Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >

Kupujmo domače in podprimo lokalno gospodarstvo

Lokalno pridelana hrana ima v primerjavi z uvoženimi pridelki marsikatero prednost, z nakupom lokalno pridelane in predelane hrane pa storite tudi majhen, a pomemben korak v podporo lokalnemu gospodarstvu. Lokalna trajnostna oskrba ima širši družbeni pomen, saj z večanjem obsega potrošnje lokalnih pridelkov in proizvodov skrbimo za širšo družbeno dobrobit – med drugim za ohranjanje delovnih mest, ohranitev in razvoj podeželja ter skladen regionalni razvoj. Po mnenju strokovnjakov zavedanje o pomenu slovenske kmetijske proizvodnje in domače oziroma lokalno pridelane hrane pridobiva na pomenu, še zlasti v sedanjih kriznih časih, ko je hrana postala vrednota. »Resda večina slovenskih kupcev pogleda najprej na ceno proizvoda ali izdelka, v ospredje pa še vedno postavljamo izvor pridelka in ob konkurenčnih oz. primerljivih cenah, če je le mogoče, izberemo lokalno pridelan proizvod,« pravi prof. dr. Jernej Turk, predstojnik Katedre za agrarno ekonomiko in razvoj podeželja ter predsednik Društva agrarnih ekonomistov Slovenije. Lokalni pridelovalec Po njegovih besedah ima lokalna proizvodnja vsaj tri razsežnosti, na katere vplivamo z nakupom: ekonomsko, okoljsko in socialno.

  • Ekonomska komponenta implicira konkurenčnejši agroživilski sektor, kar posredno vodi k večji dostopnosti lokalne hrane po primernih cenah.
  • Večja pozornost namenjena okolju prijaznim tehnikam pridelovanja in večji stopnji zaupanja med kmetijskimi proizvajalci in kupci njihovih dobrin.
  • Potrošniki z nakupom lokalne hrane omogočamo večjo zaposljivost, ohranitev oz. odpiranje novih delovnih mest na podeželju in povečanje ekonomske ter socialne varnosti posameznika.

Sorodni članki

Napotki za filiranje ribe

Naučite se filirati ribo sami, saj jo tako lahko porabite za več jedi. Z malo truda in spretnosti vam bo zagotovo uspelo! Na koncu je dodan tudi video filiranja, ki ga opravi chef Uroš Štefelin.Pri nakupu rib se je najbolje…

Več...

Zakaj kupovati slovenske ribe in školjke?

Naj bodo ribe od naših, slovenskih ribičev, čim večkrat na krožniku. So izredno pomemben del prehrane, na voljo pa nam je zelo bogat izbor tako sladkovodnih kot morskih rib. Na dnu prispevka poglejte tudi seznam ponudnikov slovenskih rib. Ribe in…

Več...

Martinovo je dan vina in dobre kulinarike

Martinovo je najbolj prepoznavno praznovanje v Sloveniji, povezano z vinom in vinsko kulturo. Praznujemo ga 11. novembra in še ves teden. Obeležuje se kot dan, ko iz mošta nastane vino.Martinovo se v Sloveniji obeležuje na god sv. Martina in pri…

Več...

Slovenski zaščiteni kmetijski pridelki in živila

Knjižica / brošura, ki si jo lahko prenesete na spodnji povezavi v slovenskem in angleškem jeziku, je namenjena vsem, ki jih zanimajo zaščiteni kmetijski pridelki in živila, ter pomen zaščite in zaščitnih znakov na embalaži kmetijskih in živilskih proizvodov. Prav…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem