Lokalna kakovostna jabolka so na voljo vse leto | COVID 19, Sadje | Prednosti lokalnega okolja
Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >
OBVESTILO za sektor sadja o ponovnem začetku plačevanja prispevka za promocijo od 1.1.2022 dalje!  Preberite več >

Lokalna kakovostna jabolka so na voljo vse leto

V času, ko je svet zaradi virusa skoraj obstal, bodo kakovostna domača jabolka in ostalo sezonsko lokalno sadje odličen vir vitaminov in ostalih hranil v naših telesih. Zdaj imamo priložnost, da se zahvalimo lokalnim pridelovalcem in predelovalcem, saj nas bodo v ekstremnih časih prehranili. Le kaj bi bilo, če Slovenija ne bi imela svoje proizvodnje hrane … Podprimo domače! Posegajmo po lokalni hrani, saj se naši proizvajalci vedno trudijo za nas.

Lokalno sadje pridobiva na pomenu

Trenutno zaradi varnosti lastnega zdravja ne zahajamo več vsak dan v trgovine, s kakšnik receptom za pripravo eksotične sadne sladice v rokah. V trenutku smo pozabili na lepe, barvite sadeže, ki so nas vabili s polic, ko so prej prepotovali pol sveta. V teh časih nam je važno, da vsebuje sadje, ki ga pojemo, čim več hranil in da obstane čim dlje sveže. In katero sadje je tako? Seveda, sezonsko in lokalno sadje.

Tropsko sadje z drugega konca sveta   

Tropsko sadje, ki prispe na naše trgovske police z drugega konca sveta, pogosto začne sojo dolgo pot v hladilnicah na pol dozorelo in pri transportu s pomočjo raznih tretmajev za dozorevanje tudi počasi zori. Tak sadež je sicer lep, vendar brez pravega okusa, žal pa tudi brez polne hranilne vrednosti. Če ste kdaj poizkusili avtohtone sadeže v daljnih deželah, kjer zrastejo in dokončno dozorijo, veste, da okus iste sorte sadja iz naših trgovin ni niti približno tako dober.  

No, zdaj bo nekaj časa transporta iz drugih držav bistveno manj, verjetno tudi tropskega sadja na naših policah ne bo toliko. A nič za to, saj nam kakovostno slovensko sadje nudi narava tukaj, pred našim nosom.

Poskusimo raje naša lokalna jabolka

Slovenija ima enkratne pogoje za pridelavo resnično kakovostnih jabolk, kar znajo ceniti tudi države, ki jih že leta uvažajo. Naša dežela je obdarjena z res vrhunsko klimo in vrhunsko zemljo za pridelovanje jabolk. Glede trdote in vsebnosti sladkorjev, ki zagotavljajo optimalno zrelost, so slovenska jabolka resnično nadpovprečna. To potrjujejo tudi meritve kakovosti.

Evrosad lestvica

Naši sadjarji se trudijo, da so jabolka pridelana na čim bolj naraven način. Oberejo jih v optimalnem obiralnem oknu, poti od hladilnika do trgovine pa so čim krajše. Tako potrošnik lahko v jabolku užije največ vitaminov, sočnosti in svežine.

Lokalno jabolko ima v sebi toliko koristnih hranil, ki jih v času virusov naše telo še posebej potrebuje, da bi bilo res škoda, če ga spregledamo. Jabolka so naravni vir sladkorjev, prehranskih vlaknin, pektina, koristnih mikroelementov, vitaminov in rastlinskih fenolov. Obširneje smo o tem že pisali tukaj.

Sorte in opis jabolk

Jabolko za vsak okus

Poleg tega se izmed palete različnih sort, ki jih pridelujejo sadjarji v Sloveniji, za vsak okus najde jabolko. Nekatera so bolj sladka, spet druga zelena in kiselkasta, z močnejšim ali mehkejšim olupkom, pa tudi njihova trdota in sočnost se razlikuje od sorte do sorte. Nekatere je potrebo pojesti hitro, druge sorte so hvaležne za skladiščenje. Iz pestre palete sort si lahko izberemo jabolko za zelo različne namene uporabe, iz njih pripravljamo peciva, kompote, čežane, sladice, suhe krhlje in podobno. Poglejte si še več sort jabolk in njihove lastnosti tukaj.

Slike o sortah jabolk in stopnji sladkorja: Vir: Evrosad

Preberite tudi:


Sorodni članki

Okusite slastne slovenske češnje na 56. Prazniku češenj

V Goriških Brdih 4. in 5. junija 2022 poteka že 56. Praznik češenj. Poleg nakupa okusnih, sladkih, lokalno pridelanih češenj se lahko udeležite tudi pestrega dogajanja in kulinaričnega razvajanja.Letos so češnje po dveh slabših sezonah znova obilno obrodile, zato jih…

Več...

Češnje "pokajo" od zdravja

Sezona češenj je kratka, a sladka. Tudi vi spadate med tiste, ki vsako leto komaj čakajo, da se jih lahko naužijejo? Majhno drevesce si vrtičkarji lahko omislite tudi na svojem vrtu. Češnje niso samo okusne, ampak tudi izjemno zdravju koristne.…

Več...

Uživajmo v bogatem okusu slovenskih jagod

Kako prepoznati prave, slastne slovenske jagode smo vprašali dr. Darinko Koron, strokovno raziskovalno sodelavko na Oddelku za sadjarstvo, vinogradništvo in vinarstvo pri Kmetijskem inštitutu Slovenije. Preberite, kaj nam je svetovala.  V času sezone jagod jih lahko najdemo tako rekoč povsod. Vendar niso…

Več...

Zakaj izbrati sadje z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«?

Z nakupom sadja z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« pridelovalci in predelovalci potrošniku jamčijo, da je bilo sadje v celoti pridelano in predelano v Sloveniji. Znak odraža visoko kakovost in zagotavlja redni nadzor proizvodnje, zato lahko potrošniki pričakujejo kakovostno sadje…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem