Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >

Jabolka bi lahko bila rešitev 😊

V petek, 3.4.2020 je bil na “Fruitnet.com” objavljen zanimiv prispevek avtorja Fred Meintjes, ki izpostavlja, da bi lahko bilo uživanje svežih jabolk v boju proti novemu koronavirusu celo zmagovita kombinacija.

Originalen prispevek v angleščini je objavljen na tej povezavi: http://www.fruitnet.com/eurofruit/article/181383/apples-could-offer-something-extra

Vabimo vas, da si ga preberete 😊.

V nadaljevanju povzemamo nakaj bistvenih ugotovitev iz prispevka, ki jih je izpostavil Fred Meintjes (2020):

  • Z namenom krepitve svojega imunskega sistema potrošniki vedno bolj iščejo zdrave načine prehranjevanja in se v teh negotovih časih raje poslužujejo lokalne hrane, ki jo najbolje poznajo.
  • V zadnjem mesecu se je poraba jabolk, hrušk in banan povečala.
  • Španski strokovnjaki zagotavljajo, da uživanje citrusov pomaga pri preskrbi telesa s pomembnimi vitamini proti virusnim obolenjem. Prav tako je znano, da imajo citrusi višje količine vitamina C, ki krepi imunski sistem.
  • Dejstvo je, da vsi sadeži doprinesejo in pomagajo h krepitvi imunskega sistema Študije kažejo, da bi lahko bila jabolka učinkovita v boju proti novemu koronavirusu.
  • Jabolko je najboljši vir prehranskih polifenolov – številne študije so pokazale, da so polifenoli v jabolkih učinkoviti antioksidanti.
  • Polifenoli ščitijo pred različnimi nevrološkimi in rakavimi obolenji in tudi pred sladkorno boleznijo in dugimi boleznimi.
  • V jabolčnih olupkih se skriva pravi zaklad – študije kažejo, da imajo jabolčni olupki visoko vsebnost kvercetinskih glikozidov. Kvercetin je znan po svoji nalogi učinkovitega »čistilca prostih radikalov« v organizmu.
  • In kakšne povezave imajo vse te lastnosti pri boju proti novemu koronavirusu?
    • Raziskovalci z računalniškimi modeli intenzivno iščejo strukturo molekule, ki bi lahko blokirala receptorje v človeških celicah, na katere se novi koronavirus pritrdi (kot ključ v ključavnico).   
    • Po molekularni strukturi bi kvercetin lahko bil ključ, ki bi se pritrdil na receptorje celice in tako onemogočil pritrjevanje novega koronavirusa na receptorje celice.
    • Določene „in vitro“ študije po epidemiji SARS so pokazale, da kvercetin lahko onemogoči pritrjevanje virusov iz družine koronavirusov na človeško celico. Pri tem velja opozoriti, da gre za manjše študije, ki še niso klinično potrjene.
    • Dejstvo je, da je lahko kvercetin koristen v boju proti virusnim obolenjem.
    • Dokazano je, da jabolčni olupek vsebuje kvercetin, zato jabolk nikar ne lupite.

Pri vsem tem ne pozabite:

  • da imamo pri nas čez celo leto na razpolago lokalna jabolka, ki so sveža, obrana v polni zrelosti in zelo okusna. Razumljivo, saj je Slovenija dežela jabolk. 😊
  • pregovor pavi: „Eno jabolko na dan odžene zdravnika stran“ . Mi pravimo: Lahko tudi dve ali tri – toliko bolje za naše zdravje.😊
  • Jabolka so najboljša sveža. Odlična so tudi za pripravo sladic, kompotov, posušena kot prigrizek in še bi lahko naštevali. Možnosti uporabe jabolk so neštete. Izkoristite jih! 😊

Naj postane uživanje svežih lokalnih jabolk del našega vsakodnevnega rituala!

Preberite tudi:


Sorodni članki

Lokalna kakovostna jabolka so na voljo vse leto

V času, ko je svet zaradi virusa skoraj obstal, bodo kakovostna domača jabolka in ostalo sezonsko lokalno sadje odličen vir vitaminov in ostalih hranil v naših telesih. Zdaj imamo priložnost, da se zahvalimo lokalnim pridelovalcem in predelovalcem, saj nas bodo…

Več...

Humanitarne organizacije in trgovci na pomoč z razdeljevanjem hrane

V času izrednih razmer zaradi epidemije COVID-19, ko smo se morali praktično čez noč soočiti in sprijazniti z novim načinom življenja, je požrtvovalno in nesebično delo humanitarnih organizacij za marsikatero družino pomenilo svetlo luč na koncu tunela. Marsikomu so s…

Več...

Kmetije z lokalno ponudbo hrane v naši okolici

Neverjetno, kako znamo Slovenci stopiti skupaj. Pobudi, da se prehranjujemo zdravo, z lokalno hrano od lokalnih proizvajalcev, se pridružujejo različne organizacije. Lokalno pridelana sveža hrana slovenskih proizvajalcev je zdaj bolj kot kadarkoli pojem zdravega prehranjevanja, ki nam v borbi proti…

Več...

Vrtičkanje v času krize

Zaradi nekaterih omejevalnih ukrepov, ki so jih v smeri omejevanja širjenja epidemije COVID19 sprejele mnoge države, se bodo cene hrane in živil v prihodnje zelo verjetno začele višati. Podobno se je zgodilo tudi v času zadnje globalne gospodarske krize leta…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem