se prvi cvetovi začnejo spreminjati v plodove in potem, ko se ti začnejo barvati?

Seveda, sadjarstvo je naše veselje in naš kruh. Vsaka letina s seboj prinese nove izzive, veselimo se vsakega cveta in vsakega ploda, vsa skrb pa iz naših src pade šele takrat, ko je naše sadje prodano in z veseljem pojedeno, da se kupci radi vrnejo k nam.

__________________

Naj poiščemo lokalnega pridelovalca svetuje tudi Andreja Brence v prispevku Slovenci, jejmo več (slovenskih) jagod!

Kakšno prepoznati sveže in dozorele jagode preberite v pogovoru z dr. Darinko Koron.

Označbo »izbrana kakovost – Slovenija« smejo uporabljati izključno certificirani pridelovalci in predelovalci sadja, katerih pridelava in predelava sta podvrženi dodatnemu nadzoru neodvisne kontrolne organizacije (certifikacijskega organa), več o tem pa si lahko preberete v prispevku Potrjena specifikacija »izbrana kakovost« za vse vrste sadja.

Slovenci zaužijemo premalo sadja, le 200 gramov dnevno. Priporočen dnevni vnos za odrasle je od 450 do 650 gramov sadja in zelenjave. Glede na oceno dnevno zaužitih količin zelenjave, bi bilo potrebno vnos podvojiti.  Več o tem boste našli na tej povezavi.

Na tej povezavi lahko preberete o javnem naročanju in pomenu hrane v javnih inšitucijah, tako vrtcih in šolah, kot tudi v zdravstvenih inštitucijah ali domovih za starejše občane.


Sorodni članki

Prleška tünka

Prleška tünka je živilo z zaščiteno geografsko označbo. To je evropska shema kakovosti, ki zajema pridelke ali živila, ki izvirajo iz določene regije, kraja ali države, pri kateri je povezava med geografskim območjem in končnim proizvodom manj tesna kot pri…

Več...

Mala čebela rešuje veliki svet

Svetovni dan čebel (World Bee Day) bomo letos, ravno na pobudo Slovenije, praznovali prvič. Čebelica za pridnost v šoli, kranjska čbelica, panjske končnice, zdravilni čebelji izdelki, ljudski pregovori, apiturizem, čebelarske poti … Toliko pomembnih stvari pri nas je povezanih z…

Več...

Česar o čebeli morda še ne veste

Najstarejša čebela na svetu je stara sto milijonov let; seveda gre za najstarejši najdeni fosil. Našli so ga v rudniku na Burmi, odlično pa se je ohranil v jantarju. Že stare civilizacije, Egipčani, Babilonci, stari Grki, Sumerci in drugi, so…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v vaši regiji ter v celotni Sloveniji?
Ostani na tekočem