Lokalna kakovostna jabolka so na voljo vse leto
Kakovostna domača jabolka in ostalo sezonsko lokalno sadje so odličen vir vitaminov in ostalih hranil v naših telesih. Zdaj imamo priložnost, da se zahvalimo lokalnim pridelovalcem in predelovalcem, saj nas bodo v ekstremnih časih prehranili. Le kaj bi bilo, če Slovenija ne bi imela svoje proizvodnje hrane … Podprimo domače! Posegajmo po lokalni hrani, saj se naši proizvajalci vedno trudijo za nas.
Lokalno sadje pridobiva na pomenu
V teh časih nam je važno, da vsebuje sadje, ki ga pojemo, čim več hranil in da obstane čim dlje sveže. In katero sadje je tako? Seveda, sezonsko in lokalno sadje.
Tropsko sadje z drugega konca sveta
Tropsko sadje, ki prispe na naše trgovske police z drugega konca sveta, pogosto začne sojo dolgo pot v hladilnicah na pol dozorelo in pri transportu s pomočjo raznih tretmajev za dozorevanje tudi počasi zori. Tak sadež je sicer lep, vendar brez pravega okusa, žal pa tudi brez polne hranilne vrednosti. Če ste kdaj poizkusili avtohtone sadeže v daljnih deželah, kjer zrastejo in dokončno dozorijo, veste, da okus iste sorte sadja iz naših trgovin ni niti približno tako dober.
No, zdaj bo nekaj časa transporta iz drugih držav bistveno manj, verjetno tudi tropskega sadja na naših policah ne bo toliko. A nič za to, saj nam kakovostno slovensko sadje nudi narava tukaj, pred našim nosom.
Poskusimo raje naša lokalna jabolka
Slovenija ima enkratne pogoje za pridelavo resnično kakovostnih jabolk, kar znajo ceniti tudi države, ki jih že leta uvažajo. Naša dežela je obdarjena z res vrhunsko klimo in vrhunsko zemljo za pridelovanje jabolk. Glede trdote in vsebnosti sladkorjev, ki zagotavljajo optimalno zrelost, so slovenska jabolka resnično nadpovprečna. To potrjujejo tudi meritve kakovosti.
Naši sadjarji se trudijo, da so jabolka pridelana na čim bolj naraven način. Oberejo jih v optimalnem obiralnem oknu, poti od hladilnika do trgovine pa so čim krajše. Tako potrošnik lahko v jabolku užije največ vitaminov, sočnosti in svežine.
Lokalno jabolko ima v sebi toliko koristnih hranil, ki jih v času virusov naše telo še posebej potrebuje, da bi bilo res škoda, če ga spregledamo. Jabolka so naravni vir sladkorjev, prehranskih vlaknin, pektina, koristnih mikroelementov, vitaminov in rastlinskih fenolov. Obširneje smo o tem že pisali tukaj.
Jabolko za vsak okus
Poleg tega se izmed palete različnih sort, ki jih pridelujejo sadjarji v Sloveniji, za vsak okus najde jabolko. Nekatera so bolj sladka, spet druga zelena in kiselkasta, z močnejšim ali mehkejšim olupkom, pa tudi njihova trdota in sočnost se razlikuje od sorte do sorte. Nekatere je potrebo pojesti hitro, druge sorte so hvaležne za skladiščenje. Iz pestre palete sort si lahko izberemo jabolko za zelo različne namene uporabe, iz njih pripravljamo peciva, kompote, čežane, sladice, suhe krhlje in podobno. Poglejte si še več sort jabolk in njihove lastnosti tukaj.
Slike o sortah jabolk in stopnji sladkorja: Vir: Evrosad