Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >
Izdaja odločb za plačilo prispevka za promocijo v sektorju sadja za leto 2020.  Preberite več >

Lokalna kakovostna jabolka so na voljo vse leto

V času, ko je svet zaradi virusa skoraj obstal, bodo kakovostna domača jabolka in ostalo sezonsko lokalno sadje odličen vir vitaminov in ostalih hranil v naših telesih. Zdaj imamo priložnost, da se zahvalimo lokalnim pridelovalcem in predelovalcem, saj nas bodo v ekstremnih časih prehranili. Le kaj bi bilo, če Slovenija ne bi imela svoje proizvodnje hrane … Podprimo domače! Posegajmo po lokalni hrani, saj se naši proizvajalci vedno trudijo za nas.

Lokalno sadje pridobiva na pomenu

Trenutno zaradi varnosti lastnega zdravja ne zahajamo več vsak dan v trgovine, s kakšnik receptom za pripravo eksotične sadne sladice v rokah. V trenutku smo pozabili na lepe, barvite sadeže, ki so nas vabili s polic, ko so prej prepotovali pol sveta. V teh časih nam je važno, da vsebuje sadje, ki ga pojemo, čim več hranil in da obstane čim dlje sveže. In katero sadje je tako? Seveda, sezonsko in lokalno sadje.

Tropsko sadje z drugega konca sveta   

Tropsko sadje, ki prispe na naše trgovske police z drugega konca sveta, pogosto začne sojo dolgo pot v hladilnicah na pol dozorelo in pri transportu s pomočjo raznih tretmajev za dozorevanje tudi počasi zori. Tak sadež je sicer lep, vendar brez pravega okusa, žal pa tudi brez polne hranilne vrednosti. Če ste kdaj poizkusili avtohtone sadeže v daljnih deželah, kjer zrastejo in dokončno dozorijo, veste, da okus iste sorte sadja iz naših trgovin ni niti približno tako dober.  

No, zdaj bo nekaj časa transporta iz drugih držav bistveno manj, verjetno tudi tropskega sadja na naših policah ne bo toliko. A nič za to, saj nam kakovostno slovensko sadje nudi narava tukaj, pred našim nosom.

Poskusimo raje naša lokalna jabolka

Slovenija ima enkratne pogoje za pridelavo resnično kakovostnih jabolk, kar znajo ceniti tudi države, ki jih že leta uvažajo. Naša dežela je obdarjena z res vrhunsko klimo in vrhunsko zemljo za pridelovanje jabolk. Glede trdote in vsebnosti sladkorjev, ki zagotavljajo optimalno zrelost, so slovenska jabolka resnično nadpovprečna. To potrjujejo tudi meritve kakovosti.

Evrosad lestvica

Naši sadjarji se trudijo, da so jabolka pridelana na čim bolj naraven način. Oberejo jih v optimalnem obiralnem oknu, poti od hladilnika do trgovine pa so čim krajše. Tako potrošnik lahko v jabolku užije največ vitaminov, sočnosti in svežine.

Lokalno jabolko ima v sebi toliko koristnih hranil, ki jih v času virusov naše telo še posebej potrebuje, da bi bilo res škoda, če ga spregledamo. Jabolka so naravni vir sladkorjev, prehranskih vlaknin, pektina, koristnih mikroelementov, vitaminov in rastlinskih fenolov. Obširneje smo o tem že pisali tukaj.

Sorte in opis jabolk

Jabolko za vsak okus

Poleg tega se izmed palete različnih sort, ki jih pridelujejo sadjarji v Sloveniji, za vsak okus najde jabolko. Nekatera so bolj sladka, spet druga zelena in kiselkasta, z močnejšim ali mehkejšim olupkom, pa tudi njihova trdota in sočnost se razlikuje od sorte do sorte. Nekatere je potrebo pojesti hitro, druge sorte so hvaležne za skladiščenje. Iz pestre palete sort si lahko izberemo jabolko za zelo različne namene uporabe, iz njih pripravljamo peciva, kompote, čežane, sladice, suhe krhlje in podobno. Poglejte si še več sort jabolk in njihove lastnosti tukaj.

Slike o sortah jabolk in stopnji sladkorja: Vir: Evrosad

Preberite tudi:


Sorodni članki

Sadje z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« mora dosegati nadstandardne kriterije kakovosti

Pri nakupu sadja in izdelkov iz sadja dobite potrošniki živilo višje kakovosti iz svoje bližine. Znak »izbrana kakovost – Slovenija« potrošniku zagotavlja, da gre za sadje oziroma izdelke iz sadja s posebnimi lastnostmi, ki so redno kontrolirani ter v celoti…

Več...

Lupinasto sadje bogati našo prehrano

Ali veste, da v Sloveniji pridelujemo odlično lupinasto sadje? Spoznajte tradicijo t. i. lupinarjev na slovenskih tleh in njegovih koristih za zdravje ljudi. Dr. Anita Solar, strokovnjakinja z Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, priporoča uživanje ene pesti lupinastega sadja nekajkrat…

Več...

Vpliv epidemije na prehranjevalne navade v drugem valu manjši

Ob drugem valu epidemije covid-19 je bil po podatkih Inštituta za nutricionistiko vpliv na prehranjevalne navade in nakupe živil manjši od tistega v prvem valu. Decembra lani so sicer Slovenci še vedno v trgovino zavili manjkrat kot pred epidemijo, se…

Več...

Uživajmo sezonsko slovensko sadje skozi celo leto

Vsi Sloveniji vse leto pridelujemo kakovostno sadje iz bližine, zato imamo lahko vse leto na dosegu roke domačo zalogo vitaminov. Slovenski sadjarji namreč pridelujejo tako pečkato sadje, kot so jabolka in hruške, kot tudi koščičasto, denimo breskve in češnje. Na…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem