Zmagovalci Agrobiznisovega izbora 2023 | Agrobiznis | Zgodbe o naši super hrani

Zmagovalci Agrobiznisovega izbora 2023

Na 10. Agrobiznisovi konferenci so bili razglašeni štirje zmagovalci izbora Najboljši agropodjetnik 2023. Laskave nazive so pridobili Vinska klet Čolnar z Lešnice na Dolenjskem, zadruga Kooperativa Kristal iz Ormoža, ekološka goveja kostna juha šaleške zadruge in gotove jedi pod znamko Jeej!, poseben Mercatorjev nagrajenec pa je Mlekarna Planika iz Kobarida.

Cilj izbora Najboljši agropodjetnik 2023 je promovirati inovativno hrano s podeželja, razvojno naravnane kmetije, vinarje in zadruge ter dobre primere povezovanja v agroživilstvu.

Vinska klet Colnar je najboljši podjetnik v kmetijstvu

Njihovo udejstvovanje temelji na povezovanju – z nekaterimi vinskimi kletmi in kmetijami razvijajo nove izdelke, z drugimi doživetja, izdelke tretjih ponudijo svojim gostom. Nosilec vinogradništva in vinarstva na njihovi kmetiji Janez Colnar mlajši poudari: »Nenehno eksperimentiramo, da bi čim bolj naravno dosegli visoko kakovost grozdja in boljšo aromatiko vina. V klet želimo pripeljati čim bolj kakovostno grozdje, tudi če to pomeni več ročnega dela v vinogradu.«

𝐓𝐨 𝐬𝐨 𝐳𝐦𝐚𝐠𝐨𝐯𝐚𝐥𝐜𝐢 𝐀𝐠𝐫𝐨𝐛𝐢𝐳𝐧𝐢𝐬𝐨𝐯𝐞𝐠𝐚 𝐢𝐳𝐛𝐨𝐫𝐚 𝐍𝐚𝐣𝐛𝐨𝐥𝐣š𝐢 𝐚𝐠𝐫𝐨𝐩𝐨𝐝𝐣𝐞𝐭𝐧𝐢𝐤 𝟐𝟎𝟐𝟑!

  • Najboljši podjetnik v kmetijstvu: Vinska klet Colnar
  • Najboljši primer povezovanja in sodelovanja: zadruga Kooperativa Kristal
  • Najboljši inovativen izdelek: ekološka goveja kostna juha iz Kmetijske zadruge Šaleška dolina
  • Najboljši domač izdelek po izboru porabnikov: gotove jedi iz sestavin s kmetij Jeej
  • Najboljši Agrobiznisov dobavitelj po izboru Mercatorja: Mlekarna Planika

Ekološka goveja kostna juha je najbolj inovativen izdelek

Priznanje za najbolj inovativen izdelek je prejela ekološka goveja kostna juha iz Kmetijske zadruge Šaleška dolina. Gre za juho, ki se počasi kuha 16 ur ter vsebuje veliko mineralov in vitaminov. Z njo želijo širiti ponudbo ekološkega govejega mesa in teletine pod znamko Ekodar.

Kooperativa Kristal kot najboljši primer povezovanja

Kot najboljši primer povezovanja in sodelovanja je bila izpostavljena Kooperativa Kristal iz Ormoža, ki sodeluje s kar sto kmetijami. Med drugim se ukvarjajo z organiziranim odkupom sladkorne pese in poudarjajo: »40 kmetov smo povezali v skupino proizvajalcev sladkorne pese, ki jo je priznalo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter jim odobrilo nepovratna sredstva za prvih pet let.«

Najboljši domači izdelek po izboru porabnikov so jedi Jeej!

Porabniki so preko spleta kot najboljši domači izdelek izglasovali polnovredne jedi pod znamko Jeej!, ki jih ponujajo v zadrugi Via Vitae iz Maribora. V njihovi ponudbi je trenutno pet gotovih jedi, pripravljenih iz sestavin s kmetij. Jedi so brez konzervansov in umetnih dodatkov, s poudarkom na rastlinski hrani.

Mlekarna Planika prejemnica posebne nagrade

Med starimi agrozmagovalci so s strani Mercatorja ob okrogli obletnici Agrobiznisa za najboljšega dobavitelja izbrali Mlekarno Planika, za katero so izpostavili, da so podjetje s tradicijo in sinonim za kakovostne mlečne izdelke, narejene izključno iz mleka s posoških planin.


Sorodni članki

Zmagovalci Agrobiznis 2019

Na portalu Agrobiznis so že šesto leto zapored izvedli natečaj za najboljšega podjetnika v kmetijstvu in najbolj inovativno živilo, nagradili pa so tudi najboljši domač izdelek po izboru potrošnikov. Letos je na natečaju v treh kategorijah sodelovalo 22 kandidatov. Prvi…

Več...

Danijel Gospić, G2O, nagrajenec Agrobiznis 2019

Danijel Gospić iz podjetja G2O je na natečaju Agrobiznis 2019 dobil posebno priznanje za inovativnost in drznost za malo tipsko montažno ribogojnico z recirkulacijo vode, kjer lahko vzgojijo do 50 ton severnoafriškega čopovca (severnoafriškega soma) na leto. Natečaj je oblika spodbude…

Več...

Janko Kodila, nagrajenec Agrobiznis 2019 za Diši po Prekmurju

Priznanje za najboljšega podjetnika v kmetijstvu so na natečaju Agrobiznis 2019 podelili Janku Kodili za razvoj kulinarične blagovne znamke Diši po Prekmurju. Natečaj Agrobiznis je oblika spodbude podjetništva in inovativnosti na področju prehranske samooskrbe. Ideja, da bi pod skupno blagovno…

Več...

Žganjekuha Kržič, nagrajenec Agrobiznis 2019

V spletnem glasovanju natečaja Agrobiznis je največ glasov pripadlo brodki. Gre za žganje iz presežkov kruha, ki so ga razvili v družinskem podjetju Žganjekuha Kržič. Žganje pridelujejo iz krajcev, ki ostanejo pri peki prepečenca.Postopek pridelave je podoben, druge pa so…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem