Posegamo po naši lokalni hrani. Podpiramo naše lokalne pridelovalce, predelovalce, gospodarstvo in delovna mesta. O projektu Naša super hrana >
OBVESTILO za sektorja mleka in mesa o še vedno USTAVLJENEM plačevanju prispevka za promocijo! Preberite tukaj >

Danijel Gospić, G2O, nagrajenec Agrobiznis 2019

Danijel Gospić iz podjetja G2O je na natečaju Agrobiznis 2019 dobil posebno priznanje za inovativnost in drznost za malo tipsko montažno ribogojnico z recirkulacijo vode, kjer lahko vzgojijo do 50 ton severnoafriškega čopovca (severnoafriškega soma) na leto. Natečaj je oblika spodbude podjetništva in inovativnosti na področju prehranske samooskrbe.

Prednosti nagrajene ideje je več. Gre za tispki, montažni sistem, ki vključuje sodobni sistem recirkulacije. Gradbenega dovoljenja za postavitev objekta, ki obsega do 50 kvadratnih metrov ni potrebno pridobiti, govorimo o manjši porabi vode ter nižjih zahonskih stroških. Glavna prednost pa je cena, ki je nižja od vseh dosedanjih predvidenih investicij v recirkulacijo, ki so zahtevale visoko usposobljen kader in dolgotrajno pridobivanje vseh dovoljenj.

Povpraševanje po lokalno gojenih ribah se povečuje, s sistemom recirkulacije pa za gojenje rib porabimo manj vode.

Recirkulacija je sodoben sistem vzreje vodnih organizmov z optimiziranimi razmerami za vzrejo. Voda kroži v zaprtem sistemu, zato se jo porabi do 50-krat manj. Tehnične rešitve, ki še pripomorejo k optimizaciji, so mehansko in biološko prečiščevanje vode, prečrpavanje vode oziroma njeno vnovično vračanje. Obsegajo tudi možnosti bogatenja vode s kisikom, dovajanja ozona, UV-sterilizacijo, monitoring, avtomatizacijo …

Za Agrobiznis je Gospić pojasnil, da: »Gre za večdisciplinarni pristop, ki združuje poznavanje biologije in vzreje rib, tehnične rešitve, poznavanje tehnologije prečiščevanja voda, alarmnih sistemov in monitoringa«.

Prejemniki nagrad Agrobiznis 2019 so:

Janko Kodila je najboljši podjetnik v kmetijstvu in sicer za kulinarično znamko Diši po Prekmurju.

Beno Bajda, istrski oljkar, ki je razvil inovativen postopek za pridobivanje ekološkega oljčnega olja, ki je pridobljeno z ultrazvokom.

Žganjekuha Kržič, ki so predstavili Brodko – žganje iz presežkov kruha, to je najboljši izdelek po izboru potrošnikov.

V podjetju G2O pa so si posebno priznanje za inovativnost prislužili z montažno ribogojnico.


Sorodni članki

Dobrodelna akcija slovenskih ribogojcev

V težkih časih nas vedno znova preseneti pripravljenost za pomoč soljudem, ki jih dodatne stiske še bolj prizadenejo. Tokrat bi radi izpostavili velik odziv na pobudo nekaterih ribogojcev in sodelavcev Kmetijsko gozdarskega zavoda Kranj. Pobudo so naslovili na ribogojce po…

Več...

Kako do svežih rib?

V teh dneh se vsi soočamo s tem, kje in kako do hrane na čim bolj varen način. Veliko smo govorili o načinih neposrednega nakupa kmetijskih pridelkov in živil, kako pa je z nakupom svežih rib in školjk?Poiščite lokalno ribarnicoZa…

Več...

Slovenske ribe za slovenske potrošnike

V teh dneh Slovenci pospešeno povprašujemo po slovenski hrani, tudi po ribah iz ribogojnic, morskih ribah in hrani iz našega morja.Za vas smo povprašali slovenske ribiče, ribogojce in gojitelje školjk in pripravili seznam ponudnikov slovenskih rib. Lahko jih pokličete. Morda…

Več...

Zmagovalci Agrobiznis 2019

Na portalu Agrobiznis so že šesto leto zapored izvedli natečaj za najboljšega podjetnika v kmetijstvu in najbolj inovativno živilo, nagradili pa so tudi najboljši domač izdelek po izboru potrošnikov. Letos je na natečaju v treh kategorijah sodelovalo 22 kandidatov. Prvi…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem