Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >

Ekološka pridelava in dobro počutje živali na kmetiji Pr’ Končovc

Ekološka kmetija Pr’Končovc je v soboto, 21.9., odprla svoja vrata in obiskovalci so si lahko ogledali kmetijo, živali na paši, njihov travniški sadovnjak ter spoznali, kako se kuha žganje.

Na kmetiji so imeli priložnost preizkusiti okusne domače tradicionalne jedi, kot so žganci iz različnih vrst moke, medeno pecivo, matevž, pečenice, krompirjeva kaša ipd. Kot je v uvodnem govoru pojasnil gospodar kmetije Aleš Kristan zagotavljajo kakovost svojih pridelkov in izdelkov že od krme in paše naprej.

»Imamo sadno drevje starejših sort, ki je bolj odporno na škodljivce, zato ga ni potrebno škropiti, šparglje in drugo zelenjavo ne gnojimo z umetnimi gnojili in ne škropimo s fitofarmacevtskimi sredstvi, temveč plevel mehansko odstranimo. To pa se pozna tudi pri čebeljih družinah, ker namreč nimamo nobenih pomorov čebel.«

Pri predelavi mesa zagotavljajo kakovost s tem, da ne uporabljajo nobenih drugih konzervirnih sredstev razen soli.

Na kmetiji pridelujejo tudi zelenjavo, za katero imajo  ekološki certifikat. Kakovost pridelane zelenjave zagotavljajo z naravnim gnojilom oziroma hlevskim gnojem, ki predstavlja enega od predpisov za doseganje standardov ekološke pridelave.

Dan odprtih vrat na ekološki kmetiji Pr'Končovc

Obiskovalcem kmetije pa je Aleš Kristantudi pojasnil, kateri so tisti pogoji, ki so potrebni za rast kvalitetnih pridelkov in predelavo vrhunskih izdelkov.

»Za odličen pridelek skrbimo z naravnimi gnojili, medtem ko je za kakovost mesa ključno počutje živali. Zato se naše govedo v toplejših mesecih pase na travnikih, pozimi pa so v hlevu s prosto rejo in izpustom, tako da se celo leto lahko gibajo. Hkrati jih hranimo izključno s senom lastne predelave.«


Sorodni članki

Označbi Izbrana kakovost in Ekološka pridelava sta najbolj prepoznana znaka kakovosti

V trženjski raziskavi sta bili označbi Izbrana kakovost in Ekološka pridelava najbolj prepoznana znaka kakovosti, lokalna živila pa so bila ocenjena za živila boljšega okusa z več hranljivosti. Približno polovica anketiranih je pripravljena več plačati za živila s strogim nadzorom…

Več...

»Premalo se zavedamo, kako poteka ekološka pridelava hrane v primerjavi s konvencionalno«

Pogovarjali smo se z Andrejem Gnezdo, potrošnikom ekološke hrane, ki je utemeljil pomembne prednosti tovrstnih nakupnih odločitev. Poudaril je, da ekološka pridelava ne obremenjuje okolja s pesticidi, da se ne uporabljajo gensko spremenjeni organizmi ter da so kmetje in tisti,…

Več...

Ekološki kmet Macerl: Zame je ekološko kmetovanje logična izbira

Pogovarjali smo se z Urošem Macerlom, ekološkim kmetom, ki je izpostavil nekatere pomembne vidike ekološkega kmetovanja. Poudaril je, da je tak način pridelave podvržen strogim pravilom, zaradi česar je lahko tudi zaupanje potrošnikov v ekološko pridelavo večje, saj vedo, da…

Več...

Za počitnice lahko izberete turistične kmetije z EKO certifikatom

Foto: arhiv ZTKSTuristične kmetije z EKO certifikatom ponujajo možnost edinstvenih doživljajsko obarvanih počitnic ob odlični, ekološko pridelani hrani. Omogočajo spoznavanje od blizu, kako se prideluje ekološka hrana. V Sloveniji lahko izbirate med več kot 60 ekološkimi kmetijami, ki vas odprtih…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem