Najslajša je jagoda, ki je popolnoma dozorela na rastlini, se lesketa, ima neovenelo čašo in vabi z mikavno aromo

V socialnih omrežjih smo že zasledili posnetke pridnih gospodinj z letošnjo jagodno marmelado. A res bi zelo težko verjeli, da so bile te aprilske jagode lokalnega porekla. Zaradi dolgih poti so bile verjetno obrane še nedozorene in tako tudi še niso razvile pravega okusa. Kako pa prepoznati prave, slastne slovenske jagode in kdaj bodo letos na voljo, smo vprašali dr. Darinko Koron, strokovno raziskovalno sodelavko na Oddelku za sadjarstvo, vinogradništvo in vinarstvo pri Kmetijskem inštitutu Slovenije. Še nasvet: Če ob vabljivi stojnici nismo prepričani v poreklo in pridelovalca, lahko prodajalca tudi vprašamo za ime pridelovalca, ki pa ga vedno lahko tudi pokličemo in preverimo pristnost informacije.

Slovenci zaužijemo premalo sadja, le 200 gramov dnevno. Priporočen dnevni vnos za odrasle je od 450 do 650 gramov sadja in zelenjave. Glede na oceno dnevno zaužitih količin zelenjave, bi bilo potrebno vnos podvojiti.  Več o tem boste našli na tej povezavi.

Začnimo z jagodami, kdaj so te najboljše?

Najboljše so tiste, obrane ob zmernih temperaturah. Na njihovo kakovost negativno vplivajo dolga deževna obdobja, toplotni šoki, pretirano namakanje ali gnojenje, prezgodnje obiranje (še nedozorelih plodov), pa tudi obiranje v vročini in seveda predolgo obdobje od obiranja do ustreznega skladiščenja v ohlajenih prostorih.

April je bil letos topel, kdaj po vašem mnenju lahko pričakujemo slovenske jagode?

V letošnji sezoni bodo jagode nekoliko pozne. Mislim, da bo glavnina v sredini maja, torej nekje po 15. maju. Največ pridelovalcev je v Posavju, kjer imajo jagode en teden do deset dni pred osrednjo Slovenijo. V Sloveniji imamo zelo veliko možnost oskrbe z jagodami v zelo dolgem obdobju. Začne se torej v Posavju, nadaljuje na Štajerskem in v Prekmurju, za tem v osrednji Sloveniji, nato pa še v višinskih nasadih. Pridelek najprej obiramo v pokritih nasadih in kasneje v nasadih na prostem, a teh je zelo malo. V Sloveniji je posajenih največ jagod sorte clery, ki je zelo kakovostna.

 

Jagode sorte clery v času cvetenja in zorenja.

Z njive v skodelico

Sveže obrane jagode lahko kupite neposredno na kmetijah, nekatere od njihh pa vsako leto vabijo k samoobiranju – s svojo embalažo vas povabijo na njivo, kjer si naberete sadežev, kolikor vas je volja. Ne pozabite: letina in torej tudi količina, je odvisna od vremena. Vabimo vas, da preiščete splet, tule pa je nekaj bližnjic:

Po Sloveniji

Gradišče pri Lukovici,
Begunje na Gorenjskem, Dobrnič,

Beltinci – Panvita,
Brod v Podbočju

Zdole

Kaj lahko kupci naredimo, da bomo na različnih stojnicah kupili zares slovenske jagode?

Problematika z izvorom jagod in tudi drugega sadja na stojnicah ob cesti ima že zelo dolgo zgodovino. Že pred leti smo o tem govorili na posvetu o jagodah na Kmetijskem inštitutu Slovenije, celo s predstavitvijo s strani inšpekcije. Kljub temu se je največji premik zgodil lani, ko je k temu intenzivno na terenu pristopila inšpekcija in so o tem poročali tudi mediji. Zdi se mi, da je pri tako agresivnem načinu prodaje, ki jo imajo obcestni prodajalci, to edini način.

Nujno je potrebna informacija o pridelovalcu. Pomembno je, da inšpektorji to preverjajo. Kupci pa lahko največ naredimo s tem, da kupujemo neposredno pri pridelovalcu ali da v nakupovalnih centrih preverimo kakovost plodov.

In kako prepoznamo sveže, domače, zdrave jagode?

Najbolj verodostojni znaki svežosti jagode so popolna zrelost plodov (nič belih ali celo zelenih delov ploda), lesk plodov, neovenela čaša in aroma. Za tiste, ki pa želijo ekološko pridelane jagode, najpogosteje poskrbijo pridelovalci sami, preko spletnih strani.

Ali bi lahko rekli, da kateri od ponudnikov posebej odstopa?

Pogosto imajo zelo kakovosten pridelek celo manjši pridelovalci. Ni nujno, da imajo ključni ponudniki, tudi če so slovenski, vedno najboljše jagode. Kljub stalnim nasvetom o doslednosti izvajanja tehnoloških ukrepov, se namreč lahko dogodijo odstopanja, ki se izrazijo na slabši kakovosti plodov.

_____________

Da je slovenska jagoda čudovita, smo že pisali. Ker je Slovenija dežela kratkih razdalj, imajo naše jagode veliko prednost, saj se tiste zjutraj obrane zvečer že lahko znajdejo na kupčevem krožniku. “Odlično spričevalo slovenski jagodi podeljuje tudi naše podnebje, ki ji s svojimi nekoliko hladnejšimi nočmi omogoča vrhunsko kakovost. Za povrh pa je pri nas dovoljeno uporabljati občutno manj fitofarmacevtskih sredstev kot v tujini”, pravi Andreja Brence, svetovalka za sadjarstvo v Kmetijsko gozdarskem zavodu Novo mesto. Preberite več

Najslajša je jagoda, ki je popolnoma dozorela na rastlini, se lesketa, ima neovenelo čašo in vabi z mikavno aromo
Ocenite stran


Sorodni članki

Slovenci, jejmo več (slovenskih) jagod!

Kaj človeku na vrel poletni dan lepše poboža grlo kot pravkar utrgana sočna jagoda? Pridelava in potrošnja tega žlahtnega sadeža sta tako kot po svetu tudi pri nas v porastu, o čemer najbolje priča podatek, da smo ga še leta…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem