Kupujmo domače in podprimo lokalno gospodarstvo

Lokalno pridelana hrana ima v primerjavi z uvoženimi pridelki marsikatero prednost, z nakupom lokalno pridelane in predelane hrane pa storite tudi majhen, a pomemben korak v podporo lokalnemu gospodarstvu. Lokalna trajnostna oskrba ima širši družbeni pomen, saj z večanjem obsega potrošnje lokalnih pridelkov in proizvodov skrbimo za širšo družbeno dobrobit – med drugim za ohranjanje delovnih mest, ohranitev in razvoj podeželja ter skladen regionalni razvoj. Po mnenju strokovnjakov zavedanje o pomenu slovenske kmetijske proizvodnje in domače oziroma lokalno pridelane hrane pridobiva na pomenu, še zlasti v sedanjih kriznih časih, ko je hrana postala vrednota. »Resda večina slovenskih kupcev pogleda najprej na ceno proizvoda ali izdelka, v ospredje pa še vedno postavljamo izvor pridelka in ob konkurenčnih oz. primerljivih cenah, če je le mogoče, izberemo lokalno pridelan proizvod,« pravi prof. dr. Jernej Turk, predstojnik Katedre za agrarno ekonomiko in razvoj podeželja ter predsednik Društva agrarnih ekonomistov Slovenije. Lokalni pridelovalec Po njegovih besedah ima lokalna proizvodnja vsaj tri razsežnosti, na katere vplivamo z nakupom: ekonomsko, okoljsko in socialno.

  • Ekonomska komponenta implicira konkurenčnejši agroživilski sektor, kar posredno vodi k večji dostopnosti lokalne hrane po primernih cenah.
  • Večja pozornost namenjena okolju prijaznim tehnikam pridelovanja in večji stopnji zaupanja med kmetijskimi proizvajalci in kupci njihovih dobrin.
  • Potrošniki z nakupom lokalne hrane omogočamo večjo zaposljivost, ohranitev oz. odpiranje novih delovnih mest na podeželju in povečanje ekonomske ter socialne varnosti posameznika.

Sorodni članki

11 slovenskim živilom podeljen naziv „najbolj inovativna živila leta 2020“

Vsaka daljnosežna vizija se običajno začne z majhnimi koraki, ki z zagonom in vztrajnostjo prerastejo v odmevno zgodbo. To pot na področju spodbujanja lokalne super hrane utira tudi projekt Inštituta za nutricionistiko, ki je letos že 6. leto zapored organiziral…

Več...

Zakaj je dobro posegati po ekološki lokalni hrani?

Ekološka hrana ni zgolj še en „trend“ na področju prehranjevanja, temveč je dejansko nujen in nepogrešljiv temelj tako za zdravje sodobnega posameznika kot tudi za okolje in družbo kot celoto. Kadar ekološka hrana izvira iz lokalnega okolja, pa se njene…

Več...

Pomembno je uživati dovolj sadja in zelenjave

Sadje in zelenjava sta nepogrešljiv del uravnotežene prehrane, saj ju uvrščamo med biološko visoko vredna živila. Po mnenju NIJZ lahko še posebej z uživanjem lokalno pridelanega sadja in zelenjave izboljšamo zdravje. Sadje in zelenjava sicer vsebujeta relativno manjšo količino energije,…

Več...

Priročnik za zmanjševanje zavržkov v gospodinjstvih, javnih in izobraževalnih ustanovah, pri gostincih in trgovcih

Proizvodnja hrane se bo do leta 2050 morala povečati za 70 %, da bi zadovoljila potrebe naraščajočega števila prebivalstva, po drugi strani pa globalno zavržemo tretjino vse pridelane hrane. Po nekaterih podatkih ima zavržena hrana celo večji vpliv na podnebne…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem