Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >
OBVESTILO in NAVODILA za sektorja mleka in mesa o ponovnem začetku plačevanja prispevka za promocijo od 1.10.2020 dalje! Preberite več >

Ekološka pridelava in dobro počutje živali na kmetiji Pr’ Končovc

Ekološka kmetija Pr’Končovc je v soboto, 21.9., odprla svoja vrata in obiskovalci so si lahko ogledali kmetijo, živali na paši, njihov travniški sadovnjak ter spoznali, kako se kuha žganje.

Na kmetiji so imeli priložnost preizkusiti okusne domače tradicionalne jedi, kot so žganci iz različnih vrst moke, medeno pecivo, matevž, pečenice, krompirjeva kaša ipd. Kot je v uvodnem govoru pojasnil gospodar kmetije Aleš Kristan zagotavljajo kakovost svojih pridelkov in izdelkov že od krme in paše naprej.

»Imamo sadno drevje starejših sort, ki je bolj odporno na škodljivce, zato ga ni potrebno škropiti, šparglje in drugo zelenjavo ne gnojimo z umetnimi gnojili in ne škropimo s fitofarmacevtskimi sredstvi, temveč plevel mehansko odstranimo. To pa se pozna tudi pri čebeljih družinah, ker namreč nimamo nobenih pomorov čebel.«

Pri predelavi mesa zagotavljajo kakovost s tem, da ne uporabljajo nobenih drugih konzervirnih sredstev razen soli.

Na kmetiji pridelujejo tudi zelenjavo, za katero imajo  ekološki certifikat. Kakovost pridelane zelenjave zagotavljajo z naravnim gnojilom oziroma hlevskim gnojem, ki predstavlja enega od predpisov za doseganje standardov ekološke pridelave.

Dan odprtih vrat na ekološki kmetiji Pr'Končovc

Obiskovalcem kmetije pa je Aleš Kristantudi pojasnil, kateri so tisti pogoji, ki so potrebni za rast kvalitetnih pridelkov in predelavo vrhunskih izdelkov.

»Za odličen pridelek skrbimo z naravnimi gnojili, medtem ko je za kakovost mesa ključno počutje živali. Zato se naše govedo v toplejših mesecih pase na travnikih, pozimi pa so v hlevu s prosto rejo in izpustom, tako da se celo leto lahko gibajo. Hkrati jih hranimo izključno s senom lastne predelave.«


Sorodni članki

Pripravite EKO kosilo

Ekološka hrana ima posebno mesto v kulinariki, saj je zaradi sonaravnega načina pridelave še polnejšega okusa in nadgradi jedi. Je visokokakovostna, z bogato prehransko vrednostjo ter z visoko vsebnostjo vitaminov, mineralov in antioksidantov. Pripravili smo predlog celotnega menija EKO jedi.…

Več...

Biodinamična kmetija Černelič z zmago na natečaju Rural Inspiration Awards 2020

Ekološka in biodinamična kmetija Černelič je na evropskem natečaju Rural Inspiration Awards 2020 prejela največ glasov javnosti ter se izmed 71 prijavljenih uvrstila na prvo mesto v kategoriji »Popular vote«. Zvone Černelič je spregovoril o pomenu biodinamičnega kmetovanja in predstavil…

Več...

Prednosti ekološke hrane skozi oči pridelovalca

Ekološka hrana velja za bolj zdravo in bolj okusno. Razloge za to je predstavil g. Janez Peternelj, pridelovalec ekološke zelenjave in sadja, ki ima na svoji ekološki kmetiji v Poljanski dolini tudi nekaj živali. Spregovoril je o prednostih tako za…

Več...

Zakaj se ekološko meso bistveno razlikuje od konvencionalnega?

Boštjan Kosec iz ekološke kmetije iz okolice Ormoža, kjer se ukvarjajo z ekološko vzrejo govedi za meso, je spregovoril o tem, kakšno dodano vrednost ima ekološko meso. Pojasnil je razlike v sami vzreji živali, v okusu ter hranilni vrednosti ekološkega…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem