Danijel Gospić, G2O, nagrajenec Agrobiznis 2019

Danijel Gospić iz podjetja G2O je na natečaju Agrobiznis 2019 dobil posebno priznanje za inovativnost in drznost za malo tipsko montažno ribogojnico z recirkulacijo vode, kjer lahko vzgojijo do 50 ton severnoafriškega čopovca (severnoafriškega soma) na leto. Natečaj je oblika spodbude podjetništva in inovativnosti na področju prehranske samooskrbe.

Prednosti nagrajene ideje je več. Gre za tispki, montažni sistem, ki vključuje sodobni sistem recirkulacije. Gradbenega dovoljenja za postavitev objekta, ki obsega do 50 kvadratnih metrov ni potrebno pridobiti, govorimo o manjši porabi vode ter nižjih zahonskih stroških. Glavna prednost pa je cena, ki je nižja od vseh dosedanjih predvidenih investicij v recirkulacijo, ki so zahtevale visoko usposobljen kader in dolgotrajno pridobivanje vseh dovoljenj.

Povpraševanje po lokalno gojenih ribah se povečuje, s sistemom recirkulacije pa za gojenje rib porabimo manj vode.

Recirkulacija je sodoben sistem vzreje vodnih organizmov z optimiziranimi razmerami za vzrejo. Voda kroži v zaprtem sistemu, zato se jo porabi do 50-krat manj. Tehnične rešitve, ki še pripomorejo k optimizaciji, so mehansko in biološko prečiščevanje vode, prečrpavanje vode oziroma njeno vnovično vračanje. Obsegajo tudi možnosti bogatenja vode s kisikom, dovajanja ozona, UV-sterilizacijo, monitoring, avtomatizacijo …

Za Agrobiznis je Gospić pojasnil, da: »Gre za večdisciplinarni pristop, ki združuje poznavanje biologije in vzreje rib, tehnične rešitve, poznavanje tehnologije prečiščevanja voda, alarmnih sistemov in monitoringa«.

Prejemniki nagrad Agrobiznis 2019 so:

Janko Kodila je najboljši podjetnik v kmetijstvu in sicer za kulinarično znamko Diši po Prekmurju.

Beno Bajda, istrski oljkar, ki je razvil inovativen postopek za pridobivanje ekološkega oljčnega olja, ki je pridobljeno z ultrazvokom.

Žganjekuha Kržič, ki so predstavili Brodko – žganje iz presežkov kruha, to je najboljši izdelek po izboru potrošnikov.

V podjetju G2O pa so si posebno priznanje za inovativnost prislužili z montažno ribogojnico.


Sorodni članki

Zmagovalci Agrobiznis 2019

Na portalu Agrobiznis so že šesto leto zapored izvedli natečaj za najboljšega podjetnika v kmetijstvu in najbolj inovativno živilo, nagradili pa so tudi najboljši domač izdelek po izboru potrošnikov. Letos je na natečaju v treh kategorijah sodelovalo 22 kandidatov. Prvi…

Več...

Janko Kodila, nagrajenec Agrobiznis 2019 za Diši po Prekmurju

Priznanje za najboljšega podjetnika v kmetijstvu so na natečaju Agrobiznis 2019 podelili Janku Kodili za razvoj kulinarične blagovne znamke Diši po Prekmurju. Natečaj Agrobiznis je oblika spodbude podjetništva in inovativnosti na področju prehranske samooskrbe.Ideja, da bi pod skupno blagovno znamko…

Več...

Žganjekuha Kržič, nagrajenec Agrobiznis 2019

V spletnem glasovanju natečaja Agrobiznis je največ glasov pripadlo brodki. Gre za žganje iz presežkov kruha, ki so ga razvili v družinskem podjetju Žganjekuha Kržič. Žganje pridelujejo iz krajcev, ki ostanejo pri peki prepečenca.Postopek pridelave je podoben, druge pa so…

Več...

Beno Bajda, nagrajenec Agrobiznis 2019

Gospod Beno Bajda prihaja iz slovenske Istre. Z inovativnim postopkom za pridelavo oljčnega olja z ultrazvokom je postal nagrajenec Agrobiznis 2019. Tako pridelano oljčno olje vsebuje do 30 odstotkov več antioksidantov kot hladno stisnjeno oljčno olje.Novost je torej ta, da…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem