Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >
OBVESTILO in NAVODILA za sektorja mleka in mesa o ponovnem začetku plačevanja prispevka za promocijo od 1.10.2020 dalje! Preberite več >

Vzorčna ekološka kmetija kot lokalno oporišče slovenstva na Madžarskem

Kdor misli, da se meje slovenske tradicionalne gastronomije končajo z mejami slovenske države, se seveda krepko moti. Ponudba vrhunske slovenske tradicije v zamejstvu je tako od nedavnega močnejša tudi za slovensko vzorčno kmetijo v Porabju – mešano ekološko kmetijo, locirano na Gornjem Seniku, in sicer v nacionalnem parku Ӧrseg v neposredni bližini meje s Slovenijo.

Gre za skupni projekt urada vlade za Slovence v zamejstvu in Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki ga neposredno nadzoruje Razvojna agencija Slovenska krajina. Poleg imenitne kulinarične destinacije in oporišča za našo narodno skupnost v tujini opravlja projekt vlogo povezovalca okoliških kmetov ter je zastavljen kot vzvod razvoja kmetijstva v Porabju. Poleg živinoreje in sadjarstva se ekološka kmetija namreč ukvarja tudi s turizmom. Po seznanjanju z značilnimi lokalnimi dobrotami se lahko obiskovalci v prijetnem in mirnem okolju vzorčne kmetije odpočijejo v lično urejenih apartmajih, se s kolesom ali peš podajo do bližnjega središča Monošter, zavijejo na Goričko ali pa morda v sosednjo Avstrijo. Najbrž ne bo odveč omeniti, da imajo v restavraciji prostora za petinštirideset gostov, obiskovalčeve brbončice razvajajo predvsem ob sobotah in nedeljah, v primeru predhodne rezervacije pa večje skupine z največjim veseljem sprejmejo tudi med tednom.

Poleti je ob uradnem odprtju kmetije osnovni namen projekta najbolje strnil minister Židan, ko je povedal: “Za slovensko vzorčno kmetijo želimo, da postane primer dobre prakse v kmetijstvu. Cilj je, da bo gost na tej kmetiji deležen domačega ekološkega mesa, okusnih jabolk in soka, sveže zelenjave, predvsem pa, da se bo dobro počutil.”

Več o konkretni ponudbi.


Sorodni članki

Pripravite EKO kosilo

Ekološka hrana ima posebno mesto v kulinariki, saj je zaradi sonaravnega načina pridelave še polnejšega okusa in nadgradi jedi. Je visokokakovostna, z bogato prehransko vrednostjo ter z visoko vsebnostjo vitaminov, mineralov in antioksidantov. Pripravili smo predlog celotnega menija EKO jedi.…

Več...

Biodinamična kmetija Černelič z zmago na natečaju Rural Inspiration Awards 2020

Ekološka in biodinamična kmetija Černelič je na evropskem natečaju Rural Inspiration Awards 2020 prejela največ glasov javnosti ter se izmed 71 prijavljenih uvrstila na prvo mesto v kategoriji »Popular vote«. Zvone Černelič je spregovoril o pomenu biodinamičnega kmetovanja in predstavil…

Več...

Prednosti ekološke hrane skozi oči pridelovalca

Ekološka hrana velja za bolj zdravo in bolj okusno. Razloge za to je predstavil g. Janez Peternelj, pridelovalec ekološke zelenjave in sadja, ki ima na svoji ekološki kmetiji v Poljanski dolini tudi nekaj živali. Spregovoril je o prednostih tako za…

Več...

Zakaj se ekološko meso bistveno razlikuje od konvencionalnega?

Boštjan Kosec iz ekološke kmetije iz okolice Ormoža, kjer se ukvarjajo z ekološko vzrejo govedi za meso, je spregovoril o tem, kakšno dodano vrednost ima ekološko meso. Pojasnil je razlike v sami vzreji živali, v okusu ter hranilni vrednosti ekološkega…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem