Naše super sadje – sadje iz bližine | Naša super hrana - Slovensko sadje

Naše super sadje – sadje iz bližine

K shemi »Izbrana kakovost – Slovenija« so ta mesec pristopili tudi slovenski sadjarji. S to potezo izkazujejo svojo skrb za slovenskega potrošnika, saj bodo v interesu boljše prepoznavnosti ter zagotavljanja izvora in kakovosti svojih pridelkov deležni še večjega nadzora. Vendar hkrati želijo potrošniku še posebej predstaviti slovensko sadje iz bližine. 

Slovensko certificirano sadje se bo od druge ponudbe na policah trgovin ločevalo po že uveljavljenem zaščitnem znaku »Izbrana kakovost – Slovenija, država pridelave in predelave«, ki je bilo do nedavnega v uporabi le za mleko, mlečne izdelke ter perutninsko in goveje meso.

Znak Izbrana Kakovost Slovenija

Raznovrstna prehrana z rednim uživanjem tako sadja kot tudi zelenjave lahko bistveno pripomore k boljšemu počutju in zdravju. Sadje poleg vode (75 -95 %) vsebuje veliko vitaminov (vitamini C, A, B – kompleks), vlaknin (celuloza, hemiceluloza, pektin), sadnih kislin (jabolčna, limonska), mineralov ter ogljikovih hidratov. Delež sestavin pa se pri različnih sadežih močno razlikuje (vir: Inštitut za nutricionistiko).

Slovensko sadje v shemi Izbrana kakovost

Zaščitni znak »Izbrana kakovost – Slovenija« na sadju bo potrošnikom zagotavljal nadstandardno kakovost proizvodov, dodaten nadzor nad pridelavo in predelavo sadja (kadar je predelano) ter obenem potrjeval, da je sadje v celoti pridelano in predelano v Sloveniji. »Če bo šlo po načrtih, bodo sadjarji lahko že konec leta pridobili certifikat. Radi bi, da se promocijska kampanja slovenskega sadja čim prej začne,« pravi Janko Stojkovič, podpredsednik sektorskega odbor za sadje in direktor Kmetijske zadruge Selnica ob Dravi.

Kratke transportne poti, obiranje v času optimalne zrelosti, večja vsebnost vitaminov in mineralov, boljši okus, podpora slovenskemu kmetu

Poznate slovenska jabolka? Preberite katere sorte jabolk pridelujemo v Sloveniji ter kakšne lastnosti in okus ima posamezna sorta: Letak jabolka.

Zaščitni znak »Izbrana kakovost – Slovenija« na sadju bo potrošnikom zagotavljal nadstandardno kakovost proizvodov, dodaten nadzor nad pridelavo in predelavo sadja ter obenem potrjeval, da je sadje v celoti pridelano in predelano v Sloveniji.

Za označevanje sadja z zaščitnim znakom »Izbrana kakovost – Slovenija«, mora sadje dosegati nadstandardne kakovostne kriterije, ki so si jih slovenski sadjarji sami predpisali in se obvezali, da jih bodo izpolnjevali:

  • ob spravilu mora sadje dosegati optimalno stopnjo suhe snovi, lupinarji pa določeno vsebnost vlage. S tem se potrošniku zagotavlja, da je sadje ob pobiranju optimalno zrelo in je »polnega okusa«.
  • Za sadje z označbo »Izbrana kakovost – Slovenija« ni dovoljena uporaba digestata in komposta iz komunalnih čistilnih naprav, kapacitete 500 PE in več.
  • Predpisan je omejen letni vnos dušika v tla na ha po posameznih vrstah sadja, širina herbicidnega pasu ne sme presegati povprečja 1/3 neto površine nasada ob pogoju, da je medvrstni prostor zatravljen.
  • Raba fitofarmacevstkih sredstev je omejena le na tista, ki so registrirana v Sloveniji in se uporabljajo pri integrirani oziroma ekološki pridelavi sadja.
  • Spravilo jabolk se izvede skladno s priporočili strokovne službe glede napovedi zrelosti, kar je ključno za okusnost in kakovost jabolk tudi pri prodaji.
  • V specifikaciji so predpisani tudi pogoji:
    • predelave sadja,
    • skladiščenja in
    • priprave za trg pri predelovalcu,
    • v hladilnici ali sortirnici ter
    • posebni pogoji trženja za pridelovalce in predelovalce ter za nepredpakirano sadje in izdelke iz sadja.
Češnja
Breskev

Označbo »Izbrana kakovost – Slovenija« smejo uporabljati izključno certificirani pridelovalci in predelovalci sadja, katerih pridelava in predelava sta podvrženi dodatnemu nadzoru neodvisne kontrolne organizacije (certifikacijskega organa), še več pa si lahko preberete v tem prispevku.

Uživanju sadja bi morali posvetiti več pozornosti.

Sodeč po nedavni raziskavi, ki jo je za Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano izvedla raziskovalna agencija Aragon, Slovenci dnevno zaužijemo 200 gramov sadja, kar ne zadošča dnevnim potrebam. Poleg sadja je pomembno tudi, da v telo vnesemo zadostno količine zelenjave.

Potrošniki, ki so sodelovali v raziskavi, so potrdili prepoznavnost znaka Izbrana kakovost – Slovenija.

Sliva

Po podatkih Ministrstva za zdravje Svetovna zdravstvena organizacija priporoča vključenost sadja v najmanj dva dnevna obroka in vključenost zelenjave v najmanj treh dnevnih obrokih. Sadje in zelenjava so živila, ki vsebujejo veliko vlaknin, vitaminov in antioksidantov. Če jih ustrezno kombiniramo, dosežemo boljše učinke na zdravje. Za odrasle je priporočen dnevni vnos od 450 do 650 gramov sadja in zelenjave. Glede na oceno dnevno zaužitih količin zelenjave, bi bilo potrebno vnos podvojiti. Dnevno je torej priporočeno zaužiti okrog pol kilograma sadja in zelenjave, od tega zelenjave okrog 300 g. Zaradi večje dozorelosti in višje biološke vrednosti je priporočljiva prednostna izbira sezonskega sadja in zelenjave iz lokalnega okolja.  

Po nakupu pa ne smemo pozabiti, da na kakovost svežih živil vplivamo tudi sami, in sicer z načinom transporta, shranjevanjem in predelovanjem. S shranjevanjem in kuhanjem se vsebnost nekaterih hranilnih snovi v svežih živilih bistveno zniža, zato je zagotovo najboljši in hkrati tudi najbolj zdrav način, da sveže sadje in zelenjavo čim hitreje pojemo ali uporabimo.

Ozaveščenim potrošnikom bo lažje izbirati

Najpomembnejša dejavnika nakupa na deklarativni ravni sta namreč svežina sadja in z njo povezana zrelost sadežev. Kar 31 odstotkov potrošnikov je posebej pozornih na poreklo, kjer potrošniki ločujejo pri izbiri med lokalnim/slovenskim poreklom in Balkanom, Evropo ali celo ostalim delom sveta. Ista skupina potrošnikov je pozorna tudi na odsotnost uporabe pesticidov in celo na oznake BIO/EKO, so ugotovili v Aragonovi raziskavi.

V zadnjem času vse večkrat posežemo tudi po smoothijih. Da bi ohranili in zaužili čim več vitaminov, si napitek sveže pripravimo sami in ga čim prej zaužijemo. Predvsem pa je pomembno, da sadje in zelenjavo uživamo v zadostnih količinah!


Sorodni članki

Kako rokovati s sadjem in zelenjavo

Sadje in zelenjava sta osnova zdrave prehrane, vendar pa je zelo pomembno, da z njimi pravilno rokujemo. Tako poskrbimo, da je hrana varna za uživanje in blagodejna za naše dobro počutje. Sadje in zelenjava sta stalnica na našem jedilniku, zato…

Več...

Na policah trgovin tudi v spomladanskih mesecih najdemo lokalno sadje

Lepota pomladi je v prebujanju narave in razcvetu rastlin, tudi sadnih dreves, na katerih se pasejo čebele in drugi opraševalci. S prvimi sončnimi žarki se tako začne nova sezona pridelave sadja. Še preden dozorijo prvi sadeži letošnje pridelave, lahko v…

Več...

Začenja se novo programsko obdobje za sektor sadja

Z začetkom leta 2024 sektor sadja vstopa v že tretje triletno programsko obdobje, v okviru katerega bo kmetijsko ministrstvo v sodelovanju s slovenskimi pridelovalci in predelovalci sadja izvajalo različne promocijske aktivnosti, ki bodo namenjene splošni promociji sadja in promociji sadja…

Več...

Uživajmo sezonsko slovensko sadje skozi celo leto

V Sloveniji vse leto pridelujemo kakovostno sadje iz bližine, zato imamo lahko vse leto na dosegu roke domačo zalogo vitaminov. Slovenski sadjarji namreč pridelujejo tako pečkato sadje, kot so jabolka in hruške, kot tudi koščičasto, denimo breskve in češnje. Na…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem