Beno Bajda, nagrajenec Agrobiznis 2019 | Agrobiznis, Oljčno olje, Oljke | Odmevi na dogodke

Beno Bajda, nagrajenec Agrobiznis 2019

Gospod Beno Bajda prihaja iz slovenske Istre. Z inovativnim postopkom za pridelavo oljčnega olja z ultrazvokom je postal nagrajenec Agrobiznis 2019. Tako pridelano oljčno olje vsebuje do 30 odstotkov več antioksidantov kot hladno stisnjeno oljčno olje.

Novost je torej ta, da oljke predelajo v olje z ultrazvokom pri sobni temperaturi in ne potrebujejo dodatnega segrevanja. Običajna predelava hladno stiskanega oljčnega olja v slovenski Istri namreč poteka s segrevanjem zmletih oljk do 27 stopinj.

Gospod Bajda je za Agrobiznis povedal: »Z ultrazvokom dosežemo, da se stene celic oljk odprejo, molekule oljčnega olja pa se začnejo združevati v kapljice. Tako oljke predelamo pri sobni temperaturi, med 21 in 23 stopinjami Celzija, saj segrevanje oljčne mase, pri katerem se izgubljajo antioksidanti, ni več potrebno«. Idejo so razvijali pet let, investicija pa je znašala 15.000 evrov.

Z oljkarstvom je Beno Bajda začel pred 30 leti, ko je posadil prve oljke, nekaj let pozneje pa so vzpostavili družinsko oljarno Bajda. S štirimi hektarji oljčnikov in okoli 2.200 litri oljčnega olja na leto sodijo med večje ekološke oljkarje pri nas.

V poslovnem sodelovanju z mlekarno Planika pa je nastal tudi njiihov ekološki oljčni namaz s sirom OLINC. Ta je v 2018 prejel zlato medaljo na kmetijskem sejmu Agra v Gornji Radgoni.

Preberite tudi:

Prejemniki nagrad Agrobiznis 2019 so:

Janko Kodila je najboljši podjetnik v kmetijstvu in sicer za kulinarično znamko Diši po Prekmurju.

Beno Bajda, istrski oljkar, ki je razvil inovativen postopek za pridobivanje ekološkega oljčnega olja, ki je pridobljeno z ultrazvokom.

Žganjekuha Kržič, ki so predstavili Brodko – žganje iz presežkov kruha, to je najboljši izdelek po izboru potrošnikov.

V podjetju G2O pa so si posebno priznanje za inovativnost prislužili z montažno ribogojnico.


Sorodni članki

Svetovni dan oljke

26. november je od leta 2019 s strani UNESCO razglašen za svetovni dan oljk s ciljem zaščititi oljko, med drugim pa tudi spodbuditi vrednote miru, modrosti in harmonije, ki jo simbolizira. Preverili smo v čem je slovensko oljčno olje tako…

Več...

Spoznajte Ekstra deviško oljčno olje Slovenske Istre

Pridelovalci Ekstra deviškega oljčnega olja Slovenske Istre morajo še posebej paziti v obdobju obiranja plodov. Postopek mora potekati ročno ali s posebnimi mehanskimi pripomočki, ki zagotavljajo čim večjo nepoškodovanost plodov in s tem tudi kakovostnejše olje.Na severu zamejeno z Italijo,…

Več...

4 odličja Slovencem med več kot 800 konkurenti

Oljčno olje kar štirih slovenskih pridelovalcev je na mednarodnem tekmovanju NYIOOC World Olive Oil Competition v New Yorku med 871 vzorci iz 28 držav prejelo zlata in srebrna odličja. Z nagrajenci smo spregovorili o tem, kaj je tlakovalo pot od…

Več...

Zmagovalci Agrobiznis 2019

Na portalu Agrobiznis so že šesto leto zapored izvedli natečaj za najboljšega podjetnika v kmetijstvu in najbolj inovativno živilo, nagradili pa so tudi najboljši domač izdelek po izboru potrošnikov. Letos je na natečaju v treh kategorijah sodelovalo 22 kandidatov. Prvi…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem