Kupujmo domače in podprimo lokalno gospodarstvo

Lokalno pridelana hrana ima v primerjavi z uvoženimi pridelki marsikatero prednost, z nakupom lokalno pridelane in predelane hrane pa storite tudi majhen, a pomemben korak v podporo lokalnemu gospodarstvu. Lokalna trajnostna oskrba ima širši družbeni pomen, saj z večanjem obsega potrošnje lokalnih pridelkov in proizvodov skrbimo za širšo družbeno dobrobit – med drugim za ohranjanje delovnih mest, ohranitev in razvoj podeželja ter skladen regionalni razvoj. Po mnenju strokovnjakov zavedanje o pomenu slovenske kmetijske proizvodnje in domače oziroma lokalno pridelane hrane pridobiva na pomenu, še zlasti v sedanjih kriznih časih, ko je hrana postala vrednota. »Resda večina slovenskih kupcev pogleda najprej na ceno proizvoda ali izdelka, v ospredje pa še vedno postavljamo izvor pridelka in ob konkurenčnih oz. primerljivih cenah, če je le mogoče, izberemo lokalno pridelan proizvod,« pravi prof. dr. Jernej Turk, predstojnik Katedre za agrarno ekonomiko in razvoj podeželja ter predsednik Društva agrarnih ekonomistov Slovenije. Lokalni pridelovalec Po njegovih besedah ima lokalna proizvodnja vsaj tri razsežnosti, na katere vplivamo z nakupom: ekonomsko, okoljsko in socialno.

  • Ekonomska komponenta implicira konkurenčnejši agroživilski sektor, kar posredno vodi k večji dostopnosti lokalne hrane po primernih cenah.
  • Večja pozornost namenjena okolju prijaznim tehnikam pridelovanja in večji stopnji zaupanja med kmetijskimi proizvajalci in kupci njihovih dobrin.
  • Potrošniki z nakupom lokalne hrane omogočamo večjo zaposljivost, ohranitev oz. odpiranje novih delovnih mest na podeželju in povečanje ekonomske ter socialne varnosti posameznika.
Kupujmo domače in podprimo lokalno gospodarstvo
5 (100%) št. ocen: 1


Sorodni članki

OBVESTILO - Sektor sadja mora plačevati prispevek za promocijo s 1.1.2019

Na podlagi objavljenega Naznanila o prejetju sklepa Evropske komisije o združljvosti državne pomoči s Pogodbo o delovanju EU (Uradni list RS, št. 82/2018 z dne 21.12.2018), se s 1.1.2019 začne plačevati prispevek v sektorju sadja za programsko obdobje od 1.1.2018…

Več...

Med je zdrav!

slika vir: Čebelarska zveza Slovenije Za naše prednike je med predstavljal edino sladilo še pred začetkom industrijske proizvodnje sladkorja. Sodi med 10 najpogosteje potvorjenih živil, zato je pomembno, da ga poznamo. Danes v svetu poznamo več kot 300 vrst medu. Veliko…

Več...

Kislo zelje utrjuje našo moč

Za nami je veseli december, ki ima veliko posebnosti: v njem kar trije dobri možje nosijo darila in dobrote, je mesec najkrajših dni v letu, ko nam odpornost nekoliko zaniha, hkrati pa je to mesec številnih praznovanj. S prijatelji in…

Več...

OBVESTILO o ustavitvi plačila prispevka za promocijo v sektorjih MESO in MLEKO

Ustavitev plačila prispevka v sektorju MESA s 1.1.2019 Ustavitev plačila prispevka v sektorju MLEKA s 1.1.2019

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem