Kako rokovati s sadjem in zelenjavo | Sadje, Zelenjava | Prehranski nasveti

Kako rokovati s sadjem in zelenjavo

Sadje in zelenjava sta osnova zdrave prehrane, vendar pa je zelo pomembno, da z njimi pravilno rokujemo. Tako poskrbimo, da je hrana varna za uživanje in blagodejna za naše dobro počutje.

Sadje in zelenjava sta stalnica na našem jedilniku, zato je dobro vedeti, na kaj vse moramo biti pri rokovanju pozorni. S pravilnim načinom lahko zmanjšamo nevarnost okužbe oziroma zastrupitve ter posledice vnosa škodljivih kemijskih snovi. Pripravili smo nekaj napotkov, ki vam lahko pri tem pomagajo.

Pri nakupu skrbno preverimo stanje plodov

Pri nakupu bodimo pozorni, da sadje in zelenjavo skrbno pregledamo. Pozorni smo na poškodbe, vidne znake gnilobe, na plesen in uvele plodove. Narezano očiščeno sadje in zelenjavo kupimo le v primeru, da so narezani kosi videti sveže, pozorni pa smo tudi, da je vsebina ustrezno pakirana in shranjena v hladilniku.

shranjevanje sadja in zelenjave v hladilniku

V hladilniku sadje in zelenjavo ločujemo od drugih živil

Doma je potrebno poskrbeti, da sta sadje in zelenjava v hladilniku ločena od drugih živil, še posebej od mesa in sirov. Pozorni smo tudi, da za rezanje surovega sadja in zelenjave uporabljamo izključno desko, namenjeno samo tem živilom. Če sta bila sadje ali zelenjava v stiku s surovim mesom, piščančjim mesom ali ribami in jih kasneje ne boste toplotno obdelali, jih je potrebno zavreči.

S hrano ravnajmo skrbno

Priporočljivo je, da plodove pred uživanjem temeljito operemo in, če je mogoče, tudi olupimo. Tako lahko zmanjšamo možnost prisotnosti neželenih mikroorganizmov ali sledi kemikalij. S pravilno pripravo in shranjevanjem bomo poskrbeli, da bomo iz sadja in zelenjave vedno dobili najboljše.

Pri toplotno obdelanih živilih smo še posebej pozorni na shranjevanje

Pomembno je, da sadje in zelenjavo tudi doma shranjujemo na primerni temperaturi in v prostoru, nedostopnem škodljivcem. Posebno pozornost namenimo shranjevanju toplotno obdelanega sadja ali zelenjave, saj moramo tovrstna živila nemudoma shraniti v hladilniku, da preprečimo razvoj mikroorganizmov. Posoda mora biti pokrita in ločena od drugih živil.

pranje čebule pod tekočo vodo

Veste, kako pravilno očistiti sadje in zelenjavo?

Pred in po čiščenju sadja in zelenjave si temeljito umijemo roke. Enako pomembno je, da očistimo uporabljen pribor in opremo. Sveže sadje in zelenjavo je treba oprati tudi, preden ju olupimo, da ne bi z mikroorganizmi in kemijskimi onesnaževali s površine lupine kontaminirali notranjosti plodov. Tudi jagodičasto sadje, zeleno solato in druge vrste sadja in zelenjave operemo pod curkom pitne vode. Pri pranju sadja in zelenjave nikoli ne uporabljamo čistilnih sredstev.

Izbirajmo lokalno sadje in zelenjavo

Z izbiro lokalnega sadja in zelenjave se lahko izognemo številnim neprijetnostim, saj plodovi ne prepotujejo dolgih razdalj in so manj obdelani s škropivi in drugimi sredstvi. Prav tako so obrani tedaj, ko so ustrezno zreli, poleg tega pa manj časa ostajajo v hladilnicah. Če si želite zagotoviti najvišjo kakovost sadja, priporočamo, da izberete sadje z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«, saj je to kontrolirano tudi s strani neodvisnih certifikacijskih organov.

Oglejte si tudi video nasvet, kako ravnati s koščičastim sadjem

Deloma povzeto po: Prehrana.si


Sorodni članki

Zakaj naj bodo lokalno pridelana jabolka in hruške stalnica v naši prehrani?

V Sloveniji jabolka in hruške že stoletja veljajo za osnovno živilo, ki ga najdemo v skoraj vsakem gospodinjstvu. Ko govorimo o izbiri sadja za vsakdanjo prehrano, bi morali dati prednost lokalno pridelanim jabolkom in hruškam. Lokalno pridelana jabolka in hruške…

Več...

Zakaj je dobro izbrati sadje z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«?

Kadar stojimo pred policami, polnimi svežega sadja, je izbira pravega izdelka pogosto izziv. Kako vedeti, katero sadje je resnično kakovostno in sveže? V poplavi različnih izdelkov, ki so na voljo, lahko hitro postanemo zmedeni. Oznaka »izbrana kakovost – Slovenija« nam…

Več...

Najbolje je posegati po lokalno pridelanem sadju

V današnjem svetu, kjer je ponudba sadja raznolika in dostopna skozi vse leto, se pogosto znajdemo pred izzivom, ali izbrati eksotično sadje iz oddaljenih dežel ali poseči po domačem sadju. Preberite, zakaj je najbolje posegati po lokalno pridelanem sadju.Eden izmed…

Več...

Slive – kraljice poznopoletnega časa

Lahko so suhe kot odvajalo, sveže kot hrana za možgane, gurmani prisegajo na kombinacijo s siri, v solati in še kaj… slive.Sezona slastnih sliv je že v polnem zamahu, z njimi pa se bomo lahko sladkali še vse do oktobra.…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem