Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >

Danijel Gospić, G2O, nagrajenec Agrobiznis 2019

Danijel Gospić iz podjetja G2O je na natečaju Agrobiznis 2019 dobil posebno priznanje za inovativnost in drznost za malo tipsko montažno ribogojnico z recirkulacijo vode, kjer lahko vzgojijo do 50 ton severnoafriškega čopovca (severnoafriškega soma) na leto. Natečaj je oblika spodbude podjetništva in inovativnosti na področju prehranske samooskrbe.

Prednosti nagrajene ideje je več. Gre za tispki, montažni sistem, ki vključuje sodobni sistem recirkulacije. Gradbenega dovoljenja za postavitev objekta, ki obsega do 50 kvadratnih metrov ni potrebno pridobiti, govorimo o manjši porabi vode ter nižjih zahonskih stroških. Glavna prednost pa je cena, ki je nižja od vseh dosedanjih predvidenih investicij v recirkulacijo, ki so zahtevale visoko usposobljen kader in dolgotrajno pridobivanje vseh dovoljenj.

Povpraševanje po lokalno gojenih ribah se povečuje, s sistemom recirkulacije pa za gojenje rib porabimo manj vode.

Recirkulacija je sodoben sistem vzreje vodnih organizmov z optimiziranimi razmerami za vzrejo. Voda kroži v zaprtem sistemu, zato se jo porabi do 50-krat manj. Tehnične rešitve, ki še pripomorejo k optimizaciji, so mehansko in biološko prečiščevanje vode, prečrpavanje vode oziroma njeno vnovično vračanje. Obsegajo tudi možnosti bogatenja vode s kisikom, dovajanja ozona, UV-sterilizacijo, monitoring, avtomatizacijo …

Za Agrobiznis je Gospić pojasnil, da: »Gre za večdisciplinarni pristop, ki združuje poznavanje biologije in vzreje rib, tehnične rešitve, poznavanje tehnologije prečiščevanja voda, alarmnih sistemov in monitoringa«.

Prejemniki nagrad Agrobiznis 2019 so:

Janko Kodila je najboljši podjetnik v kmetijstvu in sicer za kulinarično znamko Diši po Prekmurju.

Beno Bajda, istrski oljkar, ki je razvil inovativen postopek za pridobivanje ekološkega oljčnega olja, ki je pridobljeno z ultrazvokom.

Žganjekuha Kržič, ki so predstavili Brodko – žganje iz presežkov kruha, to je najboljši izdelek po izboru potrošnikov.

V podjetju G2O pa so si posebno priznanje za inovativnost prislužili z montažno ribogojnico.


Sorodni članki

Slovenske ribe za slovenske potrošnike

Ponovno smo se znašli v situaciji, ko je potrebno stopiti skupaj in tudi pri nakupu hrane ravnati čim bolj odgovorno. Ne pozabite v svojo prehrano vključiti rib, ki so pomembne za naše zdravje.Za vas smo zbrali kontakte slovenskih ribičev, ribogojcev…

Več...

Zakaj izbrati slovenske ribe in kje dobimo sveže?

Odločitev za slovenske ribe je modra tako z vidika njihove hranilne sestave kot zaradi kratke poti do vašega krožnika. Preverite nasvete glede uživanja rib, smernice, kako prepoznati njihovo svežino, ter se seznanite s ključnimi nasveti za varno rokovanje. Pripravili smo…

Več...

Dobrodelna akcija slovenskih ribogojcev

V težkih časih nas vedno znova preseneti pripravljenost za pomoč soljudem, ki jih dodatne stiske še bolj prizadenejo. Tokrat bi radi izpostavili velik odziv na pobudo nekaterih ribogojcev in sodelavcev Kmetijsko gozdarskega zavoda Kranj. Pobudo so naslovili na ribogojce po…

Več...

Kako do svežih rib?

V teh dneh se vsi soočamo s tem, kje in kako do hrane na čim bolj varen način. Veliko smo govorili o načinih neposrednega nakupa kmetijskih pridelkov in živil, kako pa je z nakupom svežih rib in školjk?Poiščite lokalno ribarnicoZa…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem