Žganjekuha Kržič, nagrajenec Agrobiznis 2019 | Agrobiznis, Žganjekuha | Odmevi na dogodke

Žganjekuha Kržič, nagrajenec Agrobiznis 2019

V spletnem glasovanju natečaja Agrobiznis je največ glasov pripadlo brodki. Gre za žganje iz presežkov kruha, ki so ga razvili v družinskem podjetju Žganjekuha Kržič. Žganje pridelujejo iz krajcev, ki ostanejo pri peki prepečenca.

Postopek pridelave je podoben, druge pa so sestavine. Preprosta destilacija, darovi narave in pozorno varovanje ob kotlu, da se vsebina ne prismodi. To je dovolj, da je domače žganje res odlično, pravijo v Žganjekuhi Kržič.

Škrob, ki se nahaja v kruhu, s sladom spremenijo v sladkor, ki je potreben za alkoholno vrenje ali fermentacijo. Kruh je večinoma sestavljen iz škroba.

Fermentaciji sledijo destilacije, kjer užitni del žganja ločijo od metanola in višjih alkoholov. To so tisti, ki žganju dajejo slab okus, ob uživanju pa lahko povzročijo tudi glavobol. Po tem postopku, ki traja približno 14 dni, žganje še pol leta leži. Iz treh kilogramov kruha naredijo sedem decilitrov žganja.

Glavna ideja sledi želji po zmanjševanju zavržkov hrane in krožnem gospodarstvu. Martinu Kržiču se je prvič porodila, ko je izvedel, da v Belgiji iz kruha delajo pivo. Sprva so brodko želeli izdelovati iz neprodanega starega kruha, a to zaradi birokratskih ovir ni bilo možno. En dan star kruh, ki na trgovskih policah ni bil prodan, namreč šteje za odpadek. Odpadkov pa se ne sme predelovati v živila. Brodko tako izdelujejo iz krajcev, ki ostanejo pri peki prepečenca.

Prejemniki nagrad Agrobiznis 2019 so:

Janko Kodila je najboljši podjetnik v kmetijstvu in sicer za kulinarično znamko Diši po Prekmurju.

Beno Bajda, istrski oljkar, ki je razvil inovativen postopek za pridobivanje ekološkega oljčnega olja, ki je pridobljeno z ultrazvokom.

Žganjekuha Kržič, ki so predstavili Brodko – žganje iz presežkov kruha, to je najboljši izdelek po izboru potrošnikov.

V podjetju G2O pa so si posebno priznanje za inovativnost prislužili z montažno ribogojnico.

Brodko največ uporabljajo za koktejle, sicer pa v Žganjekuhi Kržič izdelujejo 19 vrst žganja, likerjev in grenčic, ki ji ločijo na darilni in gostinski program.

Preberite tudi:


Sorodni članki

Zmagovalci Agrobiznisovega izbora 2023

Na 10. Agrobiznisovi konferenci so bili razglašeni štirje zmagovalci izbora Najboljši agropodjetnik 2023. Laskave nazive so pridobili Vinska klet Čolnar z Lešnice na Dolenjskem, zadruga Kooperativa Kristal iz Ormoža, ekološka goveja kostna juha šaleške zadruge in gotove jedi pod znamko…

Več...

Zmagovalci Agrobiznis 2019

Na portalu Agrobiznis so že šesto leto zapored izvedli natečaj za najboljšega podjetnika v kmetijstvu in najbolj inovativno živilo, nagradili pa so tudi najboljši domač izdelek po izboru potrošnikov. Letos je na natečaju v treh kategorijah sodelovalo 22 kandidatov. Prvi…

Več...

Danijel Gospić, G2O, nagrajenec Agrobiznis 2019

Danijel Gospić iz podjetja G2O je na natečaju Agrobiznis 2019 dobil posebno priznanje za inovativnost in drznost za malo tipsko montažno ribogojnico z recirkulacijo vode, kjer lahko vzgojijo do 50 ton severnoafriškega čopovca (severnoafriškega soma) na leto. Natečaj je oblika spodbude…

Več...

Janko Kodila, nagrajenec Agrobiznis 2019 za Diši po Prekmurju

Priznanje za najboljšega podjetnika v kmetijstvu so na natečaju Agrobiznis 2019 podelili Janku Kodili za razvoj kulinarične blagovne znamke Diši po Prekmurju. Natečaj Agrobiznis je oblika spodbude podjetništva in inovativnosti na področju prehranske samooskrbe. Ideja, da bi pod skupno blagovno…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem