Janko Kodila, nagrajenec Agrobiznis 2019 za Diši po Prekmurju | Agrobiznis | Odmevi na dogodke

Janko Kodila, nagrajenec Agrobiznis 2019 za Diši po Prekmurju

Priznanje za najboljšega podjetnika v kmetijstvu so na natečaju Agrobiznis 2019 podelili Janku Kodili za razvoj kulinarične blagovne znamke Diši po Prekmurju. Natečaj Agrobiznis je oblika spodbude podjetništva in inovativnosti na področju prehranske samooskrbe.

Ideja, da bi pod skupno blagovno znamko Diši po Prekmurju povezal več manjših ponudnikov, se je Kodili porodila pred 20 leti. Prepričan je bil, da Prekmurje na kulinaričnem področju lahko zaslovi s svojo tradicionalno gastronomijo. Verjel je tudi, da povečanje prepoznavnosti lokalnih dobrot lahko pripomore k razvoju turizma, ustvarjanju novih uspešnih zgodb in razvoju celotne regije.

Pot od ideje do zadovoljive prodaje pa ni bila lahka. Tako so se najprej zavzeli za zaščito prekmurske šunke in prekmurske gibanice. Danes ima prekmurska šunka geografsko zaščiteno označbo, prekmurska gibanica pa je zajamčena tradicionalna posebnost.

Z iskanjem kmetov, ki bi financirali prodajo pod skupno znamko, Kodila ni bil uspešen, zato je znamko Diši po Prekmurju prenesel na zadrugo Granar, ki odkupuje bučno olje in semena, sokove in kise, moko, med, čokolado, žganje, kekse in testenine z desetih kmetij. Zadruga Granar poskrbi tudi za embalažo, kontrolo kakovosti, oblikovanje, celostno grafično podobo, trženje, logistiko in prodajo, ki poteka po enakih kanalih, kot se prodajajo mesnine Kodila, od koder sicer prihaja najboljši podjetnik, Janko Kodila.

S trženjem pod skupno blagovno znamko Diši po Prekmurju so dobrote iz te regije približali precej večjemu krogu kupcev, kot bi jih lahko dosegli sami, je Kodila dodal za Agrobiznis.

Prejemniki nagrad Agrobiznis 2019 so:

Janko Kodila je najboljši podjetnik v kmetijstvu in sicer za kulinarično znamko Diši po Prekmurju.

Beno Bajda, istrski oljkar, ki je razvil inovativen postopek za pridobivanje ekološkega oljčnega olja, ki je pridobljeno z ultrazvokom.

Žganjekuha Kržič, ki so predstavili Brodko – žganje iz presežkov kruha, to je najboljši izdelek po izboru potrošnikov.

V podjetju G2O pa so si posebno priznanje za inovativnost prislužili z montažno ribogojnico.


Sorodni članki

Zmagovalci Agrobiznisovega izbora 2023

Na 10. Agrobiznisovi konferenci so bili razglašeni štirje zmagovalci izbora Najboljši agropodjetnik 2023. Laskave nazive so pridobili Vinska klet Čolnar z Lešnice na Dolenjskem, zadruga Kooperativa Kristal iz Ormoža, ekološka goveja kostna juha šaleške zadruge in gotove jedi pod znamko…

Več...

Zmagovalci Agrobiznis 2019

Na portalu Agrobiznis so že šesto leto zapored izvedli natečaj za najboljšega podjetnika v kmetijstvu in najbolj inovativno živilo, nagradili pa so tudi najboljši domač izdelek po izboru potrošnikov. Letos je na natečaju v treh kategorijah sodelovalo 22 kandidatov. Prvi…

Več...

Danijel Gospić, G2O, nagrajenec Agrobiznis 2019

Danijel Gospić iz podjetja G2O je na natečaju Agrobiznis 2019 dobil posebno priznanje za inovativnost in drznost za malo tipsko montažno ribogojnico z recirkulacijo vode, kjer lahko vzgojijo do 50 ton severnoafriškega čopovca (severnoafriškega soma) na leto. Natečaj je oblika spodbude…

Več...

Žganjekuha Kržič, nagrajenec Agrobiznis 2019

V spletnem glasovanju natečaja Agrobiznis je največ glasov pripadlo brodki. Gre za žganje iz presežkov kruha, ki so ga razvili v družinskem podjetju Žganjekuha Kržič. Žganje pridelujejo iz krajcev, ki ostanejo pri peki prepečenca.Postopek pridelave je podoben, druge pa so…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem