Danijel Gospić, G2O, nagrajenec Agrobiznis 2019 | Agrobiznis, Ribe, Ribogojništvo | Odmevi na dogodke
Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >
OBVESTILO za sektor sadja o ponovnem začetku plačevanja prispevka za promocijo od 1.1.2022 dalje!  Preberite več >

Danijel Gospić, G2O, nagrajenec Agrobiznis 2019

Danijel Gospić iz podjetja G2O je na natečaju Agrobiznis 2019 dobil posebno priznanje za inovativnost in drznost za malo tipsko montažno ribogojnico z recirkulacijo vode, kjer lahko vzgojijo do 50 ton severnoafriškega čopovca (severnoafriškega soma) na leto. Natečaj je oblika spodbude podjetništva in inovativnosti na področju prehranske samooskrbe.

Prednosti nagrajene ideje je več. Gre za tispki, montažni sistem, ki vključuje sodobni sistem recirkulacije. Gradbenega dovoljenja za postavitev objekta, ki obsega do 50 kvadratnih metrov ni potrebno pridobiti, govorimo o manjši porabi vode ter nižjih zahonskih stroških. Glavna prednost pa je cena, ki je nižja od vseh dosedanjih predvidenih investicij v recirkulacijo, ki so zahtevale visoko usposobljen kader in dolgotrajno pridobivanje vseh dovoljenj.

Povpraševanje po lokalno gojenih ribah se povečuje, s sistemom recirkulacije pa za gojenje rib porabimo manj vode.

Recirkulacija je sodoben sistem vzreje vodnih organizmov z optimiziranimi razmerami za vzrejo. Voda kroži v zaprtem sistemu, zato se jo porabi do 50-krat manj. Tehnične rešitve, ki še pripomorejo k optimizaciji, so mehansko in biološko prečiščevanje vode, prečrpavanje vode oziroma njeno vnovično vračanje. Obsegajo tudi možnosti bogatenja vode s kisikom, dovajanja ozona, UV-sterilizacijo, monitoring, avtomatizacijo …

Za Agrobiznis je Gospić pojasnil, da: »Gre za večdisciplinarni pristop, ki združuje poznavanje biologije in vzreje rib, tehnične rešitve, poznavanje tehnologije prečiščevanja voda, alarmnih sistemov in monitoringa«.

Prejemniki nagrad Agrobiznis 2019 so:

Janko Kodila je najboljši podjetnik v kmetijstvu in sicer za kulinarično znamko Diši po Prekmurju.

Beno Bajda, istrski oljkar, ki je razvil inovativen postopek za pridobivanje ekološkega oljčnega olja, ki je pridobljeno z ultrazvokom.

Žganjekuha Kržič, ki so predstavili Brodko – žganje iz presežkov kruha, to je najboljši izdelek po izboru potrošnikov.

V podjetju G2O pa so si posebno priznanje za inovativnost prislužili z montažno ribogojnico.


Sorodni članki

Kako poskrbeti za varno uživanje rib?

Ribe so pomemben del naše prehrane, vendar pa je potrebno pri rokovanju z njimi upoštevati nekatere smernice in priporočila. Ribje meso se namreč hitro kvari, če z njim ne ravnamo pravilno.Dobro je, da so ribe vsaj enkrat tedensko na našem…

Več...

Napotki za filiranje ribe

Naučite se filirati ribo sami, saj jo tako lahko porabite za več jedi. Z malo truda in spretnosti vam bo zagotovo uspelo! Na koncu je dodan tudi video filiranja, ki ga opravi chef Uroš Štefelin. Pri nakupu rib se je…

Več...

Zakaj kupovati slovenske ribe in školjke?

Naj bodo ribe od naših, slovenskih ribičev, čim večkrat na krožniku. So izredno pomemben del prehrane, na voljo pa nam je zelo bogat izbor tako sladkovodnih kot morskih rib. Na dnu prispevka poglejte tudi seznam ponudnikov slovenskih rib. Ribe in…

Več...

Začela se je promocijska kampanja o prednostih lokalne ribje hrane

Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano smo začeli z nacionalno generično kampanjo za promocijo lokalnega ribištva, s katero bomo ozaveščali pozitivnih vidikih uživanja rib ter o kakovosti, svežini in pestrosti izbire lokalnih rib in školjk, ki so dostopne po…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem